بیبیسی برای سومین بار از زمان آغاز جنگ غزه به دلیل اشتباه در گزارش اخبار عذرخواهی کرد
شبکه بیبیسی، روز جمعه ۲۸ اردیبهشت، پس از آنکه خبرنگار این شبکه به اشتباه تلآویو را به جای اورشلیم پایتخت اسرائیل معرفی کرد، پوزش خواست. این سومین عذرخواهی بیبیسی از زمان شروع جنگ حماس و اسرائیل بهدلیل شیوه پوشش خبری این جنگ است.
بیبیسی قبلا بهخاطر اشتباه در دو خبر اعدام فراقانونی غیرنظامیان و حمله موشکی به بیمارستان الاهلی غزه عذرخواهی کرده بود.
سومین عذرخواهی بیبیسی، چند روز پس از آن صورت گرفت که این شبکه روز دوشنبه ۲۴ اردیبهشت درخواست دیوید کامرون، وزیر امور خارجه بریتانیا، برای تروریست خواندن گروه حماس را رد کرد.
دیوید کامرون روز یکشنبه، در گفتگو با خبرنگار بیبیسی، از خبرنگار این شبکه خواست تا حماس را بهعنوان یک گروه تروریستی معرفی کند.
او بیبیسی را متهم کرد که از توصیف درست گروه حماس که گروگانهای اسرائیلی را در اسارت دارد، خودداری میکند.
وزیر امور خارجه بریتانیا گفت که این سازمان باید دستورالعملهای خود را با توجه به ویدئویی که حماس منتشر کرده و در آن ناداو پاپلول، گروگان انگلیسی- اسرائیلی ناداو را نشان میدهد، بازنگری کند.
حماس روز شنبه با انتشار ویدیویی اعلام کرد که این مرد ۵۱ ساله یک ماه پیش در جریان یک حمله هوایی اسرائیل مجروح شد و سپس جان خود را از دست داد. در این ویدیو، نواری سیاه بر روی چشمان پاپلول کشیده شده بود.
دیوید کامرون روز یکشنبه گفت که وزارت امور خارجه در حال بررسی وقایع رخداده است و نمیتواند اطلاعات تازهای درباره سرنوشت پاپلول ارائه کند.
او افزود: «مثل هر کس دیگری، دیشب ویدئویی را که حماس در شبکه اجتماعی ایکس منتشر کرده بود، تماشا کردم. شما فقط میتوانید فکر کنید که آنها چه افراد بیرحمی هستند که چنین کاری را انجام میدهند و با احساسات خانواده بازی میکنند.»
کامرون گفت که با خانواده ناداو پاپلول ملاقات کرده بود و میدانست که آنها در طول بیش از ۲۰۰ روز چه ناراحتیهایی را تجربه کردهاند.
او افزود: «وقتی میبینید که حماس آماده انجام چه کارهایی است، تازه متوجه میشوید که با چه نامردمان خوفناکی سر و کار دارید.»
وزیر امور خارجه بریتانیا، پس از این سخنان، گفت:«شاید وقت آن رسیده باشد که بیبیسی دوباره از خود بپرسد آیا این افراد را نباید تروریست توصیف کنیم؟ آنها تروریست هستند.»
بیبیسی، بهویژه از زمان حمله هفتم اکتبر حماس به اسرائیل تحت فشار قرار گرفته است که این گروه را گروهی تروریستی بخواند. در جریان آن حمله، به گفته مقامهای اسرائیلی ۱۲۰۰ نفر کشته و ۲۵۳ نفر به گروگان گرفته شدند.
این شبکه که پیشتر در ماه اکتبر سال گذشته پس از جلسهای با نمایندگان شورای یهودیان بریتانیا اعلام کرده بود که کلمه تروریست را به نقل از دیگران به کار خواهد برد، روز دوشنبه ۲۴ اردیبهشت نیز بار دیگر این موضع را تکرار کرد.
سخنگوی بیبیسی به روزنامه گاردین گفت:«هر کسی که اخبار بیبیسی را دنبال میکند، نمیتواند از ماهیت وحشتناک اقدامات حماس بیخبر بماند.»
او افزود:«ما موضع دیرینه خود را در مورد این موضوع بسیار واضح اعلام کرده ایم. ما زمانی از کلمه «تروریست» استفاده می کنیم که دیگران، مانند دولت بریتانیا، آن را به کار برده باشند.
دولت بریتانیا حماس را در فهرست گروههای تروریستی قرار داده است.
جان سیمپسون، سردبیر امور جهانی بیبیسی، نیز روز دوشنبه از کامرون انتقاد کرد و در پستی در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «کدام دولت دموکراتیکی میخواهد که یک سازمان رسانهای خط سیاسی آن دولت را دنبال کند؟»
جان سیمپسون، در ۱۱ اکتبر سال گذشته و چند روز پس از حمله حماس، از موضع بیبیسی دفاع کرده و در مقالهای نوشته بود:«وظیفه بیبیسی این نیست که به مردم بگوید از چه کسی حمایت کنند و چه کسی را محکوم کنند؛ چه کسانی افراد خوب و چه کسانی آدمهای بد هستند. کار ما این است که حقایق را به مخاطبان خود ارائه دهیم و اجازه دهیم آنها خود تصمیم بگیرند.»
عذرخواهیهای قبلی
پیشتر نیز بیبیسی دو بار دیگر بهدلیل شیوه پوشش اخبار مربوط به جنگ غزه عذرخواهی کرده بود.
پوشش خبری بیبیسی از این جنگ، بهویژه خشم مقامهای اسرائیل را برانگیخته بود.
در اولین مورد، بیبیسی در روز جمعه ۲۸ اکتبر ۲۰۲۳ پذیرفت که در گزارش یک حمله موشکی به بیمارستان باپتیست الاهلی غزه، «اشتباه» کرده است.
حماس در آن زمان اعلام کرد که ارتش اسرائیل روز سهشنبه ۲۵ مهر با موشک به این بیمارستان حمله کرده است، اما اسرائیل در مقابل گفت این بیمارستان در پی شلیک ناموفق موشک از سوی گروههای فلسطینی مورد اصابت قرار گرفته است.
جاناتان مونرو، معاون مدیر اجرایی بیبیسینیوز، گفت که در زمان پوشش زنده، «زبان» این رسانه «کاملا درست نبود».
او گفت که جان دانیسون، خبرنگار بیبیسی در محل، «در گمانهزنی درباره علت انفجار بیمارستان اشتباه کرد».
مونرو افزود: «او در هیچ مرحلهای نگفت که این حمله را اسرائیلیها انجام دادهاند اما با وجود این، وقتی این تصور باقی میماند که ما حدس زدهایم، اصلاح آنچه انجام دادهایم مهم است.»
در پی اصابت موشک به بیمارستان باپتیست الاهلی در نوار غزه، منابع فلسطینی خبر دادند دستکم ۵۰۰ نفر کشته و زخمی شدهاند اما مقامهای اسرائیلی این آمارها را زیر سوال بردند.
اسحاق هرتزوگ، رییسجمهوری اسرائیل روز پنجشنبه ۲۷ مهر به ریشی سوناک، نخستوزیر بریتانیا گفت که باید درباره پوشش بیبیسی درباره درگیریها در خاورمیانه «تصحیحی» صورت گیرد.
هرتزوگ به سوناک گفت: «ما احساس میکنیم که نحوه توصیف بیبیسی از حماس، تحریف حقایق است.»
در آن زمان جیمز کلورلی، وزیر وقت امور خارجه بریتانیا، نیز از بیسیسی خواست تا «به جای سرعت، دقت را در نظر بگیرد زیرا پوشش این شبکه در بریتانیا و در سراسر جهان تاثیر دارد.»
در دومین مورد، بیبیسی در ماه نوامبر سال گذشته ادعاهای تاییدنشده حماس را پخش کرد و گزارش داد که ارتش اسرائیل، پزشکان و کادر درمانی بیمارستان شفا را هدف قرار داده و اعدام کرده است.
بیبیسی در ۲۲ نوامبر ۲۰۲۳ با انتشار بیانیهای اعلام کرد که خبرش در این زمینه نادرست بوده و در نقل گزارشی از رویترز اشتباه کرده است.
در آن بیانیه در عین حال تاکید شده بود که این اشتباه در همان برنامه و نیز بر روی وبسایت این شبکه اصلاح شد.