درخواست اتحادیه عرب برای تشکیل نیروهای حافظ صلح در سرزمینهای فلسطینی
۲۲ عضو اتحادیه عرب در ابتدای نشست روز پنجشنبه این اتحادیه در منامه، پایتخت بحرین با انتشار بیانیهای خواستار حفاظت بینالمللی و حضور نیروهای صلحبان سازمان سازمان ملل در «اراضی اشغالی فلسطینی»، آتشبس فوری در غزه و برگزاری یک کنفرانس بینالمللی صلح شدند.
روز نخست سیوسومین نشست سران اتحادیه عرب که با حضور دبیرکل سازمان ملل از روز پنجشنبه ۲۷ اردیبهشت در منامه، آغاز شد بر مساله فلسطین و جنگ در غزه متمرکز بود.
در بیانیه ابتدایی روز نخست نشست تاکید شد اتحادیه عرب خواهان آتشبس فوری در غزه، پایان جابجایی اجباری در این منطقه و حضور نیروهای حافظ صلح سازمان ملل در نوار غزه و کرانه باختری تا زمان اجرای راهحل ایجاد دو کشور برای حل منازعه اسرائیل و فلسطین است.
این بیانیه همچنین از پیشنهادهای پادشاه بحرین، حمد بن عیسی آلخلیفه، و محمود عباس رئیس تشکیلات خودگران فلسطینی، برای برگزاری یک کنفرانس بینالمللی تحت نظارت سازمان ملل به منظور حل مسئله فلسطینیها بر اساس راهحل دو کشوری، حمایت کرد و از همه جریانهای فلسطینی خواست زیر چتر سازمان آزادیبخش فلسطین «به عنوان تنها نماینده مشروع فلسطینیها» جمع شوند.
این نشست با سخنرانی حمد بن عیسی آلخلیفه، پادشاه بحرین افتتاح شد. او در سخنانش خواستار «حمایت از بهرسمیت شناختن کشور فلسطینی و پذیرش عضویت کامل آن در سازمان ملل متحد و برگزاری کنفرانس بینالمللی صلح در خاورمیانه» شد.
آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد در جریان سخنانش در این نشست با این هشدار که «جنگ غزه همچون یک زخم باز است که به کل منطقه صدمه میزند» بار دیگر از دو طرف جنگ در غزه خواست بر سر آتشبس به توافق برسند.
دبیرکل سازمان ملل همچنین خواستار آزادی بدون قیدوشرط و فوری همه گروگانها شد و تاکید کرد تنها راه پایدار برای خاتمهدادن به چرخه بیثباتی و خشونت تن دادن به راهحل دو کشوری است.
۲۲ عضو اتحادیه عرب حاضر در این نشست در بیانیه خود همچنین حملات به کشتیهای تجاری در دریای سرخ را به شدت محکوم کردند شد و بر تعهد کشورهای عربی به تضمین آزادی کشتیرانی در دریای سرخ و مناطق اطراف آن تاکید کردند.
ملک عبدالله روز پنجشنبه ۲۷ اردیبهشت در سخنرانی خود در نشست سران اتحادیه عرب در منامه، پایتخت بحرین گفت: «ما باید با گروههای شبهنظامی مسلحی که با تخطی از قانون مرتکب جرم، بهویژه در رابطه با قاچاق مواد مخدر و اسلحه میشوند، برخورد کنیم. اردن سالهاست به مقابله با این گروهها میپردازد.»
از زمان آغاز دور تازه جنگ بین اسرائیل و حماس در پی حمله خونین حماس به اسرائیل در ۷ اکتبر سال گذشته، این دومین اجلاس سران اتحادیه عرب است.
نشست نخست این اتحادیه با حضور سران ۵۷ کشور عضو سازمان همکاری اسلامی ۲۰ آبان ۱۴۰۲ در ریاض برگزار شد.
در جریان آن نشست، رهبران کشورهای شرکتکننده نتوانستند درباره اقدامات سیاسی و اقتصادی هماهنگ علیه اسرائیل به توافق برسند.
ابراهیم رئیسی هم که در نشست ریاض حضور داشت خواهان تحریم اسرائیل و تروریستی شناختن ارتش آن از سوی دولتهای اسلامی شد.
رئیسی در آن نشست به دولتهای اسلامی هشدار داد که اگر نتوانند از فلسطین دفاع کنند «ممکن است مردم این کشورها خود دست به کار شوند».