بازداشت خشن یک زن در ایران؛ پلیس: متهمان به قانون تمکین کنند

پس از انتشار ویدیویی از کتک زدن و دستگیری خشن زنی به دست یک مامور امنیتی در ایران، مرکز اطلاع‌رسانی پلیس در بیانیه‌ای از «بازداشت» و برخورد با مامور «خاطی» خبر داد.

در ویدیویی که طی روزهای گذشته در رسانه‌های اجتماعی بازنشر شده، مامور پلیس با خشونت و ضرب و جرح یک زن را بازداشت و با زور و هل دادن، سوار خودرو می‌کند.

در بخشی از ویدیو زن که صورتش دیده نمی‌شود زیر ضربات مامور مهاجم می‌گوید: «باشه ولم کنید... گردنم شکست.»

برخی رسانه‌ها خبر دادند که بازداشت این زن به دلیل مخالفت با حجاب اجباری بوده است. پلیس هیچ اشاره‌ای به اتهام این زن نکرده و توضیحی نداده که چه اتفاقی برای او افتاده است.

در هفته‌های اخیر و بعد از بازگشت شدیدتر گشت ارشاد به خیابان‌ها در قالب طرح موسوم به «نور» از ۲۵ فروردین، ویدیوهای متعددی از برخورد خشن و بازداشت زن‌ها و دختران جوان به دلیل مخالفت با حجاب اجباری منتشر شده است.

مرکز اطلاع‌رسانی پلیس صبح روز سه‌شنبه ۲۵ اردیبهشت بیانیه‌ای درباره ویدیوی ضرب و جرح زن بازداشت‌شده منتشر کرد و از دستگیری «مامور خاطی» خبر داد.

در این اطلاعیه اشاره‌ای به زمان و مکان این برخورد نشده، اما در آن آمده که مامور، با «دستور فرمانده انتظامی استان مربوطه بازداشت و برای انجام اقدامات مقتضی در اختیار بازرسی و معلق از خدمت شد».

در بخشی دیگر از اطلاعیه تاکید شده که «متهمان» از جمله زنی که دستگیری‌اش در این ویدیو دیده می‌شود باید «به قانون و حکم بازداشت، تمکین کنند و از هر نوع رفتار نامتعارف بپرهیزند».

در واکنش به این اطلاعیه برخی از کاربران رسانه‌های اجتماعی، بازداشت مامور خاطی را خبری دروغین خواندند.

کاربری نیز با اشاره به سوابق رویدادهای این‌چنینی، نوشت: «چند روز دیگر خبر تکمیلی با این مضمون می‌آید: فردی که اقدام به فیلمبرداری از این صحنه کرده بود، دستگیر شد.»

شبکه اسکای‌نیوز بریتانیا ۱۲ اردیبهشت در گزارشی با تجزیه و تحلیل ده‌ها ویدیو از جمله ویدیویی که در ایران‌اینترنشنال منتشر شد، گزارش داد زنانی چادری همراه با ماموران «گشت نور»، مخالفان حجاب اجباری را با خشونت از خیابان‌ها می‌ربایند.

پیش از آن و در اواخر فروردین امسال، شماری از زنان مخالف حجاب اجباری که به دست ماموران گشت نور بازداشت شدند در گفت‌وگو با ایران‌اینترنشنال از ضرب‌وشتم شدید، تعرض و آزار خود در زمان بازداشت خبر دادند و گفتند ماموران پلیس و نیروهای لباس شخصی در زمان دستگیری توهین‌های جنسی می‌کنند.

هفته گذشته و در ۱۸ اردیبهشت نیز ویدیویی به ایران‌اینترنشنال رسیده بود که از بازداشت خشن زنی جوان در تهران به دلیل تن ندادن به حجاب اجباری حکایت داشت.

در این ویدیو دیده می‌شد که سه مامور زن و مرد گشت موسوم به نور، یک زن جوان را به دلیل نپذیرفتن حجاب اجباری بازداشت و با اجبار و خشونت به داخل ون پرت می‌کنند. یک نیروی لباس شخصی نیز از این پروسه فیلمبرداری می‌کرد.

بعد از آن در ۲۱ اردیبهشت ایران‌اینترنشنال ویدیو و گزارشی منتشر کرد که نشان می‌داد ماموران دختربچه‌ای را به خاطر پوشیدن تی‌شرت آستین کوتاه، در پارک فدک بروجرد کتک زدند. به گفته شاهد عینی، این کودک با کمک مردم از چنگ ماموران نجات پیدا کرد.

حضور نیروهای حکومتی در خیابان برای خانه‌نشین کردن زنان، در داخل حکومت و میان برخی رسانه‌ها و چهره‌های مذهبی نیز منتقدانی پیدا کرده و شماری از رسانه‌ها و چهره‌های وابسته به حکومت سعی کردند علی خامنه‌ای و ابراهیم رئیسی را از آن مبرا کنند.

با وجود فشارها علیه زنان برای اجبار حجاب و ایجاد سبک زندگی دلخواه جمهوری اسلامی، زنان همچنان به نافرمانی مدنی خود ادامه می‌دهند.