سوناک جمهوری اسلامی را بخشی از محور کشورهای خودکامه خواند
ریشی سوناک، نخستوزیر بریتانیا جمهوری اسلامی را در کنار چین، کرهشمالی و روسیه، بخشی از محور کشورهای خودکامه خواند که ارزشهای کشورهای غربی را تضعیف میکنند.
سوناک روز دوشنبه ۲۴ اردیبهشت در یک سخنرانی با اشاره حمله بیسابقه موشکی سپاه پاسداران به اسرائیل و همچنین تهاجم روسیه به اوکراین، به تهدیدهای امنیتی که خاورمیانه، اروپا و بریتانیا را تهدید میکند، پرداخت.
او با اشاره به این که خطراتی که بریتانیا را تهدید میکند «واقعی است» و «تعداد آنها در حال افزایش است»، گفت: «محوری از کشورهای خودکامه مانند روسیه، ایران، کره شمالی و چین با یکدیگر همکاری میکنند تا ما و ارزشهای ما را تضعیف کنند.»
او هشدار داد که علاوه بر بازگشت جنگ به اروپا، جنگ در خاورمیانه نیز در جریان است و اسرائیل نه تنها در برابر «تروریستهای حماس» قرار گرفته، بلکه «برای اولین بار در مقابل رگبار موشکهای مستقیما شلیکشده از ایران، از خود دفاع میکند.»
جمهوری اسلامی برای انتقام از حمله مرگبار به کنسولگری خود در دمشق، شامگاه ۲۵ فرودین با پرتاب پهپاد و موشک، اسرائیل را هدف قرار داد.
هر چند که جمهوری اسلامی در دهههای گذشته از گروههای مسلح برای مبارزه با اسرائیل حمایت کرده، اما این اولین بار بود که از خاک ایران حملاتی به اسرائیل انجام میشد.
نخستوزیر بریتانیا به حملات موشکی و پهپادی حوثیهای یمن که تحت حمایت جمهوری اسلامی فعالیت میکنند، نیز اشاره کرد.
سوناک گفت که این نیروهای نیابتی ایران به کشتیهای بریتانیایی در دریای سرخ شلیک میکنند و روند ارسال محمولههایی به مقصد بریتانیا را مختل میکنند.
با آغاز جنگ کنونی غزه، حوثیهای یمن حملات خود را در دریای سرخ افزایش دادهاند و گفتهاند که این حملات را در همبستگی با فلسطینیهای غزه انجام میدهند.
در پی مختل شدن کشتیرانی جهانی در این منطقه، شرکتهای کشتیرانی مجبور شدهاند کشتیهای خود را از مسیرهای طولانیتر و گرانتر از جنوب آفریقا عبور دهند.
آمریکا و بریتانیا در واکنش به حملات حوثیها ائتلافی را با دیگر کشورهای متحد خود تشکیل دادند تا از این حملات جلوگیری کنند.
این اولین بار نیست که مقامات بریتانیایی نسبت به تهدیدهای جمهوری اسلامی ابراز نگرانی میکنند.
در دیماه گذشته، دیوید کامرون، وزیر خارجه بریتانیا، در مصاحبه با تلگراف تهدید جمهوری اسلامی را یکی از پنج «بحران» چشمگیری خواند که در کنار جنگ روسیه علیه اوکراین، درگیریهای خاورمیانه، تروریسم و تغییرات اقلیمی، «شرایط بسیار سختی را در جهان ایجاد کرده است.»
همچنین مقامات و رسانههای بریتانیایی درباره اقدامات جمهوری اسلامی در خاک بریتانیا هشدار دادهاند.
پیشتر روزنامه دیلیمیل در گزارشی به شرح تهدیدات جمهوری اسلامی علیه شبکه ایراناینترنشنال در پنج سال گذشته پرداخت و نوشت حکومت ایران از گروههای جنایتکار سازمانیافته برای حمله به اهداف مورد نظر خود در اروپا استفاده میکند.
دیلیمیل در این گزارش که روز ۱۸ فروردین منتشر شد، اقدامات خرابکارانه جمهوری اسلامی در بریتانیا را «حقیقتی ترسناک» خواند و افزود تهران مرتبا حملاتی را به شیوه گروههای تبهکار در خیابانهای بریتانیا تدارک میبیند و هنوز راهی برای مقابله با این عملیات پیدا نشده است.
تهدیدهای جمهوری اسلامی به دنبال خیزش انقلابی ایرانیان در سال ۱۴۰۱ و پوشش دقیق آن در ایراناینترنشنال به اوج رسید.
دیلیمیل در ادامه گزارش خود به حمله اخیر به پوریا زارعتی، مجری تلویزیون ایراناینترنشنال پرداخت و نوشت حکومت ایران با «مصونیت هولناکی» به اقدامات خود ادامه میدهد.
زراعتی روز ۱۰ فروردین هنگام خروج از منزلش در محله ویمبلدون لندن هدف حمله افراد ناشناس قرار گرفت و از ناحیه پا مجروح شد. او روز ۱۲ فروردین از بیمارستان مرخص شد.
نخستوزیر بریتانیا روز دوشنبه همچنین یه افزایش درگیریها در کشورهای آفریقایی اشاره کرد.
این ابراز نگرانی در شرایطی است که ردپای جمهوری اسلامی در درگیریهای آفریقا نیز مشاهده شده است.
در فروردینماه بلومبرگ و رسانههای سودانی از حضور هواپیماهای بدون سرنشین (پهپاد) ساخت ایران در این کشور خبر دادند.
سوناک درباره خطرات یک جنگ هستهای احتمالی هم افزود که «بیپروایی پوتین بیش از هر زمان دیگری از زمان بحران موشکی کوبا، ما را به یک تشدید خطرناک هستهای نزدیک کرده است.»
هفته گذشته، رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی پس از پایان سفر دو روزه خود به ایران بار دیگر درباره پرونده هستهای این کشور ابراز نگرانی کرد.
او شرایط کنونی درباره پرونده هستهای جمهوری اسلامی را «دشوار» و «نامطلوب» خواند و تاکید کرد باید هرچه زودتر از این «بنبست» خارج شد.
علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی در یک سخنرانی بر ادامه برنامه هستهای حکومت ایران تاکید کرده است.