سازمان اطلاعات امنیت کانادا: عملیات تهران در کانادا تهاجمی‌تر و گسترده‌تر شده است

سازمان اطلاعات امنیت کانادا در گزارش سالانه خود درباره مداخلات کشورهای خارجی در کانادا در سال ۲۰۲۳ اعلام کرد که در این سال کشورهای روسیه، چین، هند و جمهوری اسلامی بر فعالیت‌های خود افزودند. به گفته این سازمان، جمهوری اسلامی در عملیات خارجی خود جسورتر شده است.

در این گزارش که روز پنج‌شنبه ۲۰ اردیبهشت منتشر شد، آمده است: «کشورهای خارجی برای مداخله در کانادا در انواع فعالیت‌های خصمانه مانند تحریک، کشتن، اجبار، تامین مالی غیرقانونی، فعالیت‌های مخرب سایبری و دستکاری اطلاعات شرکت می‌کنند.»

به گفته سازمان اطلاعات امنیت کانادا، CSIS، عاملان اصلی دخالت و جاسوسی خارجی هم در کانادا و هم در غرب عبارتند از جمهوری خلق چین، فدراسیون روسیه، جمهوری اسلامی ایران و هند. در سال ۲۰۲۳، این کشورها و سرویس‌های اطلاعاتی آنها به انواع مداخلات خصمانه خارجی و فعالیت‌های جاسوسی برای پیشبرد اهداف و منافع خود ادامه دادند.

این گزارش یک روز پس از آن منتشر شد که مجلس عوام کانادا، روز چهارشنبه به اتفاق آرا و بدون هیچ رای مخالفی، طرحی را تصویب کرد که از دولت این کشور می‌خواهد سپاه پاسداران را در فهرست گروه‌های تروریستی قرار دهد.

این مصوبه پارلمان کانادا غیرالزام‌آور است. این دومین بار در شش سال گذشته است که مجلس کانادا از دولت می‌خواهد سپاه پاسداران را یک گروه تروریستی بخواند.

فعالیت‌های مخرب و مداخله جمهوری اسلامی در امور کانادا

در گزارش سازمان اطلاعات امنیت کانادا، بخشی به‌طور مجزا به عملکرد جمهوری اسلامی اختصاص یافته و در آن گفته شده است: «جمهوری اسلامی ایران به‌دنبال آن است که به قدرتی بزرگ در خاورمیانه بدل شود و نفوذ خود را به عراق، سوریه، لبنان و فراتر از آن گسترش دهد.»

به گفته سازمان اطلاعات امنیت کانادا، «جاه‌طلبی‌های منطقه‌ای جمهوری اسلامی عمدتاً از طریق اتحاد با سوریه و استفاده از شبه نظامیان هم‌سو با حکومت ایران در عراق، لبنان و یمن انجام شده است. تلاش برای ممانعت از جاه‌طلبی‌های جمهوری اسلامی از سوی ایالات متحده، اسرائیل و سایر کشورهای منطقه، حکومت ایران را به دنبال اتحاد غیررسمی با کشورهای همفکر و ضدغربی مانند فدراسیون روسیه سوق داده است.»

در این گزارش گفته شده است: «از زمان حمله حماس به اسرائیل در هفتم اکتبر ۲۰۲۳، جمهوری اسلامی آشکارا ستیزه‌جویی علیه اسرائیل را ستایش کرده و به گروه‌های نیابتی و متحدان خود از جمله حوثی‌های یمن اجازه داده است تا علیه اسرائیل و منافع ایالات متحده حملاتی انجام دهند.»

در گزارش سازمان اطلاعات امنیت کانادا افزوده شده است: «عملیات خارجی جمهوری اسلامی در کشورهای غربی در سال‌های اخیر به‌طور فزاینده‌ای تهاجمی و گسترده شده است و این رویکرد منجر به پیشبرد توطئه‌های مرگبار عوامل نظامی و امنیتی جمهوری اسلامی در ایالات متحده، بریتانیا و چندین کشور اروپایی شده است.»

سازمان اطلاعات امنیت کانادا در گزارش سالانه خود تاکید کرده است که جمهوری اسلامی و سرویس‌های اطلاعاتی آن علاقه‌مند به نفوذ و جمع‌آوری مخفیانه اطلاعات در مورد جامعه ایرانی، از جمله فعالان ضد رژیم و مخالفان سیاسی، فعالان حقوق بشر، زنان و اقلیت ها و فراریان تحت تعقیب رژیم هستند. در بسیاری از موارد، هدف خاموش کردن صدای منتقدان رژیم است.

در این گزارش گفته شده است که جمهوری اسلامی همچنین منافع اسرائیل و یهودیان را به‌عنوان بخشی از جنگ در سایه خود با اسرائیل هدف قرار می‌دهد.

سازمان اطلاعات امنیت کانادا در گزارش خود تاکید کرده است که این فعالیت‌های خصمانه امنیت کانادا و کانادایی‌ها و همچنین ارزش‌های دموکراتیک و حاکمیت کانادا را تضعیف می‌کند.

این سازمان همچنین پیش‌بینی کرده است که فعالیت‌های مرتبط با تهدیدهای جمهوری اسلامی ایران علیه کانادا و متحدانش احتمالاً در سال ۲۰۲۴ نیز ادامه می‌یابد و بسته به تحولات منطقه‌ای و ادراک تهدید از سوی رژیم ایران، ممکن است افزایش هم بیابد.

این گزارش در حالی منتشر می‌شود که گروهی از فعالان ایرانی- کانادایی، روزهای دوشنبه و سه‌شنبه این هفته با حضور در پارلمان کانادادرباره بخشی از مهم‌ترین خواست‌ها و نگرانی‌های مردم ایران در ارتباط با اقدام‌های مخرب جمهوری اسلامی، با نمایندگان سنا و مجلس عوام گفت‌وگو کردند.

آنها در این دیدارها، خواستار کمک به متقاضیان پناهندگی افراد آسیب‌دیده از اقدام‌های جمهوری اسلامی، قراردادن سپاه در فهرست سازمان‌های تروریستی، رسیدگی به درخواست‌های انجمن خانواده‌های پرواز اوکراینی و مقابله با دخالت جمهوری اسلامی در کانادا و قرار دادن آن در کنار چین، روسیه و هند در روند تحقیقات عمومی درباره دخالت‌های خارجی، شدند.

فعالان ایرانی همچنین با اشاره به حکم اعدام توماج صالحی، خواستار تحریم دادگاه‌های انقلاب اسلامی و سایر مقام‌های قوه قضاییه هستند.

دولت‌های متخاصم به‌طور فزاینده‌ای ستیزه‌جو شده‌اند

دیوید ویگناولت (David Vigneault) رییس سازمان اطلاعات امنیت کانادا گفت: «با آنکه قبلا قول داده بودم که دیگر نگویم "این سال، سالی بی‌سابقه برای CSIS بود"، از بسیاری جهات، سال ۲۰۲۳ یک سال واقعا استثنایی در تاریخ تقریبا ۴۰ ساله سازمان اطلاعات امنیت کانادا بود.»

او افزود: «در سال ۲۰۲۳ جهان از امنیت کمتری برخوردار بود. درگیری‌های جاری در اوکراین، خاورمیانه و جاهای دیگر به ما یادآوری می‌کند که این خصومت‌ها انتزاعی نیستند. افزایش نژادپرستی، یهودی‌ستیزی، اسلام‌هراسی و اعمال نفرت‌انگیز در کانادا به ما یادآوری می‌کند که کشور ما نیز از این تهدیدها در امان نیست.»

ونسا لوید، معاون مدیر عملیات سرویس اطلاعات امنیت کانادا نیز گفت: «بازیگران دولت‌های متخاصم به‌طور فزاینده‌ای ستیزه‌جو شده‌اند و برای پیشبرد اهداف خود در حوزه‌های فیزیکی و سایبری جسورتر شده‌اند و به‌دنبال ساکت کردن کسانی هستند که روایت آنها را به چالش می‌کشند. آنها گزینه‌ها و فرصت‌های بیشتری برای پنهان کردن فعالیت‌های تهدیدآمیز خود، از جمله با استفاده از سازمان‌های جنایی به عنوان گروه‌های نیابتی دارند.»

او افزود: «پیش از این هرگز جامعه متنوع کانادا به این شدت مورد هدف مداخله‌های آشکار خارجی قرار نگرفته بود. با این حال، این تهدید جدی مختص کانادا نیست. نزدیک‌ترین متحدان ما و کشورهای همفکر ما با همین فعالیت‌های مخرب روبه‌رو هستند.»

لوید گفت: «دشمنان کانادا به هدف قرار دادن استعدادها و مالکیت معنوی ما برای پیشبرد اهداف جاسوسی و ترویج دیدگاه‌های خود ادامه می‌دهند. با آنکه دولت کانادا به‌دنبال ایجاد فرصت‌های جدید است، نگرانی‌های امنیت ملی به‌طور فزاینده‌ای با ارزیابی سرمایه‌گذاری‌های خارجی در کانادا مرتبط شده است.»

معاون مدیر عملیات اطلاعات امنیت کانادا گفت: «بر اساس ارزیابی‌های امنیتی، اولین خط دفاعی در برابر عوامل تهدید‌کننده خارجی، سد کردن راه‌های بهره‌برداری آنان از مسیرهای مهاجرت به کانادا است.»