خاتمی: تا الان گدایی حکومت را می‌کردیم، دیدیم شرکت در انتخابات فایده ندارد

در آستانه مرحله دوم انتخابات مجلس شورای اسلامی، یک فایل صوتی از محمد خاتمی، رییس‌جمهوری پیشین ایران منتشر شده است که در آن می‌گوید اصلاح‌طلبان تا کنون برای اختصاص چند کرسی به آنان در مجلس، از حکومت «گدایی» می‌کرده‌اند.

این فایل صوتی که مربوط به یک جلسه خاتمی با اصلاح‌طلبان، پیش از دور اول انتخابات مجلس در اسفند ماه است، روز پنج‌شنبه ۲۰ اردیبهشت در رسانه‌ها منتشر شد.

خاتمی در این فایل صوتی می‌گوید: «تا حالا گدایی می‌کردیم و التماس می‌کردیم سه تا کرسی به ما در مجلس بدهید و التماس می‌کردیم رفتارتان را کمی عوض کنید. دیدیم فایده‌ای ندارد.»

او در ادامه می‌گوید: «ما کنار مردم قرار می‌گیریم، حرف‌هایمان را می‌زنیم و می‌گوییم راه مملکت این است.»

اسفند ماه گذشته، رییس‌جمهوری پیشین جمهوری اسلامی برای اولین بار در انتخابات شرکت نکرد و روز ۱۱ اسفند، پای صندوق‌های رای انتخابات مجلس خبرگان رهبری و مجلس شورای اسلامی حاضر نشد.

در دوره‌های پیشین، او اغلب برای شرکت در انتخابات فراخوان داده بود.

جبهه اصلاحات پیش از این اعلام کرده بود در انتخابات دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی و ششمین دوره مجلس خبرگان رهبری شرکت نخواهد کرد.

خاتمی با اشاره به اصرار خود برای شرکت در انتخابات قبلی می‌گوید: «من کسی بودم که در سال ۹۰ ضد انقلاب می‌گفت انتخابات را تحریم کنید، می‌گفتم ما نباید صندوق رای را رها کنیم. من به دماوند رفتم و رای دادم.»

در سال ۱۳۹۰، در شرایطی که بسیاری از مردم ایران انتخابات نهمین دوره مجلس شورای اسلامی را تحریم کرده بودند، خاتمی با انداختن رای خود به صندوق در یک مرکز رای‌گیری در شهرستان دماوند در این انتخابات شركت كرد.

انتخابات نهمین دوره مجلس شورای اسلامی در ۱۲ اسفند ۱۳۹۰، اولین انتخابات پس از اعتراضات سال ۱۳۸۸ بود و رسانه‌ها این اقدام خاتمی را «حضور و رای پنهانی» او خواندند.

خاتمی در فایل صوتی لو رفته می‌‌گوید: « اگر کل انتخابات دگردیسی پیدا کرد و دیگر انتخابات نبود باز هم باید به نفع کسانی که ضد انتخابات هستند کار کنیم یا در کنار ۶۰ درصدی از مردم قرار بگیریم که تصمیم گرفته‌اند در انتخابات شرکت نکنند؟»

در اسفند ماه گذشته، شماری از احزاب و چهره‌های موسوم به اصلاح‌طلب از جمله در تهران خواستار «شرکت در انتخابات برای گشودن روزنه» شدند و از فهرست صدای ملت علی مطهری حمایت کردند.

خاتمی در صحبت‌های خود تاکید می‌کند که اختصاص «چهار کرسی» آن هم «به چهار شاخ شکسته»، دردی را دوا نمی‌کند.

رضا علیجانی، فعال و تحلیل‌گر سیاسی، در گفت‌وگو با ایران‌اینترنشنال درباره اظهارات لو رفته خاتمی گفت که به نظر می‌رسد برای خاتمی صحبت از عدم شرکت در انتخابات مهم‌تر از «کنار ضد انقلابیون قرار گرفتن» است.

این فعال سیاسی افزود این موضوع برای تمام ایرانیان، چه موافقان و چه مخالفان مذهب، نظام سلطنت و سایر دوگانگی‌های اجتماعی، اهمیت ویژه‌ای دارد چون: «همین تفاوت‌ها می‌توانند زمینه‌ساز دو قطبی شدن جامعه و تشدید تضادهای موجود شوند.»

علیجانی گفت: «اگر جامعه ایران به بلوغ سیاسی دست یابد که ابتدا از صافی رتبه‌بندی تضادها رد شود و سپس به تعیین راهبرد برسد، امکان پیشرفت وجود دارد، چرا که شکاف اصلی که در جامعه مانع از برقراری دموکراسی و توسعه کشور است، میان اکثریت مردم و نظام ولایی است.»

بر اساس آمارهای رسمی، میزان مشارکت در انتخابات اسفند ماه ۴۱ درصد بود که پایین‌ترین نرخ اعلام‌شده از مشارکت مردم در انتخابات از زمان تاسیس جمهوری اسلامی در سال ۱۳۵۷ محسوب می‌شود.

رقم اعلام‌شده بسیار فراتر از روایتی است که شهروندان ایرانی با گرفتن فیلم از حوزه‌های خالی و خلوت رای‌گیری ارائه دادند.

نتایج نظرسنجی موسسه گمان در هلند درباره انتخابات مجلس شورای اسلامی نشان می‌داد بیش از سه‌چهارم مردم ایران قصد شرکت در انتخابات را نداشتند و حدود ۷۵ درصد پاسخ‌دهندگان خواستار سرنگونی جمهوری اسلامی‌ شده بودند.

برخی نظرسنجی‌ها پیش از انتخابات، حداکثر مشارکت در انتخابات را بین ۲۵ تا ۳۹ درصد تخمین زده بودند.

علیجانی درباره تصمیم اکثریت اصلاح‌طلبان مبنی بر عدم شرکت در انتخابات و تاثیر آن بر سیاست کشور گفت: «موضع خاتمی نشان می‌دهد جریان اصلاح‌طلبی از این موضوع عبور کرده است و همین می‌تواند مبنایی برای هم‌سویی ملی در مردمی باشد که مشکل اساسی را در نفس نظام ولایی می‌بینند.»

او برگزاری دور دوم انتخابات مجلس را «به احتمال زیاد به همان شکل سرد دور نخست» توصیف کرد.

مرحله دوم انتخابات مجلس شورای اسلامی، روز جمعه بیست و یکم اردیبهشت برگزار خواهد شد.