پنجمین دوره ریاست‌جمهوری پوتین رسما آغاز شد

ولادیمیر پوتین روز سه‌شنبه ۱۸ اردیبهشت پس از ادای سوگند به عنوان رییس‌جمهوری روسیه برای یک دوره شش ساله دیگر گفت که مسکو گفت‌وگو با غرب را رد نمی‌کند اما چنین گفت‌وگویی باید در شرایط مساوی باشد.

هم‌زمان با آغاز رسمی زمامداری دوباره پوتین به عنوان رییس‌جمهوری روسیه برای پنجمین بار، کی‌یف اعلام کرد «توطئه مسکو برای ترور رییس‌جمهوری اوکراین» را خنثی کرده است.

سرویس امنیتی اس‌ب‌یو (SBU) اوکراین خبر داد شبکه‌ای از عوامل روسیه را که برای ترور ولودیمیر زلنسکی و دیگر مقام‌های دولتی طراح‌ریزی می‌کردند دستگیر کرده‌ است.

پوتین امروز در یک سخنرانی کوتاه گفت روسیه برای توسعه روابط با سایر کشورهایی که او آن‌ها را «اکثریت جهان» توصیف کرد، آماده است.

رییس‌جمهوری روسیه که ۷۱ سال دارد از سال ۱۹۹۹ به عنوان ر‌ییس‌جمهوری یا نخست‌وزیر، در قدرت بوده است.

او در مراسم تحلیف خود گفت: «مسکو به منظور توسعه روابط، برای مذاکره با غرب در شرایط مساوی، آماده است.»

ایالات متحده و اغلب کشورهای عضو اتحادیه اروپا، مراسم سوگند ریاست جمهوری پوتین در کاخ کرملین را تحریم کردند.

بردیا افشین، خبرنگار ایران‌اینترنشنال درباره مراسم تحلیف پوتین گفت: «او به مردم پیام داد که بر همه مشکلات پیروز خواهند شد اما این یک پیام تکراری برای غرب است چون شاهد بودیم که روسیه در سال‌های گذشته از غرب دور شد و نگاه شکاکش به غرب رفته رفته به یک نگاه متخاصم تبدیل شد.»

او تاکید کرد: «ما شاهد این بودیم که بریتانیا و اتحادیه اروپا این مراسم را تحریم کردند چون معتقدند پوتین در یک انتخابات آزاد این مقام را به دست نیاورده؛ در حالی که رقیبان او یا کشته شدند یا در زندان هستند.»

پوتین تنها چند هفته پس از مرگ برجسته‌ترین رقیب او، الکسی ناوالنی در زندان، در انتخابات ریاست‌جمهوری در ماه مارس به یک پیروزی قاطع رسید تا برای شش سال دیگر، رهبری روسیه را در دست داشته باشد.

دولت‌های غربی این انتخابات را «غیرعادلانه و غیر دموکراتیک» دانستند.

پوتین در انتخابات ریاست‌جمهوری روسیه اعلام پیروزی کرد و گفت ریاست‌جمهوری مجدد او موجب قوی و موثرتر شدن کشورش خواهد شد.

آمریکا و اوکراین انتخابات روسیه را فاقد مشروعیت و آزادی خواندند و مخالفان پوتین در شهرهای مختلف اروپا تجمعات اعتراضی برگزار کردند.

احمد صمدی، خبرنگار ایران‌اینترنشنال در برلین در پوشش مراسم تحلیف پوتین از این تلویزیون گفت: «پوتین در حالی پایش را برای تحلیف به کاخ کرملین می‌گذارد که دیگر اقتدار گذشته را ندارد. حداقل ۲۰ کشور اروپایی از اتحادیه اروپا تا آلمان و دیگر کشورهای اروپایی اعلام کرده‌اند که سفیران خود را به این مراسم نخواهند فرستاد. ارزیابی‌ها می‌گوید فراخواند سفیر روسیه از سوی دولت آلمان در چنین روزی در واقع بیان یک اعتراض وسیع از سوی دولت آلمان است و نشان می‌دهد که دولت آلمان نمی‌خواهد با روسیه تعامل کند.»

به گفته صمدی، دیپلمات‌های آلمان می‌گویند این «هشدار آخر برای روسیه» است.

پوتین روز یک‌شنبه ۲۷ اسفند ۱۴۰۲ اعلام پیروزی کرد. میزان آرای او حدود ۸۷ درصد اعلام شد.

پوتین در سخنرانی اعلام پیروزی خود گفت: «پیروزی من نشان می‌دهد که روسیه چه‌قدر در انتخاب مسیر فعلی خود درست عمل کرده است.»

متیو میلر، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا، روز دوشنبه ۱۷ اردیبهشت به خبرنگاران گفت: «ما در مراسم تحلیف پوتین نماینده‌ای نخواهیم داشت. ما آن انتخابات را آزاد و عادلانه ندانستیم اما او رییس‌جمهوری روسیه است و قرار است در این سمت به کار خود ادامه دهد.»

بریتانیا، آلمان و کانادا نیز اعلام کردند کسی را برای شرکت در این مراسم به مسکو نفرستادند.

وزارت امور خارجه اوکراین نیز روز دوشنبه با انتشار بیانیه‌ای اعلام کرد: «اوکراین هیچ دلیل قانونی‌ای برای به رسمیت شناختن پوتین به‌عنوان رییس‌جمهوری منتخب دموکراتیک و قانونی فدراسیون روسیه نمی‌بیند.»

در این بیانیه گفته شد مراسم تحلیف روز سه‌شنبه به دنبال ایجاد «توهم قانونی بودن برای ماندن تقریبا مادام‌العمر شخصی در قدرت است که فدراسیون روسیه را به یک کشور متجاوز و رژیم حاکم بر آن را به یک دیکتاتوری تبدیل کرده» است.

به گزارش خبرگزاری اینترفاکس، یک مقام ارشد کرملین گفت که روسای تمام نمایندگی‌های دیپلماتیک خارجی در مسکو برای شرکت در مراسم تحلیف پوتین دعوت شده‌اند.

سخنگوی اتحادیه اروپا گفت سفیر این اتحادیه در روسیه با توجه به موضع اکثر کشورهای عضو اتحادیه در این مراسم شرکت نخواهد کرد.

یک دیپلمات اروپایی گفت ۲۰ کشور عضو اتحادیه اروپا این مراسم را تحریم خواهند کرد اما انتظار می‌رود که هفت کشور دیگر نماینده خود را به مسکو بفرستند.

دو منبع دیپلماتیک به خبرگزاری رویترز گفتند انتظار می‌رود به غیر از فرانسه، مجارستان و اسلواکی نیز نمایندگانی به مراسم تحلیف پوتین بفرستند.

بدون تمایل به تغییر رژیم

امانوئل مکرون، رییس‌جمهوری فرانسه، روز دوشنبه و هم‌زمان با دیدار با شی جین پینگ، رییس‌جمهوری چین در پاریس گفت: «ما با روسیه یا مردم روسیه در جنگ نیستیم و هیچ تمایلی برای تغییر رژیم در مسکو نداریم.»

یک منبع دیپلماتیک در پاریس با تاکید بر اختلافات موجود در کشورهای عضو اتحادیه اروپا در مورد نحوه برخورد با روسیه گفت: «سفیر فرانسه در مسکو، نماینده پاریس در مراسم تحلیف ولادیمیر پوتین خواهد بود.»

این منبع گفت که فرانسه پیش‌تر «زمینه سرکوبی که انتخابات در بستر آن برگزار شد، محروم کردن رای‌دهندگان از انتخاب واقعی و همچنین سازماندهی انتخابات در سرزمین‌های اوکراینی تحت اشغال روسیه» را محکوم کرده بود.

روابط فرانسه و روسیه در ماه‌های اخیر به دلیل افزایش حمایت پاریس از کی‌یف بدتر شده است.

مکرون هفته گذشته اعزام نیرو به اوکراین را رد نکرد و گفت اگر روسیه از خطوط مقدم اوکراین عبور کند، در صورتی که کی‌یف درخواست حمایت کند، در نظر گرفتن چنین درخواستی و اعزام نیرو به اوکراین، اقدامی مشروع خواهد بود.

کشورهای حوزه بالتیک نیز که دیگر نمایندگانی در مسکو ندارند، قاطعانه حضور در مراسم تحلیف پوتین را رد کردند.

گابریلیوس لاندسبرگیس، وزیر امور خارجه لیتوانی گفت:«ما معتقدیم که انزوای روسیه و به ویژه رهبر جنایتکار آن باید ادامه یابد. شرکت در مراسم تحلیف پوتین برای لیتوانی قابل قبول نیست. اولویت ما حمایت از اوکراین و مردم آن است که علیه تجاوز روسیه مبارزه می‌کنند.»