آلمان درباره عواقب حمله سایبری روسیه هشدار داد

دولت آلمان روز جمعه ۱۴ اردیبهشت هشدار داد روسیه با عواقب حملات سایبری اخیرش به این کشور مواجه می‌شود. اتحادیه اروپا نیز کارزار سایبری مخرب مسکو علیه آلمان و جمهوری چک را محکوم کرد و به مسکو هشدار داد که از تمامی ابزارهایش در واکنش به این حملات استفاده خواهد کرد.

بر اساس گزارش رویترز، آنالنا بربوک، وزیر امور خارجه آلمان، روز جمعه در کنفرانسی خبری گفت: «اطمینان داریم حملات سایبری که سایت‌های نظامی آلمان را تحت تاثیر قرار داد و برای مدتی آن‌ها را مختل کرد، از سوی گروهی هکری وابسته به سرویس اطلاعات نظامی روسیه (جی‌آر‌یو) انجام شده است.»

او گروه هکری «ای‌پی‌تی۲۸» را مسئول انجام این حملات سایبری «غیر‌قابل قبول» معرفی کرد و گفت دولت روسیه با عواقب این اقدام خود روبه‌رو خواهد شد.

نانسی فایزر، وزیر کشور آلمان نیز در همین روز با انتشار بیانیه‌ای مشابه، گفت حملات سایبری این گروه هکری، حزب حاکم سوسیال دموکرات و بخش‌های تدارکاتی، دفاعی، هوافضا و فن‌آوری اطلاعات آلمان را هدف گرفت.

او این حملات را «تهدیدی برای دموکراسی» توصیف کرد و گفت آلمان تحت هیچ شرایطی اجازه نمی‌دهد دولت روسیه آن را مرعوب کند.

گروه ای‌پی‌تی۲۸ یا همان فنسی‌بر (Fancy Bear) از سال ۲۰۰۴ در سراسر جهان فعال است و پیش از حملات اخیرش به آلمان، بارها شرکت‌های فن‌آوری را در کشورهای مختلف هدف قرار داده است.

به نظر می‌رسد این گروه مدت‌ها توانسته است از نقص امنیتی ناشناخته‌ای در ای‌میل آوت‌لوک مایکروسافت سوءاستفاده کند.

این گروه هکری مسئول نفوذ به سرورهای حزب دموکرات آمریکا و درز اطلاعاتی مخرب درباره هیلاری کلینتون، نامزد انتخابات ریاست جمهوری ایالات متحده در سال ۲۰۱۶ نیز هست.

علیرضا منافی، پژوهشگر آزاد اینترنت و امنیت دیجیتال درباره این حملات به ایران‌اینترنشنال گفت وقتی آلمان در سال گذشته میلادی اعلام کرد قصد ارسال تانک به اوکراین را دارد، چندین سایت آن طی حملاتی سایبری از دسترس خارج شدند.

به گفته او، ‌اطلاعات جدیدتر نشان می‌دهد این حملات محدود به چند سایت نبود و بخش‌های دفاعی، هوافضا و آی‌تی آلمان نیز تحت حمله قرار گرفت.

منافی گروه هکری فنسی‌بر را عامل تهدیدی بسیار ماهر با توانایی بالا در حمله به اهداف مورد نظر توصیف کرد و گفت: «روسیه از طریق این گروه توانسته اهدافش را درست انتخاب کند و به آن‌ها به شکلی موثر آسیب بزند.»

این پژوهشگر اینترنت تاکید کرد آلمان رتبه هفتم جهان را در زمینه امنیت سایبری دارد اما برای مقابله با چنین حملاتی، نیازمند اشتراک تجربیات اعضای اتحادیه اروپا در این زمینه است.

روز جمعه، سخنگوی دولت آلمان از روسیه خواست حملات سایبری به این کشور را متوقف کند.

وزارت خارجه آلمان نیز خبر داد کاردار روسیه را در اعتراض به این حملات سایبری احضار خواهد کرد.

به گفته سخنگوی این وزارت‌خانه، برلین اکنون طیف وسیع‌تری از اقدامات تنبیهی علیه روسیه را مانند تحریم‌های اتحادیه اروپا و اخراج‌های دیپلماتیک بیشتر از آلمان در دست بررسی دارد.

فایننشال‌تایمز در گزارشی نوشت جمهوری چک نیز روز جمعه اعلام کرد موسسات دولتی این کشور سال گذشته هدف حمله این گروه هکری قرار گرفته‌اند.

وزارت خارجه چک اعلام کرد: «این‌گونه فعالیت‌ها ناقض هنجارهای سازمان ملل در مورد رفتار مسئولانه دولت‌ها در فضای سایبری و سایر تعهدات بین‌المللی است.»

بنا بر گزارش سرویس دیپلماسی اتحادیه اروپا، حملات مشابهی نیز طی سال‌های اخیر در لهستان، لیتوانی، اسلواکی و سوئد رخ داده است.

متحدان ناتو روز جمعه این حملات را «بدخواهانه» توصیف کردند و گفتند که در حال بررسی گزینه‌ها برای اقدام مشترک در پاسخ به آن هستند.

این ائتلاف به نمایندگی از ۳۲ کشور عضو خود اعلام کرد ناتو مصمم است از قابلیت‌های لازم برای بازدارندگی، دفاع متقابل و رویارویی با تهدیدات سایبری روسیه به منظور حمایت از اعضایش استفاده کند.