بازنشر گزارش قتل نیکا شاکرمی باعث احضار شماری از خبرنگاران شد
رسانههای حکومتی پس از انتشار گزارش بیبیسی جهانی درباره قتل نیکا شاکرمی، تلاش کردند با جعلی خواندنش، آن را انکار کنند. روزنامه کیهان و جامجم آن را ساختگی و برای سرپوش گذاشتن بر جنگ غزه دانستند. دادستانی تهران برخی خبرنگاران را به دلیل بازنشر گزارش بیبیسی جهانی احضار کرد.
دادستانی تهران روز چهارشنبه ۱۲ اردیبهشت از «اعلام جرم علیه فعالان رسانهای بهدلیل انتشار مطالب کذب درباره پرونده نیکا شاکرمی» خبر داد و گفت آنان را به دادسرا احضار کرده است.
میزان، خبرگزاری قوه قضاییه، با انتشار این خبر گزارش بیبیسی جهانی را «جعلی، نادرست و پر اشتباه» خواند و نوشت: «پیشتر به این پرونده رسیدگی دقیق قضایی صورت گرفته و نتایج بررسیها نیز رسما در رسانهها اعلام شده است.»
این خبرگزاری به نقل از دادستانی، آن دسته از فعالان رسانهای که گزارش بیبیسی را بازنشر کرده یا درباره نیکا شاکرمی مطلبی همدلانه منتشر کردند، «بر هم زنندگان امنیت روانی جامعه» نامید و آنان را به مواردی مانند «تبلیغ علیه نظام در فضای مجازی» متهم کرد.
بیبیسی جهانی در گزارشی بر اساس مدرکی «بسیار محرمانه» نوشت که نیکا شاکرمی، از جانباختگان خیزش مهسا از سوی سه نیروی امنیتی جمهوری اسلامی به نامهای صادق منجزی، آرش کلهر و بهروز صادقی هدف تعرض جنسی قرار گرفته و به قتل رسیده است.
در این مدرک آمده است که یک نیروی امنیتی با نشستن روی نیکا به آزار و اذیت جنسی او پرداخته و نیکا با وجود بسته بودن دستهایش تقلا کرده و با لگد زدن و فحش دادن، واکنش نشان داده است.
پس از آن، هر سه مردی که در پشت یک ون با نیکا بودهاند، آنقدر با باتون و شوکر به این دختر نوجوان ضربه زدهاند که جان باخته است.
رسانههای حکومتی: انتشار گزارش برای کمرنگ کردن اعتراض دانشجویان آمریکایی بود
احمد وحیدی، وزیر کشور دولت ابراهیم رئیسی روز چهارشنبه ۱۲ اردیبهشت انتشار گزارشی درباره جزییات جدید از قتل نیکا شاکرمی را «گزارش دروغ و عملیات روانی دشمن» خواند.
او گفت بیبیسی جهانی میخواهد با این گزارش توجهها را از اعتراضات دانشجویی در آمریکا در حمایت از فلسطین دور و «عملیات وعده صادق را مخدوش کند».
روزنامه کیهان، رسانهای که مدیرمسئول آن را رهبر جمهوری اسلامی تعیین میکند نیز در رویکردی مشابه، این گزارش را «اقدامی مسخره» از سوی بیبیسی جهانی و تلاش برای «ضربه زدن به اقتدار جمهوری اسلامی و کمرنگ کردن اعتراضات دانشجویان در آمریکا» توصیف کرد.
این روزنامه مدعی شد بیبیسی جهانی کوشیده تا با انتشار این گزارش «در زمان اجرای طرح نور و مقابله با قانونشکنی در حوزه حجاب، با ایجاد التهاب و آشوب، در اجرای آن خلل وارد کند».
کیهان در حالی اعتبار اسناد منتشر شده در این گزارش را زیر سوال برد که بیبیسی جهانی تاکید کرده است نامههای اداری محرمانهای را که به آنها دست یافته، برای حفاظت از منبع خود بازسازی کرده است.
جامجم، روزنامه وابسته به صداوسیمای جمهوری اسلامی نیز در مطلبی، اسناد منتشر شده در گزارش بیبیسی جهانی را «جعلی» و با هدف «انحراف افکار عمومی» از اعتراضات دانشگاههای آمریکا در حمایت از غزه خواند.
کاربران، وحید اشتری را «خونشور» نامیدند
رسانههای حکومتی عمدتا به پست ایکس وحید اشتری، فعال رسانهای وابسته به حکومت استناد کردهاند که در آن، به تفاوت نوشتار نامه «بازسازی شده» بیبیسی جهانی با «فونت رایج نامههای ادرای»، «نبود مهر خیلی محرمانه» و «بدون تاریخ بودن نامه» اشاره و از این موارد به عنوان مدرکی بر جعلی بودن اسناد یاد کرده بود.
شماری از کاربران وابسته به حکومت در رسانههای اجتماعی که از آنان با عنوان «ارزشی» یاد میشود نیز با اتکا به این موارد، تلاش کردند سندیت گزارش بیبیسی جهانی را درباره جزییات قتل نیکا شاکرمی زیر سوال ببرند.
در واکنش به این تلاشها، شهروندان در ایکس وحید اشتری را «خونشور» خوانده و گفتند احتمالا با این پست، کافهای دیگر در تهران از مقامهای امنیتی جایزه خواهد گرفت.
اشتری در جریان خیزش انقلابی نیز رشته توییتی درباره قتل نیکا شاکرمی منتشر کرده و مرگ او را خودکشی خوانده بود.
پس از این موارد، گزارشهایی درباره راهاندازی کافهای به مدیریت او در منطقه اندرزگوی تهران منتشر شد.
افشای جزییات جدید از نحوه قتل نیکا شاکرمی موج تازهای از خشم و نفرت عمومی از جمهوری اسلامی را میان شهروندان برانگیخت.
یک روز پس از انتشار این گزارش، هشتگ نیکا شاکرمی در ظهر روز چهارشنبه از ۱۸۴ هزار پست فراتر رفت.
تعدادی از شهروندان با ارسال پیامهایی به ایراناینترنشنال، گزارش بیبیسی جهانی را «تکاندهنده» خواندند و آن را یک نمونه از «رفتارهای وحشیانه حکومت و مامورانش» با معترضان شجاع ایرانی دانستند.
در رسانههای اجتماعی نیز کاربران با ابراز انزجار از اقدامات نیروهای سرکوبگر جمهوری اسلامی، خواستار اتحاد مردم برای مجازات آمران و عاملان چنین جنایتهایی شدند.
فعالان سیاسی، مدنی و حقوق بشری به انتشار این جزییات و خشونت توصیف شده در این گزارش واکنش نشان دادند و خواستار شتاب گرفتن تلاشها برای گذار از جمهوری اسلامی و اجرای عدالت شدند.