طاهره طالقانی، اسلام‌پژوه: حجاب اجباری کرامت و آزادی زنان را پایمال می‌کند

طاهره طالقانی، اسلام‌پژوه و دختر محمود طالقانی، اولین امام جمعه تهران پس از انقلاب، با بیان اینکه حجاب حکم و دستور قرآن نیست و تنها یک توصیه است، گفت حجاب اجباری «آزادی و کرامت» زن را پایمال می‌کند و حکومت باید به این «تحقیر و خشونت» پایان دهد.

طالقانی در پیام ویدیویی خود گفت اظهارات مربوط به حجاب که در دو سوره و شش آیه قرآن دیده می‌شود، اولین خطابش به مردان است که می‌گوید «چشم‌هایشان را فرو انداخته و و نگاه نکنند و خیره نشوند».

او افزود در قرآن -کتاب مقدس مسلمانان- آمده حتی زنان غیرمسلمان و خود زنان مسلمان می‌توانند حجاب نداشته باشند.

این اسلام‌پژوه با اشاره اینکه این یک توصیه است و حکم شرعی و دستور واجب محسوب نمی‌شود، تاکید کرد که در قرآن هیچ مجازاتی برای رعایت نکردن حجاب وجود ندارد.

طالقانی در بخشی از صحبت‌های خود به بیانیه‌ای که همراه با ۲۰ زن کنشگر نزدیک به جریان ملی-مذهبی امضا کرده، اشاره کرد.

این ۲۱ زن کنشگر در بیانیه خود از جنگ خیابانی خامنه‌ای با زنان و رویارویی حکومت با مخالفان حجاب اجباری به عنوان «نمایش رفتارهای اهانت‌آمیز» یاد کرده و نوشتند این رفتارها چنان تلخ و سنگین است که نه‌تنها زنان که جامعه ایران را به اعتراض واداشته است.

آنها در این بیانیه با اشاره به اینکه حکومت پس از چهار دهه فشار و سرکوب، شدت برخوردها با معترضان به تبعیض‌ها و نابرابری‌های اجتماعی، به‌ویژه حجاب اجباری را افزایش داده، تاکید کردند که حکومت «با فراموشی قربانی‌ شدن مهساها در جنبش اخیر، هم‌چنان با خشونت و لجاجت، زیبایی این نوبهار را به صحنه رویارویی با زنان برای تعیین پوشش آنها تبدیل کرده است».

طالقانی خطاب به کسانی که گفته‌اند برای برخورد با زنانی که حجاب اجباری را رعایت نمی‌کنند قانون وجود دارد، گفت قانونی می‌تواند قابل اجرا باشد که خواست عموم مردم باشد و با عرف جامعه هماهنگی و همخوانی داشته باشد و در غیر این‌صورت قابل اجرا نخواهد بود.

او در پایان از جمهوری اسلامی خواست در رابطه با حجاب اجباری به «تحقیر و خشونت» پایان دهد و بیش از این «دشمنی و نفرت» در جامعه به وجود نیاورد.

دور تازه برخورد با شهروندان معترض به حجاب اجباری از روز ۲۵ فروردین و پس از سخنرانی تاکیدی علی خامنه‌ای آغاز شد.

طی این مدت، گزارش‌های متعددی درباره برخوردهای خشونت‌آمیز با زنان و اعمال آزار و اذیت جنسی ماموران علیه برخی شهروندان در اجرای طرح موسوم به «نور» منتشر شد.

صدیقه وسمقی، نویسنده و اسلام‌پژوه زندانی در اوین هم اسفند ۱۴۰۲ در فایلی صوتی که در صفحه اینستاگرامش منتشر شد، با انتقاد از رویکرد خامنه‌ای‌ درباره حجاب اجباری گفت او حق ندارد خط قرمز خود را به زنان تحمیل و برای مردم جرم تعریف کند.

از زمان آغاز دور جدید برخوردها با زنان مخالف حجاب اجباری، صدها زن به شکل خشن به دست ماموران در اماکن عمومی شهرهای مختلف ایران، بازداشت شده‌اند.

با وجود این سرکوب‌ها، نافرمانی مدنی زنان و مخالفت‌ها با جنگ خیابانی خامنه‌ای با زنان ادامه دارد.