ابراز نگرانی ۱۵ گروگان و زندانی سیاسی سابق جمهوری اسلامی درباره وضعیت احمدرضا جلالی
۱۵ تن از گروگانهای سابق جمهوری اسلامی، همزمان با هشتمین سالگرد بازداشت احمدرضا جلالی، پزشک و پژوهشگر ایرانی-سوئدی در ایران، با ارسال نامهای به نخستوزیر سوئد خواستار تلاش او برای آزادی این زندانی دو تابعیتی از زندان اوین شدند.
امضاکنندگان این نامه با اشاره به اینکه خود برای مدت زمان طولانی و به صورت غیرقانونی بهعنوان گروگان در زندانهای جمهوری اسلامی محبوس بودهاند، نگرانی عمیق خود را نسبت به وضعیت جلالی در زندان اوین ابراز کردند.
این گروگانهای سابق در نامه خود از دولت سوئد خواستهاند تا برای بازگشت همه شهروندان بیگناه زندانی خود که در ایران زندانی شده و به عنوان مهره از آنها استفاده میشود، تلاش کند و در این زمینه کمکاری نکند.
ویدا مهراننیا، همسر احمدرضا جلالی در جریان تجمعی که روز جمعه هفتم اردیبهشت از سوی سازمان عفو بینالملل در استکهلم سوئد برگزار شد، در گفتوگو با خبرنگار ایراناینترنشنال گفت: «من از تمام گروگانهایی این نامه را نوشتند تشکر میکنم. آنها میدانند ما تحت چه فشارهای روحی و روانی سختی هستیم. دولت سوئد در این هشت سال کمکاری کرده و اگر کمکاری نکرده بود، احمدرضا تا کنون آزاد شده بود.»
مهراننیا با بیان اینکه همسرش از هشت سال پیش در ایران زیر حکم اعدام است، این پرسش را مطرح کرده که دولت سوئد برای آزادی احمدرضا جلالی که یک شهروند سوئدی است چه نقشی ایفا کرده و چه اقدامی انجام داده است؟
او تاکید کرد که در صورتی دولت سوئد تلاشش را کرده بود، الآن همسرش زیر حکم اعدام به سر نمیبرد و امروز برای هشتمین سال در زندان نبود.
احمدرضا جلالی، پزشک و پژوهشگر ایرانی-سوئدی است که اردیبهشت سال ۱۳۹۵ به دعوت دانشگاههای تهران و شیراز به ایران سفر کرد اما پس از شرکت در همایشهای علمی بازداشت و به «جاسوسی» متهم شد.
ابوالقاسم صلواتی، قاضی دادگاه انقلاب، برای او حکم اعدام صادر کرد و این حکم در دیوان عالی کشور تایید شد.
جلالی هرگز اتهام جاسوسی را نپذیرفته و گفته پروندهسازی برای او و صدور این حکم به دلیل نپذیرفتن درخواست همکاری با سپاه پاسداران و جاسوسی از کشورهای غربی بوده است.
مهراننیا درباره گمانهها در خصوص امکان تبادل همسرش با حمید نوری، مقام سابق قضایی جمهوری اسلامی که به اتهام مشارکت در کشتار زندانیان سیاسی در سال ۱۳۶۷ به حبس ابد محکوم شده و تفاوتها میان دادگاه آنها در ایران و سوئد گفت: «احمدرضا پیش از تشکیل دادگاه از سوی بازجویان تهدید به صدور حکم اعدام شده بود و در دادگاه دو ساعته به اعدام محکوم شد و تفاوت بسیاری با دادگاه حمید نوری دارد. هیچ دلیل محکمهپسندی برای بازداشت و محکومیت احمدرضا وجود نداشت و تنها با نگهداری در سلول انفرادی و اعمال شکنجه از او اعترافات اجباری گرفتند. اما در سوئد بدون دلیل محکمهپسند نمیتوانند کسی را زندانی کنند.»
حمید نوری با نام مستعار «حمید عباسی» ۱۸ آبان ۱۳۹۸ در فرودگاه آرلاندا در استکهلم بازداشت شد و ۲۳ تیر ۱۴۰۱ با رای دادگاه بدوی منطقهای استکهلم، با دو اتهام «جنایت جنگی» و «قتل» حکم حبس ابد گرفت که در سوئد برابر با ۲۵ سال حبس است.
حمید نوری با نام مستعار «حمید عباسی» ۱۸ آبان ۱۳۹۸ در فرودگاه آرلاندا در استکهلم بازداشت شد و ۲۳ تیر ۱۴۰۱ با رای دادگاه بدوی منطقهای استکهلم، با دو اتهام «جنایت جنگی» و «قتل» حکم حبس ابد گرفت که در سوئد برابر با ۲۵ سال حبس است.
گروه هکری قیام تا سرنگونی وابسته به سازمان مجاهدین خلق، خردادماه ۱۴۰۲ سندی را از هک نهاد ریاستجمهوری منتشر کرد که در آن پیشنهاد شده تبادل احمدرضا جلالی با حمید نوری به عنوان «گزینه در دسترس» مورد توجه قرار گیرد.
جمهوری اسلامی با بازداشت خودسرانه اتباع خارجی یا شهروندان دوتابعیتی در تلاش برای اعمال فشار بر کشورهای غربی به منظور برآوردن خواستههای خود است.