اعتراض مدیر آتش‌نشانی پایتخت پس از آتش‌سوزی گسترده در یک انبار کالا

وقوع یک آتش‌سوزی گسترده در انبار کالاها در جنوب تهران، بار دیگر اعتراض سازمان آتش‌نشانی این شهر را نسبت به فقدان رسیدگی به موضوع ساختمان‌های ناایمن در پایتخت و مانع‌تراشی در راستای ایجاد ایمنی در ساختمان‌ها برانگیخت.

جلال ملکی، سخنگوی سازمان آتش‌نشانی و خدمات ایمنی شهر تهران اعلام کرد عصر روز پنج‌شنبه ششم اردیبهشت یک مورد آتش‌سوزی گسترده در خیابان رجایی تهران و در مجتمعی روی داد که چند انبار داشت.

او گفت: «در این محل مشاهده شد چند انبار بزرگ در کنار یکدیگر قرار دارند و دو انبار هر کدام به وسعت ۵۰۰ متر، دچار حریق شده‌اند. همچنین فضای باز حدود هزار متری مقابلش که مقدار زیادی کارتن و لوازم یدکی دوچرخه در آن نگهداری می‌شد کاملا شعله‌ور بود.»

به گفته ملکی، در یکی از انبارهایی که شعله‌ور بود، انفجارهای بسیاری رخ داد زیرا در این محل اسپری و افشانه نگهداری می‌شد.

سخنگوی آتش‌نشانی تهران افزود از شدت آتش‌سوزی، سقف انبار نیز تقریبا ریخته و چند کانتینر در محوطه وجود داشته که یکی از آن‌ها سوخته است.

او هم‌زمان گفت که این حادثه مصدوم یا فوتی نداشته است.

خبرگزاری رسمی جمهوری اسلامی (ایرنا) با انتشار تصاویری از این آتش‌سوزی نوشت که این محل یک «انبار لاستیک» بوده است.

یک روز پس از این حادثه، قدرت‌الله محمدی، مدیرعامل آتش‌نشانی و خدمات ایمنی شهر تهران گفت که این سازمان در حال پیگیری تغییر قوانین بازدید ایمنی آتش‌نشانان از ساختمان‌ها است.

او با اعتراض نسبت به مانع‌تراشی‌ها در زمینه ایمن‌سازی ساختمان‌های تهران گفت: «مشکل سازمان آتش‌نشانی از جایی آغاز می‌شود که متاسفانه برخی مالکان ساختمان‌های شخصی یا حتی برخی ارگان‌های دولتی، اجازه ورود آتش‌نشانان را به این مراکز نمی‌دهند و این‌گونه در مسیر ایجاد ایمنی، مانع تراشی می‌کنند.»

بر اساس اظهارات محمدی، در قوانین جمهوری اسلامی، سازمان آتش‌نشانی به عنوان ضابط در این زمینه معرفی نشده و مالکان می‌توانند مانع ورود کارشناسان این سازمان به ساختمان‌ها شوند و از ایجاد ایمنی طفره بروند.

او گفت: «به همین دلیل ما این خواسته خود را برای تغییر در قوانین، در برنامه جامع گنجانده‌ایم که قرار است به زودی به مجلس ارسال شود.»

مدیرعامل سازمان آتش‌نشانی درباره جزییات این طرح گفت که در صورت تبدیل آن به قانون، سازمان آتش‌نشانی برای ورود به ساختمان‌ها دیگر نیازمند اجازه مالک نخواهد بود و می‌تواند به عنوان ضابط، وارد عمل شده و ساختمان‌ها را مجبور به اجرای نکات ایمنی کند.

بر اساس این طرح، در صورت رعایت نشدن درخواست آتش‌نشانی، ساختمان پلمب خواهد شد.

موضوع فقدان رسیدگی مقام‌های جمهوری اسلامی به ساختمان‌های ناایمن به ویژه در تهران از چند سال پیش مطرح بوده اما هنوز قوانین خاصی در این زمینه در مجلس شورای اسلامی به تصویب نرسیده است.

سال ۹۸ موضوع چگونگی برخورد با ساختمان‌های ناایمن در شورای شهر تهران مصوب شد که علاوه بر «اخطار و اطلاع‌رسانی»، به شهرداری اجازه می‌دهد تا از مراجع قضایی خواستار قطع انشعابات این ساختمان‌ها و پلمب آن‌ها شود.

اکنون به نظر می‌رسد این مصوبه هنوز کارایی لازم را در ایمنی‌سازی ساختمان‌ها ندارد.

اواخر دی ماه گذشته، مهدی پیرهادی، عضو شورای شهر تهران گفت ۳۵ هزار ساختمان ناایمن در شهر تهران شناسایی شده است.

او گفت: «گزارشی در این باره داریم که اگر کسی آن را بخواند شب نمی‌تواند راحت بخوابد.»

اهمال دولت ایران در رسیدگی به ساختمان‌های دولتی تا به حال چندین بار اعتراض آتش‌نشانی را برانگیخته است.

مدیرعامل سازمان آتش‌نشانی پیش از این گفته بود ۵۰ درصد ساختمان‌های دولتی ناایمن هستند.