سیستان و بلوچستان در صدر محرومترین استانهای کشور قرار دارد
مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی در گزارشی نوشت استان سیستان و بلوچستان با اختلاف بسیار بالایی، محرومترین استان ایران است. استانهای کرمان، خراسان جنوبی، خراسان شمالی و کهگیلویه و بویراحمد بیشترین درصد محرومیت را در میان استانهای کشور در سال ۱۴۰۱ داشتهاند.
روزنامه اعتماد در شماره روز پنجشنبه شش ارديبهشت خود در گزارشی با عنوان «تصوير محروميت در ايران» نوشت مرکز پژوهشهای مجلس با استفاده از شاخص فقر چندبعدی جهانی و با استفاده از دادههای پرسشنامه درآمد و هزینه خانوار در سال ۱۴۰۱ این تصویر را از وضعیت موجود محرومیت در کشور ارائه کرده است.
بر اساس گزارش اعتماد، مطابق این رتبهبندی از وضعیت محرومیت در کشور، نزدیک به ۳۰ درصد از خانوارهای استان سیستان و بلوچستان در محرومیت به سر میبرند که در مقایسه با سایر استانها، عدد بسیار بالایی است.
اختلاف سطح محرومیت سیستان و بلوچستان با استان تهران که در رتبه ۱۴ فهرست «فراگیری محرومیت استانهای کشور در سال ۱۴۰۱» قرار گرفته ۲۸ درصد است.
بر اساس فهرست منتشر شده استانهای سمنان، اصفهان و قزوین کمترین درصد محرومیت در بین خانوارها در ایران را دارا هستند.
محمد کرمی، استاندار سیستان و بلوچستان در بهمن ماه سال گذشته با بیان اینکه سیستان و بلوچستان استانی غنی است و «هیچ کمبود و محرومیتی ندارد»، گفته بود: «در واقع محرومیت واژهای است که صرفا در فکر افراد قرار گرفته و مانع سازندگی، رشد و پیشرفت این استان شده است.»
در گزارش مرکز پژوهشهای مجلس با اشاره به بودجه تعیین شده برای محرومیتزدایی آمده که برنامهریزی برای کاهش محرومیت، اولویتها در رفع محرومیت را هدف قرار نمیدهند و به دلیل پایدار ماندن محرومیت در سالهای گذشته، سیاستهای محرومیتزدایی و الگوی برنامهریزی کاهش محرومیت در کشور باید بازنگری شود.
اعتماد در گزارش روز پنجشنبه خود با اشاره به اینکه در ۲۰ سال گذشته تنها یکبار فهرست مناطق محروم مورد بازنگری قرار گرفته، نوشت که در حال حاضر آخرین فهرست رسمی این مناطق مربوط به سال ۱۳۸۸ است و باید بازنگری شود.
این روزنامه در شماره روز دوشنبه سوم اردیبهشت خود نیز در مطلبی با عنوان «بودجه ۱۴۰۳؛ ناتوان از فقرزدايی» نوشت که بعد از سال ۱۳۹۶ حدود ۵۰ درصد به جمعیت فقرا در کشور افزوده شده است.
این روزنامه با بررسی اطلاعات موجود در خصوص دادههای نرخ فقر نوشت افزایش ۱۰ درصدی این نرخ در دو سال به معنی افزایش حدود هشت میلیون نفر به تعداد فقرا در کشور است.
در سالهای گذشته، در سایه ناکارآمدی جمهوری اسلامی در اداره اقتصادی کشور، گزارشهای بسیاری از افزایش شدید فقر و وضع اقتصادی نامناسب مردم در ایران منتشر شده است.
روز ۱۹ فروردین امسال روزنامه هممیهن، چاپ تهران به نقل از واحدهای صنفی گزارش داد دزدی مواد غذایی از فروشگاههای ایران افزایش یافته و گرانیها و افزایش گرسنگی در میان مردم از دلایل آن است.
تجارتنیوز روز هفتم فروردین در گزارشی از باز شدن پای دهه هشتادیها به بازار فروش اعضای بدن خبر داد و نوشت نوجوانان و جوانان ۲۰ ساله، برای تامین نیازهای مالی، کلیه و مغز استخوان خود را میفروشند.
سایت اقتصاد ۲۴ نیز اسفند ماه ۱۴۰۲ در گزارشی درباره وضعیت فقر در جامعه ایران نوشت: «تقریبا از هر سه ایرانی یک نفر زیر خط فقر قرار دارد و وقتی ۳۰ درصد از مردم زیر خط فقر قرار دارند، تا پایان سال ۱۴۰۲، این رقم به ۳۷ تا ۴۰ درصد میرسد؛ چون تورم بالاست و دستمزدها ثابت.»