گروسی: تهران چند هفته با داشتن اورانیوم کافی برای تولید بمب اتمی فاصله دارد
مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی در گفتوگو با شبکه خبری دویچهوله آلمان اعلام کرد جمهوری اسلامی میتواند ظرف چند هفته به اورانیوم غنی شده کافی برای ساخت بمب اتمی دست یابد.
رافائل گروسی غنیسازی اورانیوم در ایران در سطح نزدیک به ساخت سلاح را نگرانکننده خواند و همزمان تاکید کرد نمیتوان مستقیما به این نتیجه رسید که جمهوری اسلامی از سلاح اتمی برخوردار است یا در هفتههای آینده به آن دست خواهد یافت.
گروسی افزود یک کلاهک هستهای کاربردی، علاوه بر مواد شکافتپذیر، به «بسیاری چیزهای دیگر» نیز نیاز دارد.
خبرگزاری رویترز ۲۵ آبان ۱۴۰۲ نوشت گزارشهای محرمانه آژانس بینالمللی انرژی اتمی نشان میدهد ایران به اندازه کافی اورانیوم غنی شده تا خلوص ۶۰ درصد برای سه بمب اتمی در اختیار دارد.
علیاکبر صالحی، رییس پیشین سازمان انرژی اتمی ایران، بهمن ماه سال گذشته با تایید تلویحی دستیابی جمهوری اسلامی به توانایی ساخت بمب اتمی اعلام کرد: «ما همه آستانههای علم و فنآوری هستهای را داریم.»
گروسی در ادامه مصاحبه خود با دویچهوله گفت آژانس بینالمللی از دسترسی «به میزان لازم» به تاسیسات هستهای ایران برخوردار نیست.
او به نبود شفافیت در برنامه هستهای جمهوری اسلامی اشاره و تاکید کرد: «وقتی شما همه این موارد را کنار هم قرار میدهید، علامتهای سوال زیادی برایتان پدیدار میشوند.»
مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی به «کشف غیرقابل انتظار اورانیوم» در برخی تاسیسات اتمی ایران پرداخت و هشدار داد این موضوع به شک و تردیدها درباره برنامه هستهای جمهوری اسلامی دامن میزند.
پیشتر آژانس بینالمللی انرژی اتمی گزارشهایی درباره وجود ذرات اورانیوم با منشاء انسانی در سایتهای ورامین و تورقوزآباد منتشر کرده بود.
روزنامه گاردین روز ۲۰ اسفند ۱۴۰۲ نوشت دیپلماتهای اروپایی و آمریکایی از تشدید بیثباتیها در منطقه در پی مناقشه غزه و افزایش قدرت و نفوذ گروههای تندرو در ایران که از دستیابی این کشور به سلاح هستهای حمایت میکنند، بیم دارند.
گروسی در گفتوگوی خود با دویچهوله به پرداخت و برخی لفاظیها در خصوص حمله به تاسیسات اتمی را محکوم کرد.
او تاکید کرد: «حمله به تاسیسات اتمی مطلقا ممنوع است ... عادی جلوه دادن صحبت درباره سلاحهای هستهای، استفاده از سلاحهای هستهای و دستیابی به سلاحهای هستهای کاملا تاسفبار است.»
زوهار پالتى، مدیر سابق اطلاعات موساد، روز ۲۹ فروردین در مصاحبه با شبکه اسکاینیوز گفت حمله به تاسیسات اتمی ایران به عنوان یک گزینه روی میز اسرائیل است.
در سوی مقابل، برخی مقامهای جمهوری اسلامی به صورت تلویحی به احتمال استفاده نظامی حکومت ایران از برنامه هستهای خود اشاره کردهاند.
مهدی محمدی، مشاور رییس مجلس شورای اسلامی در امور راهبردی، روز ۲۸ فروردین در پیامی در رسانه اجتماعی ایکس نوشت: «ایران به جز برنامه موشکی، برنامه هستهای هم دارد!»
احمد حقطلب، فرمانده سپاه حفاظت و امنیت مراکز هستهای جمهوری اسلامی روز ۳۰ فروردین اعلام کرد در صورت ادامه لفاظیهای اسرائیل، تهران در «دکترین و سیاستهای هستهای» خود تجدید نظر خواهد کرد.
مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی در گفتوگو با دویچهوله به برخی گزارشها در خصوص مذاکرات میان تهران و واشینگتن بر سر برنامه هستهای جمهوری اسلامی پرداخت و از آن استقبال کرد.
گروسی خواستار همکاری حکومت ایران برای حل موارد مناقشهبرانگیز شد و از قصد خود برای سفر به این کشور در آیندهای نزدیک خبر داد.
او پیشتر و در روز ۳۱ اردیبهشت در مصاحبهای با شبکه تلویزیونی آ.ار.د آلمان هشدار داده بود جمهوری اسلامی به ساخت بمب اتم بسیار نزدیک شده است.
مسعود منیری، کارشناس انرژی هستهای، در گفتوگو با ایراناینترنشنال تاکید کرد: «برخلاف انتظارها، رسیدن زمان گریز هستهای جمهوری اسلامی به یک هفته، تهدیدی واقعی نیست، چرا که اگر کشوری مانند ایران مواد لازم را برای تولید سلاح هستهای در اختیار داشته باشد، به معنای این نیست که آن کشور توانایی ساخت آن را دارد.»
او افزود: «جمهوری اسلامی تنها در صورتی میتواند به برنامه ساخت سلاح هستهای برسد که بتواند برنامهای مخفی داشته باشد ... ساخت اجزای سلاح هستهای با اشراف اطلاعاتی که دنیا دارد، کار راحتی نیست. سازمانهای اطلاعاتی اسرائیل حتی میدانند رادار مرکزی سایتهای نطنز اصفهان کدام ساختمان پایگاه هشتم شکاری است.»
به گفته این کارشناس، جمهوری اسلامی برای توسعه برنامه هستهای خود با روسیه و برخی دیگر از کشورها همکاری میکند و کارشناسان روسی اطلاعات برنامه هستهای تهران را به خارج از کشور انتقال میدهند: «به همین دلیل برای حکومت ایران امکان ساخت سلاح هستهای به صورت مخفیانه وجود ندارد.»