بلومبرگ: بایدن تحریمهای جدید نفتی جمهوری اسلامی را اجرا نخواهد کرد
خبرگزاری بلومبرگ در گزارشی با اشاره به تصویب قوانین جدیدی که تحریمها علیه فروش نفت خام ایران را افزایش میدهد، نوشت نباید انتظار داشت که جو بایدن، رییسجمهوری آمریکا به این زودیها بهطور کامل از اختیارات جدید خود استفاده کند.
مجلس نمایندگان آمریکا، با اضافه کردن دو طرح «قانون مهسا» و «قانون کشتیرانی» به لایحه کمکهای خارجی به اوکراین، اسرائیل و تایوان، روز شنبه این طرحها را تصویب کرد. براساس قانون کشتیرانی، دولت آمریکا بندرها و پالایشگاههایی را که نفت ایران را حمل یا فرآوری میکنند تحریم خواهد کرد.
جو بایدن از مجلس سنا خواسته است که مصوبه مجلس نمایندگان را هر چه سریعتر تصویب کنند و برای امضا به کاخ سفید بفرستند.
مجلس نمایندگان روز شنبه به عنوان پاسخی به حمله جمهوری اسلامی به اسرائیل این طرحها را تصوب کرد. حداقل بر روی کاغذ، آنها وعده دادهاند که دامنه محدودیتهای صادرات نفت خام ایران را با گسترش پوشش به بنادر، کشتیها و پالایشگاههای خارجی که آگاهانه وارد تجارت نفت ایران میشوند، گسترش دهند.
اما تحلیلگران بازار نفت می گویند که بایدن از انجام هر گونه حرکتی که میتواند قیمت نفت خام یا بنزین را در آمریکا افزایش دهد، بیزار است.
به گفته کارشناسان، جو بایدن احتمالاً از اختیارات معافیت تعبیه شده در تحریمها استفاده میکند و از اجرای سختگیرانه آنها اجتناب خواهد کرد.
وضعیت تا حدودی شبیه وضعیتی است که دولت بایدن پس از حمله روسیه به اوکراین با آن مواجه شد. اگرچه کاخ سفید تحریمهایی را علیه روسیه اعمال کرده است، اما کوشیده است ضمن محدود کردن درآمدهای روسیه، در عین حال اجازه دهد صادرات نفت این کشور همچنان جریان داشته باشد تا عرضه جهانی نفت را تحت فشار قرار ندهد و تورم را تشدید نکند.
دولت همچنین هفته گذشته، حتی با وجود تمدید تحریمها علیه نیکلاس مادورو، رییسجمهوری ونزوئلا، به این کشور اجازه داد که نفت خود را صادر کند.
جیم لوسیر ، مدیر عامل شرکت کاپیتال آلفا پارتنرز(Capital Alpha Partners) در واشینگتن به خبرگزاری بلومبرگ گفت: «تجار نفت بیتفاوت هستند، زیرا میدانند که بایدن همه معافیتهایی را که برای ادامه جریان نفت ایران به بازار لازم باشد امضا خواهد کرد، همانطور که او در حال نگه داشتن بشکههای روسیه در بازار است.»
شورای امنیت ملی کاخ سفید از اظهار نظر درباره تحریمها خودداری کرد. یک منبع مطلع، بدون ذکر نام، به بلومبرگ گفت که دولت هنوز در حال تجزیه و تحلیل این قانون است، اما انتظار نمیرود که این قانون قبل از پاییز امسال تاثیری بر بازارهای نفت بگذارد.
بازار نفت در حال حاضر به ویژه نسبت به محدودیتهای بیشتر حساس است. در بحبوحه تقاضای زیاد جهانی و ادامه کاهش تولید اوپک و متحدانش، قیمت نفت خام برنت در اوایل آوریل از ۹۲ دلار در هر بشکه فراتر رفت و به بالاترین رقم در تقریباً شش ماه اخیر رسید.
به گفته یک شرکت مشاوره انرژی مستقر در واشینگتن، تحریمهای جدید در صورت اجرا میتواند تا هشت دلار و ۴۰ سنت بر قیمت نفت بیفزاید.
چنین اتفاقی خبر بدی برای بایدن خواهد بود که پس از افزایش هزینه سوخت داخلی در سال ۲۰۲۲، از ذخایر استراتژیک نفت کشور بهره برد. در حالی که قیمت بنزین در ایالات متحده هنوز تا حدودی از قیمتی که در آن زمان مشاهده میشد فاصله دارد، اما امسال نیز گران شده است، در حالی که فصل رانندگی هنوز در راه است.
فرناندو فریرا ، مدیر خدمات ریسک ژئوپلیتیک گروه انرژی راپیدان، گفت: «اگر چه تحریمها میتواند به بنادر، کشتیها و پالایشگاههایی که در حمل و نقل، پردازش و سایر معاملات مربوط به نفت خام ایران انجام میدهند گسترش یابد، با این حال، آنها همچنین مشمول یک معافیت بالقوه هستند که به بایدن اجازه میدهد در مواردی که امنیت ملی یک نگرانی تلقی میشود، از این معافیتها استفاده کند.
فریرا گفت: «بعید است دولت بایدن این تحریمها را با ذوق و شوق اجرا کند.»
با این حال، اگر جمهوری اسلامی وگروههای نیابتیاش به تجاوز مستقیم به اسرائیل ادامه دهند، ممکن است دفاع از معافیتهای تحریمی برای بایدن دشوارتر شود.
کوین بوک ، مدیر عامل شرکت کلیر ویو انرژی پارتنرز( ClearView Energy Partners)، یک شرکت مشاورهای مستقر در واشینگتن، گفت:«استفاده از معافیتها در صورتی که جمهوری اسلامی به تجاوزات منطقهای خود ادامه دهد، میتواند از نظر سیاسی به اندازه قیمت بالای بنزین آسیبزا باشد.»