تهدید زنان مخالف حجاب اجباری: حق شهروندی‌تان را می‌گیریم

گزارش‌های رسیده به ایران‌اینترنشنال از ادامه بازداشت زنان مخالف حجاب اجباری به دست گشت ارشاد و نیروهای لباس شخصی در شهرهای مختلف حکایت دارند. عوامل حکومت به برخی زنان بازداشت شده در شهرهای شمال کشور گفته‌‍‌اند اگر سه بار به دلیل حجاب بازداشت شوند، حق شهروندی آن‌ها گرفته خواهد شد.

بنا بر گزارش‌های رسیده به ایران‌اینترنشنال، ماموران گشت ارشاد به همراه نیروهای بسیج و لباس شخصی، روز شنبه اول اردیبهشت، برای مبارزه با زنانی که زیر بار حجاب اجباری نمی‌روند، در میادین و خیابان‌های اصلی و برخی مناطق تفریحی در شهرهای مختلف کشور حاضر شده‌اند.

ویدیوی رسیده نشان می‌دهد ماموران گشت ارشاد در شهر فردیس کرج، برای تحمیل حجاب اجباری مزاحم دو زن شده‌اند.

به تعدادی از زنان که به دلیل حجاب در شهرهای شمالی بازداشت شده یا تذکر گرفته‌اند، گفته شده اگر بی‌حجابی یا کم‌حجابی‌شان سه بار تکرار شود، با توجه به ثبت مدارک و کارت ملی، حق شهروندی‌ از آن‌ها گرفته می‌شود.

تعدادی از این زنان به ماموران گفته‌اند: «حق شهروندی ما را بگیرید تا حداقل بتوانیم برویم جای دیگری زندگی کنیم!»

هم‌زمان، شماری از شهروندان در گفت‌وگو با ایران‌اینترنشنال از احضار خود به نهادهای امنیتی به دلیل انتشار تصاویر بدون حجاب در صفحات شخصی‌شان در فضای مجازی خبر داده و برخی دیگر گفته‌اند طی تماس‌هایی به آن‌ها تذکر داده شده اگر تشویق مردم به رعایت نکردن حجاب را تکرار کنند، به شدت با آن‌ها برخورد خواهد شد.

یکی از این شهروندان که در تهران به پلیس امنیت احضار شده، در توضیح احضار خود گفته است: «در زمان احضار فقط گفتند مساله رعایت نکردن حجاب است و وقتی به ساختمانی که به آن احضار شده بودم رفتم، به من گفتند تصاویر بدون حجابی که در صفحه شخصی‌ات منتشر کرده‌ای مصداق جرم است. باید این تصاویر را پاک کنی و تعهد بدهی دیگر در فضای مجازی تصاویر بدون حجاب که دیگران را تشویق به رعایت نکردن حجاب می‌کند، منتشر نکنی.»

به گفته این زن جوان، در زمان مراجعه او به ساختمان پلیس امنیت، ده‌ها زن دیگر مشابه وضعیت او در نوبت انتظار برای ورود و دادن تعهد بوده‌اند.

بر اساس این روایت، برخی از این زنان از ترس بازداشت، همراه با خانواده‌هایشان به این نهاد امنیتی رفته‌اند.

بر اساس ویدیوی رسیده به ایران‌اینترنشنال، روز جمعه ۳۱ فروردین‌ ماه ماموران گشت‌ ارشاد زنی را به دلیل رعایت نکردن حجاب اجباری در محوطه سد سقالکسار شهرستان رشت به طرزی خشن بازداشت کرده‌اند.

اکانت اپلیکیشن «گرشاد» در رسانه اجتماعی ایکس که برای امن‌تر کردن تردد زنان ایرانی و پرهیز از مواجهه آن‌ها با گشت ارشاد فعالیت می‌کند، از حضور ماموران گشت ارشاد در نقاط مختلف شهر تهران از جمله میدان تجریش، میدان هفت‌حوض و ایستگاه متروی قلهک خبر داد.

اعتراض نهادها و فعالان مدنی به خشونت با زنان بی‌حجاب

هم‌زمان با ادامه بازداشت و احضار زنان مخالف حجاب اجباری در کشور، برخی تشکل‌های صنفی و فعالان مدنی و سیاسی به سیاست‌های حکومت در برخورد با زنان اعتراض کردند.

حامد اسماعیلیون، از چهره‌های سرشناس مخالف جمهوری اسلامی، روز جمعه ۳۱ فروردین با انتشار مطلبی در شبکه‌های اجتماعی از اجرای «طرح نور» و حضور ماموران گشت ارشاد و نیروهای لباس‌شخصی در خیابان‌ها به عنوان لشکرکشی حکومت به خیابان‌های شهرهای ایران و شدت دادن جنگ علیه زنان یاد کرد و نوشت: «جنگ اصلی در داخل ایران در جریان است. با حمایت از مقاومت و مبارزه مردم، با موج سرکوب حکومت مقابله کنیم.»

شورای بازنشستگان ایران با صدور بیانیه‌ای با عنوان «جنگ علیه زنان، اعلان جنگ علیه زندگی و آزادی‌ست» اعلام کرد: «حکومتی که به شدت از طرف مردم تحت فشار است و موجودیت خود را در خطر می‌بیند، با توسل به سرکوب و تعرض به زنان، دنبال عقب راندن این فشار خردکننده بر خود و جلوگیری از شکاف بیشتر درون صفوفش است.»

عبدالحمید اسماعیل‌زهی، امام جمعه اهل سنت زاهدان، در خطبه‌های نماز جمعه روز ۳۱ فروردین خود برخوردهای خشونت‌آمیز ماموران گشت ارشاد با زنان مخالف حجاب اجباری را دردآور خواند.

غلامرضا نوری قزلجه، نماینده مجلس، در گفت‌وگویی با انصاف‌نیوز درباره «طرح نور» و دور جدید برخوردها با شهروندان مخالف حجاب اجباری گفت احتمالا بخشنامه‌ای از بقایای قوانین دهه ۶۰ ساخته‌اند و بر اساس آن این برخوردها را می‌کنند.

این نماینده مجلس تاکید کرد لایحه «حجاب و عفاف» فراتر از این برخوردهاست و احتمالا در روزهای آینده تبدیل به قانون خواهد شد.

مرکز اطلاع‌رسانی فرماندهی انتظامی کشور، روز جمعه در اطلاعیه‌ای از ادامه اجرای «طرح نور» خبر داد و نوشت: «شیطنت‌های رسانه‌ای توسط جریان‌سازی معاندین بر عزم و اراده پلیس تاثیری نخواهد داشت.»

در این اطلاعیه با بیان اینکه «وضعیت حجاب در جامعه مطلوب‌تر شده» آمده است: «وظایف محوله به پلیس به‌عنوان مجری قانون تداوم خواهد داشت.»

هم‌زمان، حمیدرضا رستگارپور، رییس اتاق اصناف تهران با اشاره به پلمب اماکن به دلیل حجاب اجباری گفت: «باید با یک‌سری از افراد سلبی و قهری برخورد شود.»

او اشاره کرد افراد از در خانه یا از هر مبدأیی بدون حجاب اجباری تمام مسیر را طی می‌کنند اما: «به طور تصادفی در یک واحد صنفی شناسایی می‌شوند.»

ممانعت از ورود دانشجویان به دلیل رعایت نکردن حجاب اجباری

هم‌زمان با افرایش فشار جمهوری اسلامی بر زنان در خیابان‌ها، دانشجویان در شهرهای مختلف کشور از تشدید برخورد با خود به بهانه رعایت نکردن حجاب اجباری خبر می‌دهند.

ویدیوها و گزارش‌های منتشر شده حاکی است روز شنبه اول اردیبهشت‌ ماه، ماموران حراست دانشگاه امیرکبیر تهران، دانشجویان دختر و پسر را به دلیل نوع پوشش به دانشگاه راه نداده‌اند.

بر اساس گزارش‌ها، ماموران حراست به دانشجویان دختر گفته‌اند تنها با چادر یا مانتویی که تا زیر زانویشان را پوشانده باشد، اجازه ورود به دانشگاه داده خواهد شد.

یکی از دانشجویانی که ماموران مانع از ورود او به دانشگاه شده‌اند گفته است به «مانتوی آزمایشگاهی» او هم ایراد گرفته‌اند.

دانشجوی دیگری در مورد محدودیت‌های ایجاد شده برای ورود به دانشگاه گفته است که ماموران حراست به پسرهایی که تی‌شرت یا لباس آستین‌کوتاه و لباس اسپرت پوشیده بودند، اجازه ورود نداده‌اند.

دست‌کم ۲۰ دانشجو در دانشگاه امیرکبیر به دلیل «نوع پوشش» اجازه ورود به دانشگاه پیدا نکردند.

تلاش هواداران حکومت برای کم‌رنگ کردن نقش خامنه‌ای و رئیسی در سرکوب‌ مردم

ابراهیم رئیسی در دی‌ ماه ۱۴۰۲ در یک سخنرانی در جمع امامان جمعه با بیان این که با یک تدبیر خاص «بساط بی‌حجابی حتما برچیده خواهد شد»، گفته بود که رهبر جمهوری اسلامی گفته است «آن‌ها با برنامه‌ریزی وارد شده‌اند شما هم باید برنامه‌ریزی کنید».

علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی، در سخنرانی‌های فروردین امسال خود با تاکید بر «الزام حجاب اجباری» بار دیگر خواستار برخوردهای امنیتی و قضایی با زنان شد.

پس از آن در روز جمعه ۲۴ فروردین، خطیبان جمعه سراسر کشور در اقدامی هماهنگ درباره «ضرورت بازگرداندن حجاب به جامعه» صحبت کردند.

جمهوری اسلامی از صبح روز شنبه ۲۵ فروردین با اجرای طرحی موسوم به «نور» بار دیگر حضور نیروهای انتظامی، بسیج و ماموران لباس‌ شخصی را برای مبارزه با زنانی که زیر بار حجاب اجباری نمی‌روند، افزایش داد.

از آغاز اجرای این طرح، گزارش‌های متعددی درباره برخورد خشونت‌آمیز ماموران با مخالفان حجاب اجباری منتشر شد.

ایران‌اینترنشنال روز پنج‌شنبه ۳۰ فروردین در گزارشی اختصاصی خبر داد به بازداشت‌شدگان گشت ارشاد توهین‌های جنسی می‌شود و کتک می‌خورند.

بر اساس این گزارش، شماری از زنان مخالف حجاب اجباری که در روزهای گذشته به دست ماموران گشت ارشاد بازداشت شده‌اند، از ضرب‌وشتم شدید و تعرض و آزار در زمان بازداشت خبر داده و گفته‌اند ماموران پلیس و نیروهای لباس شخصی در زمان دستگیری زنان به آن‌ها توهین‌های جنسی می‌کنند.

برخی هواداران حکومت با انتقاد از برخوردهای خشن با زنان مخالف حجاب اجباری، تلاش می‌کنند تا نقش خامنه‌ای را در اعمال این خشونت‌ها کم‌رنگ جلوه دهند و بگویند او از ابتدا مخالف این برخوردها بوده است.

روزنامه ایران، ارگان دولت جمهوری اسلامی نوشت که رئیسی هفته گذشته در پی دریافت گزارش‌هایی از برخی برخوردهای نامناسب، تذکرهای موکدی به دست‌اندرکاران این امر داده و تاکید کرده هر گونه اقدام در این زمینه باید «کاملا در مدار قانون» باشد.

تلاش برای نقش‌زدایی از خامنه‌ای و رئیسی در سرکوب‌ وحشیانه زنان مخالف حجاب اجباری در ایران در حالی‌ است که خود آن‌ها بارها در صحبت‌هایشان خواستار برخورد شدید با کسانی شده‌اند که حجاب اجباری را رعایت نمی‌کنند.

با وجود تلاش حکومت برای سرکوب نافرمانی مدنی زنان با وضع قوانین مختلف، جریمه‌های سنگین و برخوردهای خشن، زنان زیادی در نزدیک به دو سال گذشته بدون حجاب اجباری در اماکن عمومی ظاهر می‌شوند.