بنیاد روایت فتح: درباره حمله به اسرائیل فیلم می‌سازیم

رییس بنیاد «روایت فتح» از مجموعه‌های فرهنگی وابسته به سپاه پاسداران، گفت این نهاد برای تولید آثار سینمایی و هنری درباره حمله پهپادی و موشکی جمهوری اسلامی به اسرائیل، اقداماتی را آغاز و تصویب کرده است جشنواره‌ای در این زمینه برگزار کند.

جمهوری اسلامی از عملیات حمله به اسرائیل با نام «وعده صادق» نام می‌برد.

به گفته علی مقواساز، رییس روایت فتح، این بنیاد قصد دارد این پهپاد و موشک‌پرانی را به‌عنوان «روزی تاریخی» در تمامی بخش‌های هنری ثبت کند.

او گفت تا کنون از میان فیلم‌سازها کسی برای تولید آثاری در این خصوص اعلام آمادگی نکرده است اما این بنیاد قصد دارد «به صورت جدی وارد عمل شود» و فیلم‌هایی درباره اسرائیل، فلسطین و حمله پهپادی و موشکی جمهوری اسلامی به اسرائیل تولید کند.

رییس بنیاد روایت فتح گفت: «سینما فقط یک بخش از هنر می‌شود و در تمامی دیگر بخش‌های هنری هم بسیج ورود جدی کرده است.»

مقواساز بدون اشاره به بودجه این بنیاد برای تولیدات سینمایی، وعده تولید آثاری پرشمار درباره فرماندهان سپاه پاسداران داد.

مبلغ بودجه اختصاص یافته به بسیاری از نهادها و سازمان‌ها در جمهوری اسلامی به صورت شفاف و دقیق مشخص نیست و درباره جزییات هزینه‌کرد آن‌ها نیز در پایان سال اطلاع‌رسانی نمی‌شود.

در یک نمونه، روزنامه‌نگاران تخمین زده‌اند برای تولید فیلم بلند «تک‌تیرانداز»، یکی از آثاری که بنیاد روایت فتح سرمایه‌گذار آن بوده است، در سال ۱۳۹۹ دست‌کم بودجه‌ای ۱۰ میلیارد تومانی هزینه شده است.

این فیلم که داستان یک تک‌تیرانداز را در جنگ هشت ساله ایران و عراق روایت می‌کند، به گفته منتقدان سینمایی دارای کیفیتی «نازل» است.

فیلمی مانند «قلاده‌های طلا» که پس از اعتراضات سال ۱۳۸۸ و «جنبش سبز» و بر اساس پروپاگاندای جمهوی اسلامی ساخته شد، از دیگر تولیدات بنیاد روایت فتح بود که به گفته کارگردانش، ابوالقاسم طالبی، از حمایت علی خامنه‌ای برخوردار بود.

نام این بنیاد از مجموعه مستندهای «روایت فتح» درباره جنگ ایران و عراق، ساخته مرتضی آوینی گرفته شده است.

آوینی با نقدهای سینمایی و هنری‌‌اش در مجله سوره، پس‌از انقلاب در تقویت ایده «سینما و هنر اسلامی و انقلابی» نقش زیادی داشت.

محمد نادری، رییس پیشین بنیاد فرهنگی روایت فتح در دی سال ۱۴۰۱ و پس از خیزش انقلابی ایرانیان به هنرمندان و چهره‌های مطرح سینمایی که از معترضان حمایت کرده بودند تاخت و آن‌ها را «چهره‌ها و معروف‌های بی‌مصرف» خواند که «به‌ نظام، مردم و کشور خیانت کردند».

نادری گفته بود: «تعداد کمی از چهره‌های معروف‌ طی چند ماه گذشته بی‌پرده و عیان به لگدپرانی مشغول شدند و این اشکال و کوتاهی هم از ما و برخی دستگاه‌ها و نهادهاست که به سلبریتی‌سازی مشغول شدند و هنرمندان واقعی را نادیده گرفتند.»

در جریان خیزش انقلابی ده‌ها هنرمند به حمایت از اعتراضات مردمی پرداختند، شماری از زنان بازیگر حجاب اجباری را از سر برداشتند و بسیاری از آنان احضار، دادگاهی، ممنوع‌الخروج، ممنوع‌المعامله و بازداشت شدند.

این جریان در کنار خودداری شمار زیادی از هنرمندان از شرکت در جشنواره حکومتی فیلم فجر، موجب شد دست‌اندارکاران جشنواره، رقابت اصلی را میان آثاری از تولیدکنندگان دولتی مانند بنیاد روایت فتح، بنیاد فارابی و ... قرار دهند.

بنیاد روایت فتح وابسته به سازمان بسیج و به‌طور غیر‌مستقیم از بخش‌های زیر‌مجموعه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی است.

در سال ۱۴۰۲ برای سازمان بسیج بودجه‌ای بالغ بر دو هزار و ۸۲۹ میلیارد تومان تعیین شد اما مشخص نیست چه مقدار از آن به بنیاد روایت فتح اختصاص یافت.

علاوه بر این ردیف بودجه مشخص، ‌سازمان بسیج در سال ۱۴۰۱ رقمی حدود ۴۸ میلیارد تومان از محل تبصره ۱۴ دریافت کرده بود.

این تبصره در سال‌های گذشته برای مدیریت هدفمندی یارانه‌ها به صورت بخشی جداگانه در بودجه تعریف شده و دولت از طریق آن به بخش‌های مذهبی و تبلیغاتی بودجه‌ای مضاعف می‌دهد.

بودجه کلی بخش فرهنگ و هنر در سال گذشته ۲۵ هزار و ۴۴۰ میلیارد تومان بود که بخش بزرگی از آن برای فعالیت‌های تبلیغاتی و فرهنگی در مجموعه‌هایی خارج از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی اختصاص یافت.