قیمت دلار در بازار آزاد ارز تهران به ۶۷ هزار تومان رسید
در پی تشدید تنش بین ایران و اسرائیل، قیمت هر دلار آمریکا در بازار آزاد ارز تهران در ادامه رکوردشکنیهای هفتههای اخیر به ۶۷ هزار تومان رسید.
در بازار طلا نیز روند صعودی قیمتها موجب شد نرخ هر قطعه سکه طلای طرح جدید از ۴۵ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان عبور کند.
در بورس تهران، ۹۲ درصد نمادها با افت قیمت مواجه شدند و در معاملات صبح، شاخص کل با ریزش ۴۸ هزار واحدی مواجه شد.
در پایان معاملات بورس تهران، شاخص کل با ریزش نزدیک به ۵۴ هزار واحد مواجه شد.
به گزارش ایرنا، خبرگزاری رسمی جمهوری اسلامی، نمادهای فولاد، فملی، شپنا، شستا، وبملت، شبندر و نوری بیشترین اثر منفی را بر شاخص بورس گذاشتند.
در روزهای گذشته، افزایش تنشها میان تهران و اسرائیل و نگرانیها از احتمال واکنش جمهوری اسلامی به حمله اسرائیل به کنسولگریاش در دمشق و کشته شدن دو فرمانده و پنج عضو سپاه پاسداران، در بازارهای ایران و بر اقتصاد جهانی پیامدهایی داشته است.
در بازارهای جهانی، قیمت نفت به دلیل این تنشها افزایش یافته است.
قیمت هر بشکه نفت خام برنت از ۹۰ دلار فراتر رفته و قیمت نفت خام سبک تگزاس نیز به بیش از ۸۵ دلار به ازای هر بشکه رسیده است.
در شرایط تنشهای منطقهای، ارزش دلار در برابر یورو در روزهای اخیر افزایش یافته است.
یک مقام آمریکایی اواخر روز پنجشنبه ۲۳ فروردین به خبرگزاری رویترز گفت که ایالات متحده انتظار دارد حملهای از سوی ایران علیه اسرائیل انجام شود اما نه آنقدر بزرگ که واشینگتن را وارد جنگ کند.
لی هاردمن، از گروه مالی میتسوبیشی یوافجی نیز گفته بود: «افزایش خطرهای ژئوپلیتیکی، دلار را به یک پناهگاه امن تبدیل کرده است.»
اسرائیل مسئولیت حمله هوایی دوشنبه هفته گذشته علیه کنسولگری ایران در دمشق را بر عهده نگرفته و اعلام کرده است به هر اقدام جمهوری اسلامی پاسخ میدهد.
جنگ مستقیم احتمالی بین اسرائیل و ایران عواقب اقتصادی جهانی خواهد داشت زیرا ممکن است جریان صادرات نفت به ویژه از طریق تنگه هرمز مختل شود.
روز شنبه ۲۵ فروردین، رسانهها از توقیف یک کشتی پرتغالی در تنگه هرمز از سوی نیروهای مسلح جمهوری اسلامی خبر دادند که به گفته رادیو ارتش اسرائیل، متعلق به شرکت یک میلیاردر اسرائیلی است.
بحران در بازار ارز ایران از زمان تحریم گسترده انتخابات مجلس شورای اسلامی در اسفند ماه شدت گرفت و تلاشهای دولت ابراهیم رئیسی برای مهار افزایش بهای دلار، نتیجهبخش نبوده است.
روزنامه دنیای اقتصاد درباره شرایط کنونی بازار ارز در ایران نوشت محمدرضا فرزین، رییس کل بانک مرکزی، قیمت دلار بازار آزاد را قیمت کالاهای قاچاق یا پولشویی میداند و رئیسی گفته است: «ممکن است کسانی در بازارهای غیررسمی و قاچاق، در کانالهای مختلفی عددسازی کنند. این شرایط و وضعیت هیچگونه مسالهای برای تولید ایجاد نخواهد کرد.»
این روزنامه افزود: «این سخنان در حالی است که بنا بر گفته عبدالناصر همتی، رییس کل اسبق بانک مرکزی، این بانک حراج شمش طلا را بر مبنای دلار تلگرامی - یعنی همان ۶۳ هزار تومان - به فروش میرساند. آنچه مشخص است این است که همین قیمت بازار غیررسمی به انحای گوناگون خودش را بر سفره اقتصادی مردم تحمیل کرده و میکند.»
برخی دیگر از روزنامههای چاپ تهران در گزارشهایی از «سنت تکراری ادعای عدم تاثیرگذاری نرخ ارز بر بازار کالاها» انتقاد کردند.
جعفر قادری، عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس، درباره رشد نرخ دلار گفت: «بانک مرکزی میگوید ما با نرخ آزاد ارز کاری نداریم در صورتی که نرخ آزاد با بانک مرکزی کار دارد.»
او افزود: «وقتی نقدینگی کشور از بانکها خارج شود و به سمت ارز و سکه برود دیگر منابع در اختیار تولید قرار نمیگیرد.»
دولت جمهوری اسلامی در سالهای اخیر ارزهای سوبسیدی را برای واردات بسیاری از کالاها حذف کرده اما کمکهای مالی جمهوری اسلامی به گروههای شبهنظامی منطقه قطع نشده است.
روزنامه تایمز چاپ لندن به تازگی گزارش داد اسناد نشان میدهند جمهوری اسلامی در عرض شش سال دستکم ۲۲۲ میلیون دلار به حماس پرداخت کرده است.