بحران مسجد قیطریه، فرصت اعتراض به زاکانی
این نخستین بار نیست که مسجدسازی موجب جنجال در ایران شده اما شاید اولین باری باشد که اعتراض به ساخت یک مسجد به اعتراض عمومی علیه شهردار شده است.
وقتی غلامرضا تاجگردون با هشتگهایش از کثیفی دستمال علیرضا زاکانی خبر میداد، حتی نمیتوانست فکر کند زاکانی چند سال بعد بر صندلی شهردار پایتخت تکیه بزند و با «نهال» خواندن درختان بوستان و قطع کردن آنها، بر پاک کردن آلودگیهای شهر اصرار کند و آن را خدمت بیمنتی بداند که تنها کار بسیجیان است.
هرچند آنان که زاکانی را از نزدیکتر میشناختند میدانستند برای این نماینده اسبق قمی که راهی جز نوکری انقلاب ندارد، «بصیرت افزایی» یکی از آن اهداف مهمی است که ترجیح میدهد حتی در متن تفاهمنامههای همکاری ۵۰۰ میلیون تومانی با سازمان تبلیغات اسلامی، بر آن تاکید کند.
حتی با بالا گرفتن اعتراضها به ساخت مسجد در پارک قیطریه، علیرضا زاکانی، شهردار تهران خم به ابرو نیاورد و با حاضر شدن در برابر دوربینهای خبرنگاران، انتقادهای منتقدان را با جمله «حتما حرف نادرستی زدهاند» پاسخ گفت و بار دیگر بر ساخت مساجد خوب در پارکها تاکید کرد چون اگرچه نمرههای زاکانی در رشته پزشکی آن قدر بد بود که سه ترم پشت سر هم مشروط شد، اما دروس انقلاب روحالله خمینی در سال ۵۷ را به خوبی آموخته بود. او مسجد را به عنوان اولین سنگر مبارزاتی خود انتخاب کرد و با صدای اذان در پارک ها، مکانی برای تجمع همرزمان خود ایجاد کرد.
در روزهای نخست سال ۱۴۰۳ که رسانهها به انتشار سخنان ناصر امانی، عضو شورای شهر تهران درباره بوستان قیطریه و بازدیدش از این بوستان مشغول بودند، برخی از کاربران شبکههای مجازی به ۱۰ مکان مذهبی موجود در این منطقه پرداختند و از بهانه کردن ساخت مسجد و راهاندازی مغازه و مجتمعهای تجاری به نام مسجد خبر دادند.
امانی علت بازدید خود را تماسهای مردمی درباره گودبرداری در این بوستان و اظهار نگرانی مردم از ساختوساز غیرقانونی در آن به دلیل تعطیلات نوروزی میدانست، اما مجید غفوری روزبهانی، دبیر شورای ساماندهی، توسعه و گسترش مساجد شهر تهران علت ساخت مسجد در این بوستان را درخواستهای مکتوب متعددی که از سوی «اهالی متدین محله قیطریه» برای شهرداری ارسال شده میدانست و تاکید میکرد که «یکی از خیرین محله قیطریه خواستار تخصیص زمین برای احداث مسجد در این محله شد که زمینی در ضلع شمال شرقی پارک قیطریه برای این امر اختصاص داده شد.»
اما امانی که به نظر میرسد از بهانه کار خیر انجام دادن زاکانی قانع نشده، انتخاب فضای بوستان برای ساخت مسجد را خلاف قانون و مصوبات شورای شهر و ساختوساز در بوستانها را جز برای خدمات ضروری مثل سرویس بهداشتی و نمازخانه ممنوع دانسته است.
این عضو شورای شهر نیز همچون برخی از مخاطبان شبکههای مجازی، با اظهار تعجب از وجود دو مسجد بزرگ مناسب برای ادای فریضه نماز که در فاصله ۳۰۰ تا ۵۰۰ متری این مکان قرار دارد، به صراحت از حصارکشی ۱۵۰۰ متر از ضلع شمالی پارک خبر داده و تاکید کرده نه درختی قطع شده و نه جابهجا شده است.
امانی با درخواست جمعآوری هر چه سریعتر حصارها بر وجود ۱۵ درخت ارزشمند قدیمی با قطر چند ده سانتیمتری در محوطه حصارکشیشده تاکید کرده و گفته: «امکان جابهجایی آنها حتی در فصل مناسب هم نیست. علاوه بر آن از دهها اصله درخت و گونههای گیاهی نیز باید محافظت شود.»
مسجدهای پرشمار و خالی از نمازگزار
نقش مسجد در انقلابهای مردمی در ایران غیرقابل انکار است. مسجد به عنوان مکان مقدس در فرهنگ مسلمانان شناخته میشود و اصطلاح «بستنشینی» در مساجد و اماکن مذهبی نیز در ادبیات مذهبی اصطلاح معروفی است.
روحالله خمینی نیز سالها پیش از انقلاب ۵۷، مسجد را به عنوان اولین سنگر مبارزاتی خود انتخاب کرد و با سخنرانیهای خود در منبر مساجد، مبارزات خود با خاندان پهلوی را علنی کرد.
«منبر» را هم میتوان اولین رسانه جوامع اسلامی معرفی کرد که در راس ساختار مسجد حضور دارد. خطابههای روی منبر چه در صدر اسلام و چه در ادوار مختلف تاریخ و پس از انقلاب اسلامی در ایران همواره به عنوان سند مهمی ثبت و نگهداری شده است؛ تا آنجا که حتی در نماز جمعه و عید فطر، خطابه جزئی از نماز به حساب میآید و از قدرتهای مسجد در پیشرفت و توسعه قیامهای مردمی و حتی تبیین ایدئولوژیهای مکتبی بوده است.
در تیرماه ۱۴۰۲ مرکز رصد فرهنگی کشور وابسته به پژوهشگاه هنر، فرهنگ و ارتباطات گزارشی را منتشر کرده که بر اساس آن پس از انقلاب ۵۷ ، تعداد مساجد افزایش سه برابری نسبت به قبل آن داشته است.
در حال حاضر، با تجمیع آمارهای سازمان اوقاف، ستاد اقامه نماز و سازمان تبلیغات اسلامی و ستاد هماهنگی کانون های مساجد کشور، ۷۹ هزار مسجد در کشور وجود دارد که از این تعدا ۶۲ هزار و ۴۰۲ باب مسجد متعلق به شیعیان است و ۱۷ هزار و ۲۶۶ مسجد به اهل سنت تعلق دارد.
۳۳ هزار و ۵۵۲ مسجد شیعیان فاقد امام جماعت است و در مجموع اقامه نماز جماعت تنها در۳۰ درصد مساجد، همه روزه در سه نوبت برگزار میشود و در ۱۵درصد این مساجد نماز جماعت خوانده نمیشود.
بیشترین تعداد مساجد به تفکیک استانها متعلق به آذربایجان شرقی با هفت هزار و ۱۸۶ مسجد است و ایلام نیز با ۴۵۴ مسجد به عنوان آخرین استان شناسایی شده است.
در سال ۱۳۹۳ شورای انقلاب فرهنگی گزارشی منتشر کرد که بر اساس آن کلانشهر تهران دارای یک هزار و۹۴۱ مسجد است و نیاز به ساخت هزار و ۱۶ مسجد دارد. در بین محلات تهران بیشترین سرانه متعلق به محله «مقدم» در منطقه ۱۷ تهران و کمترین سرانه متعلق به محله «تهرانپارس» است.
باز پای یک مسجد در میان است
این نخستین بار نیست که احداث مسجد موجب جنجال و اعتراض عمومی در ایران شده است.
پروژههای مربوط به ساخت مساجد در جمهوری اسلامی همواره مشکلات و چالشهای بسیاری را برای مسولان ایجاد کرده است. پیش از این توجه نکردن به معماری ایرانی و اسلامی در طراحی پروژه مسجد ولیعصر در کنار مجموعه تئاتر شهر موضوعی بود که مجتبی شاکری عضو شورای شهر آن را مطرح کرد و حذف مادر و کودک از مناسک عبادی، صدای اعتراض بسیاری از زنان مذهبی را به خاطر فضای نامناسب مساجد برای زنان در آورد.
سیزدهم مهر ۱۴۰۱ عزتالله ضرغامی وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی به ساخت مسجد در کنار تئاتر شهر انتقاد و به صراحت اعلام کرد «مسجد ولیعصر» نباید ساخته میشد. او به صورت غیرمستقیم به مشکلات و چالشهای مسوولان در این حوزه هم اشاره کرده بود.
هرچند او گفته بود مسجد ساخته شده را نمیتوان خراب کرد اما در قرآن، داستان مسجدی به عنوان «مسجد ضرار» یا «مسجد اختلاف» وجود دارد که در مدینه نزدیک به مسجد قبا ساخته شده بود و محمد، پیامبر اسلام در ابتدا با آن موافقت کرده بود اما بعدها به علت اختلاف میان مسلمانان به اصحاب خود دستور داد این مسجد را ویران کنند و آتش بزنند.
ردپای کاپیتان قالیباف در پشت پرده قیطریه
محمد باقر قالیباف، شهردار اسبق تهران وقتی در اردیبهشت ماه ۱۳۹۳ ساخت مسجد در برج میلاد را کلید زد و از قصد شهرداری برای ساخت ۴۰۰ مسجد خبر داد، به صراحت به نهاد بودن مساجد در جمهوری اسلامی اشاره کرد.
در همان زمان، محمد حقانی، عضو شورای شهر تهران با انتقاد از این اقدام شهرداری، به وجود نهادی تحت عنوان مرکز رسیدگی به امور مساجد اشاره کرد و تذکر داد: «شهرداری و شورای شهر موظف هستند به توسعه مساجد کمک کنند ولی از صدر اسلام تا به حال مساجد را مردم و خیرین میساختند. این را نباید از مردم گرفت و نباید مساجد را دولتی کرد.»
حقانی تلویحا اشاره کرده بود ساخت مسجد از وظایف شهرداریها نیست، چرا که نهادهایی مانند اوقاف و مرکز رسیدگی به امور مساجد در این حوزه مسوول هستند و این عمل شهرداری تهران مانند بسیاری از فعالیتهای فرهنگیاش رنگ و بوی موازیکاری با سایر سازمانها به خود میگیرد.
کمبود امام جماعت برای مساجد کلان شهرهایی چون تهران نیز، از مسایلی بود که بسیاری بر این باور بودند شهرداری تهران به آن توجه نکرده است.
به نظر میرسد این روزها که در شورای شهر تهران، حتی هم حزبیهای علیرضا زاکانی از جمله ناصر امانی نسبت به عملکرد مدیریتی او در شهرداری تهران واکنش نشان میدهند، اصرار بی مورد زاکانی، شهردار بسیجی پایتخت برای احداث مسجد در بوستان قیطریه، او را در موقعیت عسگر گاریچی قرار داده.
عسگر گاریچی، کنتراتچی ترابری میان تهران و قم در زمان مشروطه بود که روزی در حال مستی به یک مسافر زن بیحرمتی کرد و پیرمردی را که در صدد حمایت از زن بود کتک زد و ریشش را برید. با رسیدن خبر این رویداد به قم، روحانیون دستهجمعی تقاضای برکناری او را کردند.
تعدادی از شهروندان روز ۱۳ فروردین در اعتراض به ساخت مسجد در پارک قیطریه در این مکان تجمع اعتراضی بر پا کردند و زنجیره انسانی تشکیل دادند. اکنون یک خواسته ساده مردم یک محله در تهران، برای حفاظت از محیط زیست، تبدیل به یک مطالبه عمومی برای برکناری شهردار تهران مبدل شده است.