پلیس ضدتروریسم لندن مشغول بررسی حمله به پوریا زراعتی، مجری ایراناینترنشنال است
در پی حمله با چاقو از سوی چند مرد ناشناس به پوریا زراعتی، مجری برنامه حرف آخر ایراناینترنشنال، هنگام خروج او از منزلش در لندن در روز جمعه ۱۰ فروردین، پلیس متروپولیتن اعلام کرد واحد ضدتروریسم در حال تحقیق درباره این حمله است.
زراعتی که با ضربات چاقو از ناحیه پا مجروح شده، در حال حاضر در بیمارستان بستری و وضعیتش پایدار است.
دومینیک مورفی، رییس واحد فرماندهی ضدتروریسم پلیس متروپولیتن، گفت نیروهای این واحد در مورد هرگونه انگیزهای که در پشت این حمله وجود دارد، هشیارند.
او افزود گشتهای بیشتر برای احتیاط به منطقه حمله و «سایر مکانهای اطراف لندن» اعزام شدهاند.
تاکنون هیچ بازداشتی در رابطه با این حمله صورت نگرفته است.
پلیس متروپولیتن در بیانیهای اعلام کرد ساعت ۱۴:۴۹ به وقت محلی پس از اینکه حمله در منطقه ویمبلدون لندن انجام شده و مضروب از ناحیه پا جراحت برداشته، تماس دریافت کرده است.
در این بیانیه آمده با توجه به شغل فرد مضروب به عنوان خبرنگار در رسانه فارسیزبان مستقر در انگلستان، به علاوه تهدیدات متعدد در چند وقت اخیر نسبت به این گروه از خبرنگاران، این حادثه از سوی افسران متخصص از فرماندهی ضدتروریسم در دست بررسی است و پلیس به همکاری نزدیک با ایران اینترنشنال ادامه میدهد.
زراعتی سال ۱۴۰۱ به ایراناینترنشنال پیوست. برنامه او در این شبکه به نام «حرف آخر»، یک برنامه تحلیلی هفتگی است که در قالب گفتوگو، به مسائل اصلی سیاسی روز میپردازد.
واکنش گسترده مطبوعات و چهرههای سیاسی به خبر حمله به زراعتی
به نوشته نشریه دیلی تلگراف، سازمان اطلاعات برای امنیت ملی انگلستان (ام آی فایو) از این حمله به زراعتی مطلع شده است.
آلیشا کرنز، رییس کمیته روابط خارجی پارلمان بریتانیا، در واکنش به حمله به زراعتی گفت بسیار ناراحتکننده است ایران اینترنشنال مجبور شد برای مدت کوتاهی دفتر بریتانیای خود را ببندد و اخیرا از لندن پخش زنده خود را شروع کرد.
او افزود: «در حالی که ما از شرایط این حمله اطلاعی نداریم، ایران همچنان به تعقیب کسانی که شجاعت دارند علیهاش حرف بزنند، ادامه میدهد. با این حال من متقاعد نشدهام که ما و متحدانمان راهبردهای روشنی برای محافظت از مردم در کشورهایمان در برابر آنها (رژیم ایران) و حفاظت از منافع خود در خارج از کشور داریم.»
در پی این حمله، اتحادیه ملی روزنامهنگاران بریتانیا و ایرلند در بیانیهای آن را «تکاندهنده» خواند.
میشل استیناستریت، دبیرکل این اتحادیه گفت: «هدف قرار دادن سیستماتیک روزنامهنگاران –صرفا برای انجام وظایفشان – باید متوقف شود. جامعه بینالمللی باید فشار بر ایران را افزایش دهد و سازمان ملل باید ایران را در قبال اقدامات خود پاسخگو کند.»
او تاکید کرد این چاقوکشی «وحشیانه» ناگزیر این نگرانی را در میان بسیاری از روزنامهنگارانی که در ایران اینترنشنال و بیبیسی فارسی هدف قرار گرفتهاند، ایجاد میکند که در خانه یا وقتی سر کار میروند، امنیت ندارند.
این اتحادیه افزود حمله به زراعتی پس از افشاگری ماه گذشته مبنی بر محاکمه و محکومیت غیابی روزنامهنگاران مقیم و شاغل در بریتانیا توسط دادگاه انقلاب تهران به اتهام «تبلیغ علیه جمهوری اسلامی» صورت گرفته است.
اسناد به دست آمده از هک قوه قضاییه جمهوری اسلامی به دست گروه عدالت علی در اسفندماه نشان میدهند دادگاه انقلاب تهران ۴۴ روزنامهنگار و فعال رسانهای خارج از کشور را در بهمن ماه سال ١۴٠٠ به شکل غیابی به تبلیغ علیه نظام متهم و حکم محکومیتشان را صادر کرده است. این روزنامهنگاران هنگام صدور این حکم در رسانههای فارسیزبان خارج از کشور مانند ایراناینترنشنال، بیبیسی فارسی، منوتو، رادیو فردا، جم تیوی و صدای آمریکا مشغول به کار بودهاند.
صفحه فارسی وزارت خارجه اسرائیل هم در ایکس در واکنش به حمله به زراعتی، برای او آرزوی بهبودی و سلامتی کامل کرد.
علیرضا آخوندی، نماینده ایرانیتبار پارلمان سوئد، گفت خواستار محافظت بریتانیا از چهرههای مخالف جمهوری اسلامی هستیم.
حامد اسماعیلیون، از چهرههای مخالف جمهوری اسلامی و عضو انجمن خانواده کشتهشدگان هواپیمای اوکراینی هم در توییتی با «وحشتناک» توصیف کردن خبر حمله به زراعتی نوشت: «امیدوارم پلیس لندن آمرین و عاملین این حرکت جنایتکارانه را پیدا کند. وجود مطبوعات و رسانههای آزاد یکی از ارکان دموکراسیست و بسیار غمانگیز است که چنین اعمال وحشیانهای در دنیای آزاد رخ میدهد.»
مسیح علینژاد، فعال سیاسی، ضمن ابراز ناراحتی از حمله به زراعتی، خواستار تحقیقات کامل پلیس لندن در مورد این حمله «وحشتناک» شد. او تهدید مداوم خبرنگاران توسط جمهوری اسلامی را «بسیار هشدار دهنده» خواند و گفت: «ما باید در محکوم کردن چنین اقدامات بیمعنای تجاوزکارانه متحد شویم.»
پیشینه تهدیدات مداوم علیه ایران اینترنشنال
تهدیدهای امنیتی علیه شبکه ایراناینترنشنال و مجریان و خبرنگارانش به ویژه پس از پوشش اعتراضها به دنبال کشته شدن مهسا ژینا امینی اوج گرفت و به فاز «تهدیدهای تروریستی» رسید.
پیش از این آیتیوی گزارش داد جاسوسهای سپاه پاسداران در اکتبر ۲۰۲۲ به یک قاچاقچی انسان پیشنهاد دادند در ازای ۲۰۰ هزار دلار فرداد فرحزاد، مجری ایراناینترنشنال و سیما ثابت، مجری پیشین این شبکه را بکشد اما فرد اجیر شده که یک جاسوس دوجانبه بود، این توطئه را افشا کرد.
طبق گزارش آیتیوی، قرار بود در پاییز گذشته مقابل دفتر ایراناینترنشنال در لندن یک خودروی بمبگذاری شده منفجر شود اما به دلیل حضور نیروهای امنیتی در اطراف ساختمان این شبکه، این نقشه تغییر کرد و نقشه قتل فرداد فرحزاد و سیما ثابت جایگزین آن شد.
دیوید کامرون، وزیر خارجه بریتانیا در این زمینه گفت رژیم ایران و باندهای تبهکاری که به نمایندگی از آن فعالیت میکنند «تهدیدی غیر قابل قبول» هستند.
شبکه ایراناینترنشنال ۲۹ بهمن سال ۱۴۰۱ پس از این تهدیدهای تروریستی مجبور شد پخش تلویزیونی خود را به طور موقت از لندن به واشینگتن منتقل کند.
در جریان یکی از این تلاشها برای «انجام عملیات تروریستی علیه ایراناینترنشنال»، یک تبعه اتریشی چچنیتبار به نام محمدحسین دوتایف در بهمن ماه سال ۱۴۰۱ از سوی پلیس متروپولیتن شناسایی و بازداشت شد.
دادگاه کیفری مرکزی انگلستان روز جمعه اول دی امسال او را به اتهام «اقدام تروریستی علیه ایراناینترنشنال» به سه سال و شش ماه زندان محکوم کرد.
شبکه ایراناینترنشنال از سوم مهر ماه ۱۴۰۲ و بعد از وقفهای هفت ماهه، پخش برنامههای خود را از استودیوی جدید در لندن از سر گرفت.