۱۱ فعال حقوق زنان به یک تا ۹ سال زندان محکوم شدند

مصطفی نیلی، وکیل دادگستری، از محکومیت ۱۱ فعال حقوق زنان در استان گیلان به بیش از ۶۰ سال حبس خبر داد. فروغ سمیع‌نیا، جلوه جواهری، زهره دادرس، زهرا دادرس، هومن طاهری، سارا جهانی، متین یزدانی، یاسمین حشدری، شیوا شاه‌سیا، نگین رضایی و آزاده چاوشیان، به یک تا ۹ سال زندان محکوم شدند.

بر اساس احکام صادر شده از سوی شعبه سوم دادگاه انقلاب رشت، فروغ سمیع‌نیا، به اتهام «اجتماع و تبانی به قصد بر هم زدن امنیت کشور» به سه سال و شش ماه و یک روز حبس و به اتهام «عضویت در گروه غیرقانونی» به دو سال و هفت ماه و ۱۶ روز حبس تعزیری محکوم شد.

مصطفی نیلی در گفت‌وگو با شبکه شرق خبر داد دادگاه زهره دادرس را به اتهام «تشکیل گروه غیرقانونی» به شش سال و یک روز حبس و به اتهام «اجتماع و تبانی برای برهم زدن امنیت کشور» به سه سال و شش ماه و یک روز حبس محکوم کرده است.

سارا جهانی، متین یزدانی، یاسمین حشدری، شیوا شاه‌سیا، نگین رضایی، زهرا دادرس و‌ آزاده چاوشیان به اتهام «اجتماع و تبانی» هر کدام به سه سال و شش ماه و یک روز حبس و به اتهام «عضویت در گروه غیرقانونی» هر کدام به دو سال و هفت ماه و ۱۶ روز حبس محکوم شدند.

دادگاه با اتهام «تبلیغ علیه نظام»، هومن طاهری و جلوه جواهری را به یک سال حبس محکوم کرده است.

ایران‌اینترنشنال روز پنج‌شنبه ۱۰ اسفند ماه ۱۴۰۲ در گزارشی از برگزاری دادگاه این فعالان زن به همراه یک فعال زن دیگر به نام واحده خوش‌سیرت در شعبه سوم دادگاه انقلاب رشت به ریاست قاضی مهدی راسخی خبر داده بود.

بر اساس این گزارش، آنان بابت اتهامات «فعالیت تبلیغی علیه نظام، اجتماع و تبانی و تشکیل و عضویت در گروه غیرقانونی» محاکمه شدند و مصطفی نیلی، رامین صفرنیا و محمدعلی کامفیروزی، وکیلانشان، به دفاع از ایشان پرداختند.

نیلی در گفت‌وگو با شرق به حکم صادر شده برای واحده خوش‌سیرت اشاره‌ای نکرده و تا زمان تنظیم این گزارش از وضعیت پرونده او اطلاعی در دست نیست.

نهادهای امنیتی جمهوری اسلامی روز چهارشنبه ۲۵ مرداد ۱۴۰۲، جهانی، طاهری، حشدری، شاه‌سیا، رضایی، خوش‌سیرت، یزدانی، چاووشیان، جواهری، سمیع‌نیا و زهره و زهرا دادرس را در شهرهای رشت،‌ فومن، انزلی و لاهیجان بازداشت کردند.

یک روز پس از آن، اداره کل اطلاعات استان گیلان در اطلاعیه‌ای خبر بازداشت این افراد را تایید کرد و طبق رویه معمول در جمهوری اسلامی آن‌ها را با «عناصر بیگانه» مرتبط دانست.

در این اطلاعیه آمده بود بازداشت‌شدگان در حال برنامه‌ریزی و اقدام برای دامن زدن به آشوب و خرابکاری در سالگرد خیزش انقلابی در گیلان و کردستان بودند.

پس از بازداشت این فعالان، صدها کنشگر مدنی در بیانیه‌ای بازداشت آن‌ها را تکرار سناریوهای وزارت اطلاعات و رسانه‌های وابسته به نهادهای امنیتی خواندند و تاکید کردند: «این بازداشت‌ها به وضوح از هراس نزدیک‌ شدن به سالگرد خیزش ژینا نشأت می‌گیرد و با هدف انتقام‌جویی علیه خیزش درون‌زای "زن، زندگی، آزادی" ادامه دارد.»

این افراد پس از گذران حدود دو ماه در فواصل زمانی متفاوت، با تودیع قرارهای وثیقه، به‌ صورت موقت از زندان لاکان رشت آزاد شدند.

جمهوری اسلامی از آغاز روی کار آمدن خود همواره فعالان مدنی و سیاسی منتقد حکومت را بازداشت، شکنجه و زندانی کرده است.

از زمان آغاز خیزش سراسری ایرانیان علیه جمهوری اسلامی از شهریور ۱۴۰۱ تا کنون، سرکوب فعالان مدنی، سیاسی و معترضان از سوی حکومت شدت گرفته و همچنان ادامه دارد.