دفتر نخست‌وزیر اسرائیل: طرح حمله زمینی به رفح تایید شد

دفتر نخست‌وزیر اسرائیل روز جمعه، ۲۶ اسفند، اعلام کرد بنیامین نتانیاهو طرح حمله به شهر رفح را تایید کرده است اما در عین حال، همچنان به نتیجه تلاش‌ها برای برقراری آتش‌بس امیدوار است.

شهر رفح در جنوب نوار غزه، اکنون میزبان بیش از نیمی از جمعیت دو میلیون و ۳۰۰ هزار نفری غزه است.

نتانیاهو پیش از این نیز بر انجام عملیات زمینی تاکید کرده و گفته بود «اسرائیل کار را در رفح تمام خواهد کرد.»

با این حال، هم متحدان اسرائیل و هم منتقدان این کشور در جهان، از بنیامین نتانیاهو خواسته‌اند که برای جلوگیری از تلفات گسترده غیرنظامیان، از حمله زمینی به این شهر خودداری کند.

اما اسرائیل که می‌گوید رفح یکی از آخرین پایگاه‌های حماس است، تاکید می‌کند ضمن تخلیه ساکنان غیرنظامی رفح، پایگاه‌های حماس را از بین خواهد برد.

در واشینگتن، جان کربی سخنگوی امنیت ملی کاخ سفید، گفت که ایالات متحده طرح رفح را ندیده است.

او در عین حال، با خوش‌بینی محتاطانه‌ای از طرح پیشنهادی حماس برای آتش‌بس سخن گفت.

حماس طرحی را برای آتش‌بس پیشنهاد کرده است که بر اساس آن، گروگان‌های اسرائیلی در ازای آزادی زندانیان فلسطینی که ۱۰۰ نفر از آنها به حبس ابد محکوم شده‌اند، آزاد خواهند شد.

در این بیانیه گفته شده است:«نیروهای دفاعی اسرائیل در حال آماده سازی عملیاتی برای تخلیه جمعیت رفح هستند.»

در این بیانیه به زمان احتمالی حمله زمینی به رفح اشاره نشده است.

آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه ایالات متحده، به خبرنگاران در اتریش گفت که آمریکا باید یک طرح واضح و قابل اجرا، از جمله برای دور کردن غیرنظامیان از خطر، از سوی اسرائیل برای رفح را ببیند.

دفتر بنیامین نتانیاهو در بیانیه خود همچنین طرح حماس را «غیرواقع‌بینانه» خوانده اما هم‌زمان اعلام کرده است که پس از بررسی مساله در کابینه امنیتی، هیئت اسرائیلی به دوحه، پایتخت قطر خواهد رفت.

مذاکره‌کنندگان این هفته هم، با وجود شروع ماه رمضان، نتوانستند به توافقی بر سر آتش‌بس برسند. واشینگتن و میانجی‌های عرب همچنان مصمم هستند به توافقی دست یابند تا از حمله به رفح جلوگیری کنند و راه کمک‌رسانی به مردم گرسنه غزه را هموار سازند.

سامی ابوزهری، یکی از مقام‌های ارشد حماس، نتانیاهو را به «مانور برای انجام جنایات بیشتر نسل‌کشی» متهم کرد و به خبرگزاری رویترز گفت:« او علاقه‌ای به دستیابی به توافق ندارد.»

اسرائیل اتهام نسل‌کشی را رد می‌کند و می‌گوید که صرفاً بر نابودی تمام جنگجویان حماس متمرکز است.

قصد اسرائیل برای حمله زمینی به رفح، بر روابط آمریکا و اسرائیل سایه انداخته است.

چاک شومر، رهبر اکثریت سنای ایالات متحده، بالاترین مقام منتخب یهودی ایالات متحده و رهبر حزب دموکرات، روز پنجشنبه، ۲۵ اسفند،با انتقادی کم‌سابقه از بنیامین نتانیاهو گفت که سیاست‌های تندرواانه او، به جایگاه بین‌المللی اسرائیل آسیب می‌رساند.>

شومر خواستار برگذاری انتخابات و انتخاب جایگزینی برای نتانیاهو شد.

جو بایدن، رییس‌جمهوری آمریکا، روز جمعه ۲۶ اسفند،گفت: «شومر نطق خوبی انجام داد و بسیاری از آمریکایی‌ها در این نگرانی با او سهیم هستند.»

پیشنهاد حماس

بیش از دو هفته پس از دریافت پیشنهاد مورد تایید اسرائیل برای آتش‌بس، حماس روز پنجشنبه، ۲۵ اسفند،اولین پیشنهاد متقابل رسمی خود را به میانجیگران ارائه کرد.

این اولین پیشنهاد رسمی حماس، پس از گذشت بیش از یک ماه محسوب می‌شود.

حماس در طرح جدید خود پیشنهاد کرده است که در یک آتش‌بس چند هفته‌ای، ده‌ها گروگان اسرائیلی در قبال آزادی صدها زندانی فلسطینی از زندان‌های اسرائیل، آزاد شوند.

حماس همچنین خواستار مذاکره برای مرحله بعدی در مورد پایان دادن به جنگ است اما اسرائیل می‌گوید که فقط مایل به مذاکره برای آتش‌بس موقت است.

کشتی کمک های اولیه

هم‌زمان با این تحولات سازمان ملل متحد اعلام کرد که روز جمعه اولین کشتی حامل کمک‌ها از طریق دریا به غزه رسید.

سازمان ملل پیش از این هشدار داده بود که دست‌کم یک چهارم جمعیت غزه در آستانه قحطی هستند.

اگر مسیر دریایی جدید موفقیت‌آمیز باشد، ممکن است کمک‌رسانی‌ها به کاهش گرسنگی در غزه کمک کند. با این حال، سازمان‌های امدادرسان بارها گفته‌اند که تا زمانی که بیشتر دسترسی‌ها از طریق زمین محدود باشد، برنامه‌ها برای کمک‌رسانی از طریق هوا و دریا کافی نخواهد بود.

وزارت بهداشت غزه، که تحت کنترل حماس است، اعلام کرد که در دو حمله جداگانه اسرائیل در روز پنجشنبه، ۲۴ اسفند در نوار غزه، حداقل ۲۹ فلسطینی در حالی که در انتظار دریافت کمک بودند، کشته شدند. اسرائیل انجام این عملیات را تایید نکرده و گفته است که در حال بررسی هر دو حادثه است.

جنگ غزه، اکثر جمعیت ۲.۳ میلیونی این باریکه را آواره کرده است. در هفته‌های اخیر صحنه‌هایی پرهرج و مرج و سرشار از حوادث مرگبار در زمان توزیع کمک‌ها در میان مردم گرسنه‌ای که در تلاش هستند به غذا دست یابند دیده شده است.