آمریکا مجازات شروین حاجیپور را محکوم کرد
آبرام پیلی، قائم مقام نماینده ویژه آمریکا در امور ایران، حکم زندان شروین حاجیپور، خواننده ترانه معروف «برای» را محکوم کرد و آن را ادامه «رفتار غیردموکراتیک رژیم ایران» خواند. او افزود این ترانه به سرودی جهانی برای اعتراض مردم ایران تبدیل شده است.
در واکنشی دیگر، انجمن قلم آمریکا محکومیت حاجیپور به سه سال و هشت ماه زندان را محکوم کرد و خواستار لغو حکم او و پاک شدن تمام اتهامات از سوابقش شد.
ژولی تربو، مدیر گروه «ارتباط با هنرمندان در معرض خطر» این انجمن گفت: «محکومیت شروین حاجیپور تلاش هولناک دیگری برای سرکوب صداهای مستقلی است که مطالبات مردم ایران را به سوی آزادیهای اساسی هدایت میکنند.»
تربو تاکید کرد دولت ایران در تلاش است تا جنبش قدرتمندی را خاموش کند که به وسیله هنرمندان معتقد به آزادی و حقوق زنان حمایت میشود: «دولت ایران از قدرت موسیقی برای امید بخشیدن به شهروندان و الهام بخشیدن به آرزوی آیندهای بهتر و عادلانهتر برای همه میترسد.»
حاجیپور روز دوشنبه ۱۱ اسفند اعلام کرد با حکم قوه قضاییه جمهوری اسلامی به سه سال و هشت ماه حبس، دو سال ممنوعیت خروج از کشور و مطالعه کتابهایی مانند «نظام حقوق زن در اسلام» محکوم شده است. در حکم صادر شده آمده این هنرمند در دادگاه از عمل خود ابراز ندامت و پشیمانی نکرده است.
بر اساس این حکم که تصویر آن در صفحه اینستاگرام حاجیپور منتشر شده، این خواننده و آهنگساز به اتهام «تبلیغ علیه نظام» به هشت ماه حبس و بابت اتهام «تحریک مردم به اغتشاشات به قصد بر هم زدن امنیت کشور» به سه سال حبس محکوم شده است.
پیلی درباره این حکم گفت آمریکا همچنان به افشا کردن «مقامات رژیم که در چنین نقض حقوق بشری دست دارند و آزادیهای اساسی ایرانیان را انکار می کنند، ادامه خواهد داد». او تاکید کرد کشورش همچنان در کنار ایرانیان «در مبارزه برای آیندهای آزاد و دموکراتیک» خواهیم ایستاد.
در دادنامه صادر شده، قاضی صادر کننده حکم مجازات اصلی پیشبینی شده در قانون مجازات اسلامی برای حاجیپور را کافی ندانسته و او را به مجازاتهای تکمیلی متعدد محکوم کرده است.
دو سال ممنوعیت خروج از کشور، جمعآوری دستاوردهای انقلاب اسلامی در حوزههای فرهنگی، علمی و هنری و انتشار آن در فضای مجازی به نام خود، بخشی از مجازاتهای تکمیلی صادر شده علیه خواننده ترانه «برای» است.
دادگاه علاوه بر این حاجیپور را به مطالعه و خلاصهنویسی ۳۰ صفحهای به صورت دستنویس از کتابهای «حقوق زن در اسلام» نوشته مرتضی مطهری، از تئوریسینهای جمهوری اسلامی و «زن در آیینه جمال و جلال» نوشته عبدالله جوادی آملی، از مراجع تقلید شیعه، «ساخت موسیقی درباره جنایات آمریکا علیه بشریت و جمعآوری نقض حقوق بشر از سوی دولت آمریکا در یک قرن اخیر» و شرکت در دوره آموزشی مهارت رفتار و دانش در حوزه هنر محکوم کرده است.
بر اساس این حکم، حاجیپور مکلف شده تمامی مطالب گردآوریشده به دست خود را علاوه بر ارائه به واحد اجرای احکام، از طریق فضای مجازی منتشر کند.
در بخشی از حکم صادر شده آمده که حاجیپور در جلسه دادگاه صریحا از عمل خود ابراز ندامت و پشیمانی نکرده و «با قصد و اراده و توجه کامل به افعال خود همگام با گروههای معاند و ضد انقلاب» اقدام به ساخت موسیقی در ضدیت با نظام کرده و «ارشاد و هدایت کارشناسان در اصلاح رفتار او» موثر نبوده است.
حاجیپور پیش از این و در تاریخ ۲۲ دی ماه امسال، همزمان با انتشار اثر تازهاش به نام «آشغال»، خبر داده بود برای چندمین بار به دلیل آهنگ «برای» به دادگاه احضار شده است.
شروین حاجیپور ترانه «برای» را پس از کشته شدن مهسا امینی و بر اساس سلسله توییتهایی اعتراضی با مطلع «برای» تنظیم و آهنگسازی کرد.
این ترانه که در کمتر از ۲۴ ساعت، ۴۰ میلیون بازدیدکننده داشت و به نمادی برای خیزش انقلابی ایرانیان بدل شد، چرایی اعتراض گسترده مردم ایران را در جریان هفتههای آغازین خیزش مطرح کرد. دلایلی بر اساس خواستههایی چون داشتن یک زندگی عادی تا موضوع اقتصاد، سیاست، محیط زیست و مسایل اجتماعی دیگری که در چهار دهه تبدیل به مهمترین بحرانهای زندگی ایرانیان شدهاند.
حاجیپور پس از استقبال گسترده از این ترانه بازداشت و این ترانه از صفحه اینستاگرام او پاک شد.
این خواننده پس از حدود دو هفته بازداشت، روز ۱۲ مهر با قرار وثیقه آزاد شد. وکیل او در آن زمان گفت که به اتهام «فعالیت تبلیغی علیه نظام» و «ترغیب و تحریک افراد به اعمال خشونتآمیز» دستور منع خروج او از کشور صادر شده است.
اکنون بسیاری از معترضان ایرانی در داخل و خارج کشور، در تظاهرات خیابانی و تجمعاتشان همچنان ترانه «برای» را بازخوانی میکنند.
شروین حاجیپور با این ترانه به عنوان برنده جایزه «بهترین ترانه برای تغییر اجتماعی» در مراسم جایزه گرمی سال ۲۰۲۳ معرفی شد.
از زمان آغاز خیزش انقلابی مردم ایران علیه جمهوری اسلامی و کشته شدن صدها نفر به دست نیروهای حکومتی، نهادهای امنیتی و قضایی فشارهای بسیاری بر هنرمندان حامی خیزش وارد کردهاند.
مهدی یراحی، آهنگساز و خواننده موسیقی پاپ، یکی از آخرین هنرمندانی است که به دلیل همراهی با مردم در جریان خیزش و انتشار ترانه «روسریتو»، با حکم دادگاه انقلاب تهران به دو سال و هشت ماه حبس و ۷۴ ضربه شلاق محکوم شد.
این حکم به دلیل بیماری و نیاز او به مراقبتهای پزشکی، به پابند الکترونیکی (با شعاع حرکتی هزار متر) تبدیل شده است.