نرخ سبد حداقلی معیشت کارگران از ۲۰ میلیون تومان فراتر رفته است
محمدرضا تاجیک، نماینده کارگری شورای عالی کار گفت نرخ حداقلی سبد معیشت ماهانه کارگران از ۲۰ میلیون تومان فراتر رفته است. او ضمن انتقاد از تاخیر در برگزاری جلسات مذاکرات مزدی گفت وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و مجموعه دولت، اهتمامی برای تعیین دستمزد ندارند.
تاجیک در گفتوگو با ایلنا گفت که اگر تورم رسمی ۴۲ درصدی اعلام شده از سوی دولت روی سبد معیشت ۱۴ میلیون تومانی اعمال شود، رقم کف ۲۰ میلیون تومان به دست میآید.
او در ادامه گفت این، حداقلیترین نرخ برای سبد معیشت است و تاکید کرد که رقم واقعی و ملموس بسیار بالاتر از ۲۰ میلیون تومان خواهد بود.
سال گذشته نیز نمایندگان کارگری تاکید داشتند سبد معیشت واقعی بالاتر از ۱۴ میلیون تومان است.
نماینده مجمع عالی نمایندگان کارگری کشور در شورای عالی کار یادآور شد تا کنون سیگنالی مبنی بر برگزاری نشستهای مزدی چه از سوی کمیته دستمزد و چه از سوی شورای عالی کار ندیده است.
او افزود: «در واقع نمیدانیم وزارت کار چه قصدی دارد و چرا گفتوگوهای مزدی کلید نمیخورد.»
شورای عالی کار که شورایی حکومتی است، هر ساله با حضور نمایندگان کارگری، کارفرمایی و دولت برگزار میشود.
نماینده کارگران در شورایعالی کار: فرصتسوزی نکنید و جلسات مزدی را به حاشیه نکشید
علیرضا میرغفاری، نماینده کارگران در شورای عالی کار در گفتوگو با ایلنا از تاخیر در برگزار شدن جلسات تعیین مزد انتقاد کرد و گفت: «متاسفانه به نظر میرسد بحث بر سر مزد کارگران تحت تاثیر انتخابات قرار گرفته است.»
او با اشاره به اینکه مزد کارگران مهمترین موضوعی است که باید به آن پرداخت، اضافه کرد سفره خالی کارگران منتظر تعیین مزد ۱۴۰۳ است و پیش از آن باید هر چه سریعتر نرخ سبد معیشت تعیین شود.
میرغفاری یادآوری کرد سخنگوی اقتصادی دولت پس از پیشنهاد مزد منطقهای و به حاشیه بردن دستمزد و سبد معیشت ۱۴۰۳ به تازگی اعلام کرده است مزد منطقهای در دستور کار شورای عالی کار نیست.
او گفت: «به ایشان و تمام اعضای گروه دولتی شورای عالی کار میگویم که بیشتر از این فرصتسوزی نکنند و هر چه سریعتر وارد موضوع تعیین مزد کارگران شوند و با طرح هر گونه مباحث حاشیهای، جلسات مزد را به حاشیه نکشانند.»
این فعال کارگری تاکید کرد وضعیت معیشت کارگران «به شدت بد» است و اظهار امیدواری کرد که امسال در شورای عالی کار با رعایت اصل سهجانبهگرایی و بدون تحمیل نظر گروه دولتی به نمایندگان کارگری، مزدی منصفانه تعیین شود که بتواند سبد نیازهای اساسی خانوار کارگری را پوشش دهد.
یک فعال صنفی کارگران: منِ بازنشسته نمیتوانم یک کیلو آجیل و شیرینی بخرم
یدالله فرجی، فعال صنفی کارگران و بازنشستگان در گفتوگو با ایلنا مذاکرات مزدی امسال را نگرانکننده خواند و گفت وزارت کار در اقدامی بیسابقه، یک عضو کارگری شورای عالی کار را از حضور در جلسات منع و به عبارت صحیحتر، او را به دلخواه خود اخراج کرده است.
رییس پیشین شورای اسلامی کار شرکت جنرال استیل، خطاب به وزیر کار گفت: «افراد انتخابی به شورا معرفی میشوند. پس شما این اختیار را ندارید که یک عضو کارگری شورا را اخراج و درخواست کنید فردی دیگر به جای او بفرستند.»
همزمان، صولت مرتضوی، وزیر تعاون، کار، و رفاه اجتماعی با اشاره به اخراج علی خدایی از نمایندگان دارای حق رای کارگران عضو شورای عالی کار، نسبت به امکان بازگشت او ابراز بیاطلاعی کرد.
مرتضوی گفت جلسات بررسی و تعیین سبد حداقل معیشت از هفتههای گذشته شروع شده است و به زودی به نتیجه میرسد.
همزمان فرجی گفت که اگر امسال هم مزد و مستمری را بسیار کمتر از هزینههای حداقلی زندگی به تصویب برسانند، اوضاع تامین اجتماعی باز هم وخیمتر خواهد شد.
او گفت: «چرا مستمری من بازنشسته یکسوم خط فقر را هم پوشش نمیدهد؟ چرا نباید بتوانم شب عید، یک کیلو آجیل و شیرینی بخرم و به خانه ببرم؟ به من بازنشسته سه میلیون تومان عیدی دادهاند؛ آیا حاصل تمام اندوخته تاریخی ما در صندوق تامین اجتماعی همین قدر است؟»
در سالهای گذشته برخی فعالان کارگری، حکومت را متهم کردند که با اعمال تغییرات در اقلام اساسی و مقدار مصرف آن، تلاش کرده است نرخ سبد معیشت کارگران را پایین بیاورد.