یک فضاپیمای بخش خصوصی، به بیش از نیم قرن غیبت آمریکا در ماه پایان داد

فضاپیمای بدون سرنشین «اودیسیوس»، که در ساعت شش و ۲۳ دقیقه به وقت شرق آمریکا در نزدیکی قطب جنوب ماه فرود آمد، اولین کاوشگر آمریکا است که پس از بیش از نیم‌قرن بر کره ماه فرود آمده است.

این فضاپیما، در عین حال نخستین کاوشگری است که بخش خصوصی بر ماه فرود آورده است. این فضاپیما متعلق به شرکت «اینتوئیتیو ماشینز» Intuitive Machinesاست.

«اودیسیوس» روز پنجشنبه ۱۵فوریه با موشکی متعلق به شرکت اسپیس ایکس که در مالکیت ایلان ماسک است از پایگاه هوایی کیپ کاناورال در فلوریدا آمریکا، به فضا پرتاب شد و پیش از نشستن بر ماه، مسیری ۳۸۴هزار کیلومتری را پیمود.

بیل نلسون، رئیس ناسا، فرود اودیسیوس را یک گام بزرگ رو به جلو برای کل بشریت و موفقیتی عمده برای آمریکا دانست.

او گفت که برای اولین بار در تاریخ بشر، یک شرکت تجاری آمریکایی این ماموریت را به انجام رساند.

شرکت اینتوئیتیو ماشینز، مستقر در هوستون، امیدوار است در ماه مارس فضاپیمای دیگری را راهی ماه کند و برای یافتن یخ، دست به حفاری در زیر سطح ماه بزند.

فضاپیمای اودیسیوس، مجموعه‌ای از ابزارهای علمی را برای ناسا و چند مشتری تجاری به ماه برده است. این ابزار، برای هفت روز کار خواهند کرد و انرژی خود را قبل از غروب خورشید در ناحیه قطب جنوب، محل فرود کاوشگر، از خورشید تامین می‌کنند.

به جز آمریکا، تنها چهار کشور دیگر روسیه، چین، هند و اخیرا ژاپن توانسته‌اند فضاپیماها و کاوشگرهای خود را بر سطح ماه بنشانند.

آمریکا برای حضور دوباره در ماه، بیش از نیم قرن صبر کرد. آپولو ۱۷، همراه با دو فضانورد در سال ۱۹۷۲ بر کره ماه فرود آمده بود.

ناسا اعلام کرده که در راستای انجام ماموریت درازمدت خود برای اعزام انسان به کره مریخ، در سال ۲۰۲۶ برای نخستین بار پس از نیم قرن، فضانوردانی را راهی کره ماه خواهد کرد.