هشدار آمریکا به ایران: موشک بالیستیک به روسیه ندهید

دولت آمریکا هشدار داد که اگر جمهوری اسلامی موشک‌های بالیستیک به روسیه ارسال کند، با واکنش «سریع و شدید» جامعه جهانی و تحریم‌های بیشتر واشنگتن روبرو خواهد شد.

جان کربی، سخنگوی امنیت ملی کاخ سفید، روز پنجشنبه در یک کنفرانس مجازی با خبرنگاران گفت که واشنگتن هنوز تاییدی مبنی بر انتقال موشک‌ها از ایران به روسیه را ندیده است.

پیشتر، خبرگزاری رویترز گزارش داده بود که جمهوری اسلامی نزدیک به ۴۰۰ موشک بالیستیک زمین به زمین به روسیه تحویل داده است و به این کار ادامه خواهد داد.

کربی با اشاره به گزارش رویترز گفت: «در این گزارش مطبوعاتی، ایرانی‌ها به وضوح نشان می‌دهند که موشک‌های بالیستیک را به روسیه ارسال خواهند کرد و ما هیچ دلیلی نداریم که باور کنیم آنها این کار را انجام نخواهند داد.»

او افزود: «ما به سهم خود این موضوع را به شورای امنیت سازمان ملل خواهیم برد. ما تحریم‌های بیشتری را علیه ایران اجرا خواهیم کرد و درباره گزینه‌ واکنش‌های بیشتر با متحدان و شرکای خود در اروپا و جاهای دیگر هماهنگ خواهیم بود.»

براساس گزارش رویترز به نقل از سه منبع، که صرفا مقام‌های جمهوری اسلامی معرفی شده‌اند، تهران حدود ۴۰۰ موشک بالیستیک که عمدتا شامل موشک‌های کوتاه برد فاتح ۱۱۰ و ذوالفقار است به روسیه تحویل داده است.

کارشناسان می‌گویند که این موشک‌های متحرک جاده‌ای می‌توانند اهدافی را در فاصله بین ۳۰۰ تا ۷۰۰ کیلومتر مورد اصابت قرار دهند.

پهپادهای شاهد ساخت ایران که در اختیار روسیه قرار می‌گیرند، نقش مهمی در حملات روسیه به شهرها و زیرساخت‌های اوکراین ایفا کرده‌اند، اما تحویل موشک‌های بالیستیک به مسکو، نشانه‌ای از همکاری عمیق‌تر جمهوری اسلامی و روسیه خواهد بود.

کربی گفت:« ایران تعداد قابل توجهی پهپاد، بمب‌های هدایت‌شونده و مهمات توپخانه را به روسیه می‌دهد و روسیه از آنها برای حمله به اوکراین استفاده می‌کند».

او افزود: «در پاسخ به حمایت مداوم ایران از جنگ وحشیانه روسیه، ما در روزهای آینده تحریم‌های بیشتری را علیه ایران اعمال خواهیم کرد و در صورت فروش موشک‌های بالیستیک ایران به روسیه، آماده هستیم که از این نیز جلوتر برویم.»

کربی، پیش از این نیز در اوایل ژانویه گفته بود ایالات متحده نگران است که روسیه علاوه بر موشک‌هایی که قبلا از کره شمالی دریافت کرده، در آستانه دریافت تسلیحات بالیستیک کوتاه برد از ایران هم باشد.

محدودیت‌های اعمال‌شده از سوی شورای امنیت سازمان ملل متحد برای صادرات برخی موشک‌ها، پهپادها و سایر فن‌آوری‌های نظامی ساخت ایران در ماه اکتبر به پایان رسید. با این حال، ایالات متحده و اتحادیه اروپا تحریم‌ها علیه برنامه موشکی بالیستیک ایران را در بحبوحه نگرانی‌ها در مورد صادرات تسلیحات به نیروهای نیابتی این کشور در خاورمیانه و همچنین روسیه تمدید کردند.