انجمن علمی روانپزشکان: وزارت بهداشت آمار محرمانه خودکشی رزیدنتها را اعلام نمیکند
وحید شریعت، رییس انجمن علمی روانپزشکان ایران، با استناد به آمار سازمان نظام پزشکی گفت در یک سال گذشته ۱۶ دستیار تخصصی خودکشی کردهاند. به گفته او، وزارت بهداشت آمار دقیقتر و بیشتری از خوکشی رزیدنتها در ایران دارد اما این آمار را محرمانه میدانند و اعلام نمیکنند.
رییس انجمن علمی روانپزشکان ایران در گفتوگو با خبرگزاری دولتی ایرنا افزود اشکال مهم در کشور این است که هر زمان مشکلی پیش میآید قبل از هر کاری آمارها را محرمانه میکنند یا سریع تکذیب میکنند.
شریعت گفت مشاهدات میدانی نشان میدهد میزان خودکشی به طور کلی در کل جمعیت کشور افزایش پیدا کرده و در بین دستیاران پزشکی این افزایش بسیار بیشتر از جمعیت عمومی است.
او تاکید کرد این موضوع را آمارهای خودکشی دستیاران پزشکی که رسانهای شده و مطالعاتی که در بین خود دستیاران پزشکی در مورد فکر خودکشی انجام شده، ثابت میکند.
به توصیه کارشناسان اگر با کسی یا کسانی روبهرو میشوید که از جملهها و عبارتهایی نشاندهنده افسردگی یا تمایل به پایان زندگی استفاده میکنند، از آنان بخواهید با پزشک معتمد، نهادهایی که در این زمینه فعالیت میکنند یا فردی مورد اعتماد، درباره نگرانیهایشان صحبت کنند. اگر به خودکشی فکر میکنید در ایران با اورژانس اجتماعی با شماره تلفن ۱۲۳ تماس بگیرید.
پیش از این در دیماه، روزنامه اعتماد به نقل از بابک شكارچی، معاون آموزشی و پژوهشی سازمان نظام پزشكی، گزارش داد از ابتدای امسال تاكنون، تعداد خودكشی رزیدنتها به ۱۶ مورد رسيده است.
رییس انجمن علمی روانپزشکان با اشاره به اینکه شاخص آمار خودکشی بر مبنای تعداد در ۱۰۰ هزار نفر در سال است، گفت اگر آمار ۱۶ خودکشی موفق رزیدنتها را در یک سال اخیر مبنا قرار دهیم، با توجه به جمعیت حدود ۱۵ هزار نفری رزیدنتهای کشور آمار خودکشی رزیدنتها در ایران حدود ۱۰۰ در صدهزار نفر میشود.
او اضافه کرده که این آمار در جمعیت عمومی بر اساس آمار رسمی پزشکی قانونی ۶.۵ در ۱۰۰ هزار نفر است و تخمینهای غیر رسمی این میزان را حدود ۱۰ در ۱۰۰ هزار نفر نشان میدهد.
شریعت با استناد به نتایج یک تحقیق از سوی فهمیه سعید، استادیار گروه روانپزشکی دانشگاه علوم توانبخشی در سال ۱۴۰۱ که بر روی تعدادی از رزیدنتها انجام شده و نشان داده حدود ۳۰ درصد دستیاران پزشکی به خودکشی فکر کردهاند، گفته این آمار حتی اگر قابل تعمیم نباشد، تخمینی از وضعیت موجود را نشان میدهد.
همزمان، محمود فاضل، رییس شورای عالی نظام پزشکی در گفتوگو با ایرنا آمار خودکشی در بین رزیدنتها را نگرانکننده خواند و با تاکید بر اینکه مساله خودکشی رزیدنتها به یک معضل مهم برای جامعه پزشکی تبدیل شده، گفت کمیتهای در سازمان نظام پزشکی تشکیل شد و از مسوولان وزارت بهداشت و سایر نهادهای مرتبط نیز برای عضویت در این کمیته دعوت شد.
فاضل با تاکید بر اینکه کار دستیاران پزشکی طاقتفرساست و از آنها حق و حقوق شغلی محروم هستند، از وزارت بهداشت، دولت و مجلس خواست قوانین و طرحهایی برای رفع مشکلات رزیدنتها تصویب کنند تا این معضل رفع شود.
رسانهها پیش از این از موج فزاینده مهاجرت پزشکان و پرستاران در چند ماه اخیر در پی شرایط وخیم اقتصادی و سیاسی در ایران خبر داده بودند.
رضا لاریپور، سخنگوی سازمان نظام پزشکی، در شهریور ماه گفت میزان مهاجرت پزشکان و پرستاران نسبت به سالهای قبل از کرونا افزایش تقریبا دو برابری داشته است.
حسین سلامی، فرمانده کل سپاه پاسداران، روز ۲۱ آذر برخی گزارشها در مورد مهاجرت انبوه پزشکان و پرستاران را «جنگ روانی» و «تبلیغات منفی و دروغ» دانست.
انجمن علمی روانپزشکان ایران چندی پیش در نامهای به ابراهیم رئیسی، رییس دولت جمهوری اسلامی، خواستار تشکیل کمیتهای برای بررسی خودکشی پزشکان و رزیدنتها و اتخاذ تدابیری برای جلوگیری از وقوع مجدد آن شد.
این انجمن هشدار داد بیتوجهی نسبت به این معضل میتواند زمینه را برای بروز یک «بحران فراگیرتر» فراهم کند.