ایجاد اختلال در فیلترشکنها همزمان با افزایش فشار بر کنشگران آزادی اینترنت
برخی گزارشهای منتشر شده از ایران نشان میدهد نهادهای حکومتی جمهوری اسلامی در روزهای گذشته همزمان با ایجاد اختلال در عملکرد فیلترشکنها، فعالان حوزه آزادی اینترنت را تحت فشار قرار دادهاند.
محدودیتهای جدید اعمالشده در استفاده از نرمافزارهای ویپیان، سرعت و کیفیت دسترسی کاربران را به اینترنت کاهش داده است.
کارشناسان این حوزه شرکت ارتباطات زیرساخت را مسوول اصلی این اختلالات میدانند.
روزنامه شرق با انتشار گزارشی در این زمینه تاکید کرد محدودیتهای اعمالی در عملکرد پروتکلهای فیلترشکنها از حدود ۱۰ روز پیش آغاز شده و تاثیرات شدیدی بر روی کیفیت اینترنت در کشور گذاشته است.
در روزهای گذشته خبرهای مختلفی نیز از بازداشت برخی کنشگران آزادی اینترنت به دست نهادهای امنیتی در ایران منتشر شده است.
یوسف قبادی، از فعالان این حوزه از جمله افرادی است که خبر غیر رسمی بازداشت او موجب واکنش جامعه مدافعان آزادی اینترنت شد.
گزارشها همچنین از بازداشت کنشگر دیگری با نام مستعار «سگارو» که در ایکس فعال بود، خبر میدهند.
این فعالان اینترنتی در ماههای گذشته با توسعه و انتشار رایگان ابزارهای دور زدن سانسور اینترنتی در ایران تلاش کرده بودند تا دسترسی آزاد شهروندان را به اینترنت تسهیل کنند.
پس از انتشار خبر بازداشت آنها حساب کاربری این دو کنشگر اینترنتی در شبکه اجتماعی ایکس از دسترس خارج شد.
دیماه سال گذشته قوه قضاییه جمهوری اسلامی از قصد خود برای مجازات فروشندگان و توزیعکنندگان غیرمجاز ابزارهای دور زدن فیلترینگ بر اساس ماده ۷۵۳ قانون مجازات اسلامی خبر داده بود.
طبق این ماده ««تولید یا انتشار یا توزیع و در دسترس قرار دادن یا معامله دادهها یا نرمافزارها یا هر نوع ابزار الکترونیکی که صرفا به منظور ارتکاب جرایم رایانهای به کار میرود»، جرم محسوب میشود.
این در حالی است که شواهد مختلفی از وجود مافیای حکومتی فیلترشکن در ایران خبر میدهد.
محمدجواد آذری جهرمی، وزیر سابق ارتباطات که خود را منتقد وجود چنین شبکهای در کشور میدانست، در سال ۱۳۹۸ فهرست اسامی ۲۸ شرکت داخلی فروشنده فیلترشکن را در اختیار قوه قضاییه قرار داد تا با آنها برخورد شود.
محمود احمدینژاد نیز در شهریور سال ۱۳۹۹ در پاسخ به سوالی درباره نحوه دسترسیاش به شبکه فیلتر شده توییتر گفته بود در ایران «همانها که فیلتر میکنند، فیلترشکن میفروشند».
مقامهای قضایی و امنیتی جمهوری اسلامی هرگز تمایلی برای مبارزه با این مافیای خودی نشان ندادهاند.
دیماه ۱۴۰۲ انجمن تجارت الکترونیک تهران با انتشار نسخه دوم گزارش کیفیت اینترنت، ایران را اولین کشور دنیا در زمینه اختلال اینترنت معرفی کرد.
این گزارش افزود وزارت ارتباطات در ماههای گذشته تجهیزات سانسور اینترنت را در لایه دسترسی و بین اپراتورهای همراه نصب کرده است تا از این پس ترافیک داخل کشور را نیز مانند ترافیک بینالملل از تجهیزات فیلترینگ عبور دهد.
علیرغم انتقادات نهادهای صنفی کشور، مقامات جمهوری اسلامی با صرف هزینههای گزاف بر گسترش و پایداری سیستم فیلترینگ اصرار دارند.
روز ۲۹ بهمن محمد امین آقامیری، دبیر شورای عالی و رییس مرکز ملی فضای مجازی با ابلاغ مصوبهای تنظیمگران بخشی در ایران را موظف کرد تا امکان ارائه خدمات پلتفرمهای پرمخاطب خارجی را در قالب «پوسته» فراهم کنند.
این طرح که هنوز جزییات بیشتری از آن منتشر نشده است، پیش از این برای پیامرسان تلگرام اجرا شده و شکست خورده بود.
کارشناسان این حوزه باور دارند اجرای چنین طرحهایی خطرات امنیتی و حریم خصوصی بیشماری را به کاربران تحمیل میکند.
اردیبهشت سال ۱۳۹۸ نصرالله پژمانفر، نماینده مجلس شورای اسلامی گفته بود پوستههای تلگرام طلایی و هاتگرام که کاربران زیادی در داخل کشور داشتند، پروژههایی از سوی وزارتخانههای اطلاعات و ارتباطات بودند که با هدف ایجاد «پوشش امنیتی» برای کنترل «فضاهای ناسالم» در اینترنت اجرا شدند.
شرکت گوگل در نهایت با جاسوسافزار تشخیص دادن این دو پیامرسان حکومتی آنها را از فروشگاه برنامههای خود حذف کرد.