دبیر انجمن انبوهسازان مسکن: زندانیهای چینی برای ساخت مسکن به ایران میآیند
رامین گوران، دبیر انجمن انبوهسازان مسکن و ساختمان در ایران، از احتمال ورود نیروی کار از چین خبر داد. او گفت پکن قرار است زندانیهای خود را برای ساخت مسکن به ایران انتقال دهد.
گوران روز شنبه ۲۸ بهمن به وبسایت «اکو ایران» گفت با اینکه بخش خصوصی در ایران برای ساخت مسکن ظرفیت خوبی دارد، اما همکاری با چینیها در این زمینه بیاشکال است.
دبیر انجمن انبوهسازان مسکن و ساختمان در ادامه افزود: «کسانی که در چین زندانی هستند با مزد کمتر برای کار به سایر کشورها منتقل میشوند. چین قبلا این کار را انجام داده و اتفاقا ایده خوبی است. زندانیها را تحت کنترل به کار میگیرند و هزینه تمام شده هم برایشان کاهش مییابد.»
او در عینحال یادآوری کرد که دولت، اطلاعاتی صادقانه درخصوص حضور چینیها در حوزه مسکن ایران نمیدهد و چون در این زمینه شفاف نیست، کسی نمیداند چه نوع مذاکراتی در این زمینه با پکن انجام شده است.
پیشتر روزنامه دنیای اقتصاد از اجرای طرحی موسوم به «کلید به کلید» از سوی شهرداری تهران خبر داد که بر اساس آن، چینیها ساخت واحدهای مسکونی و محلهسازی را در مناطق ۹ تا ۱۶ پایتخت بر عهده میگیرند.
حمیدرضا صارمی، معاون شهردار تهران، به این روزنامه گفته بود این برنامه شامل واگذاری زمینهای ذخیره بافت فرسوده پایتخت به چینیهاست که در آن، با تامین منابع مالی ساخت، انتقال تکنولوژی به ایران نیز انجام خواهد شد.
زمینهای ذخیره یا اراضی قهوهای، قطعات بزرگ متراژ بالای یک هکتارند.
بر اساس این طرح، قرار است مالک ایرانی، خانه کلنگی خود را تحویل دهد و در ازایش، آپارتمان نو ساخت چینیها را تحویل بگیرد.
در آذر ماه، خبرگزاری فارس گزارشی از حضور چینیها در شهرکسازیهای نوین پایتخت منتشر کرده و آن را محصول تفاهمنامه علیرضا زاکانی، شهردار تهران با مقامات چین خوانده بود.
در مهرماه امسال نیز مهدی هدایت، مدیرعامل سازمان نوسازی شهر تهران، گزارش گفته بود شهرداری تهران در سفر گروه چینی به تهران به یک تفاهمنامه ۲۰۰ هزار واحدی دست یافته است.
زاکانی روز ۱۵ بهمن در صحن شورای شهر تهران درباره سفر اخیرش به چین گزارشی ارائه کرده و گفته بود قرار است با مشارکت چینیها و طراحی «ایرانی-اسلامی» از سوی ایرانیها، هتل، ساختمان، شهربازی، پارک آبی در تهران ساخته شود.
ناصر امانی، عضو شورای شهر تهران، با انتقاد از واگذاری پروژههای مسکن به چینیها از زاکانی خواسته بود قدمی در این زمینه برندارد.
در سالهای گذشته و به دنبال گزارشها درباره احتمال حضور شرکتهای چینی در طرح ساخت مسکن در ایران، انجمن انبوهسازان و شماری از اعضای کمیسیون عمران مجلس حضور این شرکتها در ایران را نامناسب خواندند.
ایرج رهبر، نایب رییس انجمن انبوهسازان استان تهران، در آذرماه سال ۱۴۰۰ با اشاره به اینکه پنج هزار شرکت انبوهساز و ۵۰۰ هزار مهندس در کشورند که اغلبشان به دلیل رکود بخش مسکن بیکارند، تاکید کرده بود که در چنین شرایطی نیازی به حضور شرکتهای چینی نیست.
ابراهیم رئیسی که در زمان انتخابات ریاست جمهوری وعده داد که در دولتش سالانه یک میلیون آپارتمان جدید ساخته شود، در خرداد سال گذشته درباره این وعدهاش گفت: «آنها که نساختند باید جواب دهند که آن سالها چرا نساختند؟ ساخت یک میلیون مسکن مصوبه مجلس، وعده دولت و نیاز کشور است.»
علاوه بر رئیسی، رستم قاسمی وزیر پیشین راه و شهرسازی دولت او هم وعده داده بود که در پایان دوره چهار ساله، چهار میلیون مسکن بسازد. قاسمی یک سال بعد از آن گفت نه زمینی در اختیار وزارتخانهاش قرار گرفت و نه بانکها یک ریال تسهیلات در اختیار طرح مسکن ملی گذاشتهاند.