۷ دقیقه تشویق جشنواره برلین برای فیلمی که تصویر واقعی زنان ایرانی را نمایش داد
فیلم «کیک محبوب من» درحالی اولین نمایش خود را روز جمعه در جشنواره برلین پشت سر گذاشت که با هفت دقیقه تشویق ایستاده تماشاگران مواجه شد. بهتاش صناعیها و مریم مقدم، دو کارگردان ممنوعالخروج شده این فیلم در پیامی، اثرشان را به «زنان باشرف و آزاده» ایران تقدیم کردند.
دومین روز از هفتادوچهارمین جشنواره فیلم برلین ۲۷ بهمن با نمایش فیلم کیک محبوب من برگزار شد.
ویدیوهای منتشر شده از این رویداد نشان میدهند که تماشاگران پس از پایان فیلم هفت دقیقه ایستاده آن را تشویق کردند.
شماری از کاربران رسانههای اجتماعی با انتشار بخشهای کوتاهی از کیک محبوب من که در آن زنان بدون حجاب اجباری حضور دارند نمایش تصاویری از زندگی عادی ایرانیان مانند لمس بدن زن و مرد و دست دادن و بغل کردنشان، نوشیدن شراب و حضور زنان در خانه بدون روسری را در این فیلم سینمایی ستودند.
کاربری با اشاره به صحنهای از فیلم که چند زن بدون بر سر داشتن روسری دور میز صبحانه در خانه نشستهاند، آن را تصویری «غریب و در عینحال آشنا» توصیف کرد.
نشست خبری این فیلم روز جمعه بدون حضور مقدم و صناعیها برگزار و قاب عکسی از این دو کارگردان روی صندلیهای خالیشان گذاشته شد.
لیلی فرهادپور یکی از بازیگران فیلم، بیانیه این دو سینماگر ممنوعالخروج شده را خواند که در آن گفتند سینماگران ایرانی از سالها پیش با قوانین دست و پاگیر و خطوط قرمزی مواجهاند که رد کردنشان میتواند توقیف، ممنوعالکاریهای طولانی و پروندههای پیچیده را برایشان همراه داشته باشد.
صناعیها و مقدم در این بیانیه از تلاش خود برای نمایش واقعیتی از جامعه ایرانی گفتند که سالهاست در لایههای مختلف سانسور گم شده است.
در بخشی از این بیانیه آمده است: «ما به این باور رسیدهایم که دیگر نمیتوان داستان یک زن ایرانی را با رعایت قوانین سختگیرانهای مانند حجاب اجباری روایت کرد. زنانی که خطوط قرمز، مانع نشان دادن زندگی واقعی آنها بهعنوان یک انسان کامل میشود.»
آنها گفتند تصمیم به عبور از این همه این خطوط قرمز گرفتهاند و عواقب تصمیم خود را میپذیرند.
کیک محبوب من به گفته این دو فیلمساز روایتی از واقعیت روزمره زنان طبقه متوسط ایران و نگاهی به تنهایی یک زن در آستانه سالمندی است.
این فیلم داستان یک زن ۷۰ ساله با بازی لیلی فرهادپور است که پس از مرگ همسرش در دوران سالمندی دوباره زندگی عاشقانه تازهای را تجربه میکند.
لیلی فرهادپور در نشست خبری فیلم، یکی از حذفیات و سانسورهای معمول در فیلمهای ایرانی را عاشق شدن دوباره زنان سالمند خوانده و درباره حجاب اجباری گفته بود: «زنان هنگام خواب حجاب ندارند و وقتی در فیلمها با حجاب به رختخواب میروند تماشاگران میخندند.»
به گفته او، اواسط فیلمبرداری خیزش انقلابی ایرانیان شکل گرفت اما کیک محبوب من از ابتدا قرار بود به همین شکل و بدون اینکه بازیگرانش حجاب اجباری داشته باشند، ساخته شود.
کیک محبوب من در دو سال گذشته به گفته کارگردانهایش به شکل پنهانی و زیرزمینی در خیابانهای تهران ساخته شد.
اواسط مهر امسال نیروهای امنیتی برای دستیابی به فایلهای فیلم به خانه تدوینگر آن هجوم برده و تمام بایگانیهای کامپیوتری و الکترونیکی اثر را ضبط کردند.
روز هشت مهر هم این زوج سینماگر برای ادامه کار روی فیلم کیک محبوب من قصد سفر به فرانسه را داشتند که گذرنامههایشان از سوی نیروهای انتظامی ضبط و برایشان پرونده قضایی تشکیل شد.
کارلو چاتریان و ماریت ریسنبیک، مدیران برلینانه در هفتههای گذشته ضمن ابراز خشم و نگرانی از ممنوعالخروجی مقدم و صناعیها، از جمهوری اسلامی خواستند به این دو سینماگر اجازه سفر به آلمان را برای شرکت در این جشنواره بدهد.
با اینحال نمایش کیک محبوب من در جشنواره بدون حضورشان برگزار شد و فرهادپور و اسماعیل محرابی، بازیگران این فیلم به همراه تعدادی از دیگر فیلمسازان، قابی از عکس آنها را در دست گرفتند.
کیک محبوب من یکی از ۲۰ اثری است که برای جوایز اصلی در در هفتادوچهارمین دوره برلیناله رقابت میکند.