رییس مرکز ملی اقلیم: ایران در چهارمین سال خشکسالی است
احد وظیفه، رییس مرکز ملی اقلیم و سرپرست بحران خشکسالی سازمان هواشناسی ایران با هشدار درباره تجربه چهارمین سال خشکسالی در ایران گفت امسال ۳۰ درصد منابع آبی نسبت به پارسال کمتر و از میزان بارشها هم کاسته شده است.
هشدار رییس مرکز ملی اقلیم همزمان با پیشبینی سازمان هواشناسی مبنی بر ورود یک جبهه هوای بهشدت بارانزا از سمت جنوب غرب، غرب و شمال غرب به فلات مرکزی از روز ۲۶ بهمن است که به گفته این سازمان سبب رخداد برف و باران در بخشهای قابل توجهی از ایران خواهد شد.
با این حال به گفته رییس مرکز ملی اقلیم، این بارشها، برای جبران کمآبی ایران کافی نیستند.
به گفته او، هر بارشی که میآید بخشی از نیازهای سال را تامین میکند و کمبودها به طور کامل جبران نمیشوند. چراکه اثرات خشکسالی از بین نمیرود و طبیعت، آن را در حافظهاش نگه میدارد.
وظیفه با اشاره به چهارمین سال پیاپی خشکسالی در ایران، گفت بارشهای سال جاری تنها در استان تهران، ۴۵ درصد کمتر از سطح نرمال بود.
روز ۱۲ بهمن نیز فیروز قاسمزاده، سخنگوی صنعت آب با اشاره به گذشت ۱۳۲ روز از سال آبی جاری از محقق نشدن پیشبینیهای بارشی خبر داده و گفته بود سال ۱۴۰۲ بهعنوان چهارمین سال خشک متوالی، با کاهش جدی بارش روبهروست.
خبرگزاری مهر روز جمعه ۱۳ بهمن به نقل از محسن اردکانی، مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان تهران هشدار داد پایتخت برای نخستین بار است که چهار سال پیاپی خشکسالی را تجربه میکند.
تهران در ۵۰ سال اخیر همواره پس از دو سال خشکسالی، با ترسالی مواجه بوده است.
احد وظیفه در مصاحبه با خبرآنلاین هشدار داد اگر شرایط بارندگی در ماههای آینده جبران نشود، ایران تابستان سخت و پرتنشی از نظر تامین آب خواهد داشت.
افزایش تقاضا برای آب و فقیرتر شدن منابع آبی بهعنوان دلایل اصلی کمبود بارش و خشکسالی سالهای اخیر ایران یاد میشود.
ایران در حالی سال چهارم خشکسالی را سپری میکند که اثرات سه سال گذشته نیز همچنان پابرجاست.
به گفته احد وظیفه، مردم در چند سال اخیر مجبور شدهاند از آبهای زیرزمینی برای مصارف خانگی، کشاورزی و صنعت استفاده کنند.
میزان بارشها تا ۲۰ بهمن سال جاری در کل کشور نسبت به مدت مشابه سال قبل ۳۰ درصد کاهش داشته است.
حدود دو هفته پیش شرکت مدیریت منابع آب در ایران آماری منتشر کرد و گفت از ابتدای سال آبی جاری در اول مهر تا ششم بهمن، نیمی از استانهای ایران نسبت به مدت مشابه پارسال شاهد کاهش بارش بودهاند.
استانهای هرمزگان، سیستان و بلوچستان، قم، خراسان جنوبی، رضوی و مرکزی استانهایی بودند که در یک دوره بلندمدت ۵۳ ساله، کاهش شدید بارش را تجربه کردند.
بر اساس این گزارش، میانگین بارشهای سراسر ایران در سال جاری آبی نسبت به دوره بلندمدت ۵۵ ساله، ۴۳ درصد کاهش یافته است.
همزمان میزان آبی که از سدها برای مصارف گوناگون خارج شده است نسبت به سال گذشته ۲۴ درصد رشد نشان میدهد.
از سوی دیگر میزان پر شدگی سدهای دستکم چهار استان کشور بین یک تا هفت درصد است و اکنون فقط ۱۸ سد کشور بیش از ۵۰ درصد آب دارند.