وزیر خارجه سوئد: به امیرعبداللهیان گفتم تلاش در قتل یهودیان سوئد موضوعی جدی‌ست

پس از افشای قصد زوج ایرانی برای قتل سه شهروند یهودی در سوئد، وزیر امور خارجه این کشور در گفت‌وگو با وزیر خارجه جمهوری اسلامی تلاش‌ها برای قتل شهروندان کشورش را محکوم کرد. هم‌زمان پلیس ضد جاسوسی سوئد خبر داد حملات برنامه‌ریزی‌ شده جمهوری اسلامی را در خاک این کشور خنثی کرده است.

دانیل استنلینگ، رییس ضد جاسوسی در آژانس امنیت داخلی سوئد روز پنج‌شنبه ۱۹ بهمن‌ خبر داد که حکومت جمهوری اسلامی فعالیت‌هایی را به منظور انجام حملات علیه افراد یا اماکنی در سوئد برنامه‌ریزی و مدیریت کرده است.

استنلینگ بدون ارائه جزییات بیشتر گفت: ‌«ما روی تعدادی از این موارد کار کرده‌ایم و بر اساس برآورد ما این خطرات خنثی شده‌اند.»

هم‌زمان به گزارش رادیو سوئد، توبیاس بیلستروم، وزیر امور خارجه این کشور به حسین امیرعبداللهیان، همتای ایرانی خود گفته است: «این موضوعی بسیار جدی است که ماموران ایرانی در خاک سوئد تلاش کرده‌اند شهروندان سوئدی را به قتل برسانند و یهودی بودن این افراد، طبیعتا این موضوع را جدی‌تر می‌کند.»

بیلستروم گفته است در گفت‌وگوی مستقیم با وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی، دیدگاه سوئد را درباره این موضوع بیان و تاکید کرده است که استکهلم تا چه اندازه به این وضعیت و رابطه با ایران نگاه جدی دارد.

این مقام دولت سوئد در ادامه در پاسخ به این سوال که آیا موضوع یوهان فلودروس، شهروند سوئدی و کارمند اتحادیه اروپا را که در ایران زندانی است با جمهوری اسلامی مطرح کرده‌، گفت: «من همیشه در گفت‌وگو با نمایندگان جمهوری اسلامی موضوع آزادی فوری یوهان فلودروس را مطرح می‌کنم. یوهان به طور خودسرانه از آزادی محروم شده و باید در اسرع وقت آزاد شود.»

یوهان فلودروس که در تاریخ ۲۸ فروردین ۱۴۰۱ در ایران بازداشت شد، از سوی قاضی ایمان افشاری، رییس شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب تهران به افساد فی‌ الارض از طریق اقدام علیه امنیت کشور، اجتماع و تبانی به قصد ارتکاب جرم علیه امنیت کشور و همکاری اطلاعاتی با اسرائیل متهم شده است.

آخرین جلسه دادگاه رسیدگی به اتهامات این شهروند ۳۳ ساله سوئدی روز یک‌شنبه هشتم بهمن امسال برگزار شد.

رادیو سوئد روز سه‌شنبه ۱۷ بهمن در گزارشی تحقیقی اعلام کرد یک زوج ایرانی پس از بر ملا شدن طرح آن‌ها برای ترور سه شهروند یهودی در سوئد در سال ۱۴۰۰ به ایران دیپورت شدند.

این دو نفر که فرشته صانعی‌فر و مهدی رمضانی نام داشتند، سال ۲۰۱۵ با هویت جعلی و به عنوان مهاجران افغانستانی وارد سوئد شدند.

به گزارش رادیو سوئد، درخواست پناهندگی این زوج در سال ۲۰۱۷ مورد پذیرش اداره مهاجرت سوئد قرار گرفت.

این افراد از طرف سپاه پاسداران ماموریت داشتند تا سه شهروند یهودی، از جمله رییس انجمن یهودیان شهر استکهلم را هدف حمله قرار دهند. یکی از این سه هدف دارای تابعیت آمریکایی است.

نیروهای امنیتی سوئد این زوج را پس از افشای هویت اصلی‌شان دستگیر کردند اما این دو تنها پس از سپری کردن هشت ماه بازداشت، در اسفند ۱۴۰۰ به ایران دیپورت شدند.

به گفته رادیو سوئد، آمریکا در آن زمان درخواست استرداد این دو نفر را به استکهلم ارائه کرده بود.

هانس ایرمن، معاون دادستان سوئد اعلام کرد قرار بازداشت این افراد به دلیل نبود مدارک کافی تمدید نشده و این زوج به ایران بازگردانده شده‌اند.

در گزارش رادیو سوئد آمده که مهدی رمضانی با نام جعلی فواد ملک‌شاهی به سوئد مهاجرت کرده است.

در سال ۲۰۱۶ و یک سال پیش از آن که این زوج مجوز اقامت در سوئد را دریافت کنند، دو منبع ناشناس به اداره مهاجرت این کشور اطلاع دادند که فواد، هویت اصلی خود را پنهان کرده و در حقیقت یک ایرانی است.

این منابع ناشناس، فواد را دارای خطرات بالقوه معرفی کردند و گفتند او در سپاه پاسداران انقلاب اسلامی عضویت دارد.

اداره مهاجرت سوئد به دلیل بی‌توجهی به این هشدارها مورد انتقاد قرار گرفته است.

فرشته صانعی‌فر و مهدی رمضانی اتهامات وارده را درباره برنامه‌ریزی برای انجام حملات تروریستی در سوئد رد کرده‌اند.

سفارت جمهوری اسلامی ایران در استکهلم از اظهار نظر درباره این پرونده خودداری کرد.

روابط تهران و استکهلم در سال‌های اخیر و مخصوصا پس از بازداشت و محاکمه حمید نوری، مقام قضایی پیشین جمهوری اسلامی در سوئد، دستخوش تنش‌های فراوانی شده است.

نوری به اتهام مشارکت در کشتار زندانیان سیاسی در سال ۱۳۶۷، به حبس ابد محکوم شده است.

دادگاه استیناف در استکهلم روز ۲۸ آذر رای دادگاه بدوی و حکم حبس ابد صادر شده برای نوری را تایید کرد.

فعالان سیاسی و حقوق بشری، بازداشت و محاکمه فلودروس را تلاشی از سوی تهران به منظور تحت فشار گذاشتن دولت سوئد برای آزاد کردن حمید نوری می‌دانند.

گزارش‌ها حاکی از آن است که اخیرا دو تبعه سوئدی دیگر نیز به دست نهادهای امنیتی در جمهوری اسلامی دستگیر شده‌اند.