مهدخت دامغانپور، وکیل محمد قبادلو: اعدام محمد خلاف قانون بود
مهدخت دامغانپور، یکی از وکیلان محمد قبادلو، معترض اعدام شده خیزش انقلابی در گفتوگو با سایت دیدهبان ایران، اعدام موکلش را خلاف قانون دانست. دامغانپور گفت او در مخفیانهترین حالت ممکن و بدون ملاقات با خانواده اعدام شد. محمد قبادلو روز سوم بهمن در زندان قزلحصار کرج اعدام شد.
دامغانپور گفت حکم اعدام قبادلو با وجود درخواست پزشک پرونده و ۵۰ روانپزشک برای توقف اجرای حکم صورت گرفت.
این وکیل دادگستری با بیان اینکه تا دوم بهمن که اجرای حکم قصاص قبادلو ابلاغ شد، رایی به وکیلان او ابلاغ نشده بود گفت بدون اینکه به دستور رییس دیوان مجددا به وضعیت سلامت روان محمد رسیدگی شود و بدون اینکه خانواده او در جریان باشند، بدون اینکه ملاقات آخر داشته باشد، او را اعدام کردند.
این وکیل دادگستری در تشریح روند اعدام قبادلو اضافه کرد: «تا روز اجرای حکم که من، همکارم و خانواده پشت در زندان درخواست صحبت با مقام مسوول را داشتیم، تماما به ما دروغ گفتند. هنگامی که من گفتم از اینکه چنین ابلاغی برای ما صادر شده نگران هستم، فرمانده زندان به ما گفت که امشب دو اعدامی داریم اما محمد جزو اعدامیها نیست چرا که قرار است دو داعشی اعدام شوند. ما چنین ابلاغی برای شما صادر نکردیم و این یک اشتباه بوده و چنین گزارشی نسبت به پرونده محمد قبادلو نداریم.»
دامغانپور در ادامه گفت آنچه اتفاق افتاد، قصاص ناعادلانه محمد قبادلو به تنهایی نبود، بلکه ذبح قانون و شرع و بیاعتبار کردن دستگاه قضایی بود: «باز ما ماندیم و شهر بیتپش. باز میبینم صدایم کوتاه است.»
محمد قبادلو شهریور ماه سال گذشته در جریان خیزش انقلابی مردم ایران علیه جمهوری اسلامی در رباط کریم بازداشت و روز سهشنبه سوم بهمن در زندان قزلحصار کرج اعدام شد.
او به اتهام زیر گرفتن یک مامور پلیس با خودرو و قتل او به قصاص و در پروندهای دیگر به افساد فی الارض و محاربه متهم شده بود.
دامغانپور در بخش دیگری از این گفتوگو با انتقاد از روند رسیدگی به اتهام افساد فی الارض در خصوص موکلش در شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب تهران گفت: «فکر نمیکنم در تاریخ ایران چنین روند رسیدگی به پروندهای وجود داشته باشد.»
این وکیل دادگستری تاکید کرد موکلش در زمان بازداشت مورد ضرب و شتم و در بازجوییها جهت اخذ اعترافات تحت فشار قرار گرفته است.
او اضافه کرد: «طبق نظر پزشکی قانونی، آثار کبودی در بدن محمد قبادلو دیده شده که مربوط به زمان بازداشت او بوده است.»
این وکیل دادگستری در پاسخ به این پرسش که آیا قطع و مصرف مجدد دارو بر اعترافاتی که محمد قبادلو داشته تاثیرگذار بوده، به دیدهبان ایران گفت: «بله بسیار تاثیرگذار بود. زمانی که محمد دستگیر شد به حدی دچار افسردگی بود که از خانواده نمیخواست حتی برای او وکیلی تعیین شود و میخواست به زندگیاش پایان دهد. در اعترافات نیز اعلام کرده بود تمامی این اتهامات را پذیرفته و حتی از خود دفاع نکرده بود که همین دلیلی شد تا بگویند متهم خودش اعتراف کرده است.»
وکیل قبادلو درباره ایرادات پرونده موکلش گفت: «ایراداتی که ما از همان روز اول، چه در دادسرا و چه در مراحل بالاتر مطرح کردیم، یک این بود که در دادسرا، گزارشی از نحوه پذیرش و نحوه درمان مرحوم کرمپور در دو بیمارستانی که بستری بودند در پرونده موجود نبود چرا که در تشخیص رابطه علیت میان حادثه و متهم مهم بود که باید مورد بررسی قرار میگرفت.»
او اضافه کرد: «طی مشاهدات میدانی که داشتیم در همان حوالی میدان استقلال و آن بلواری که در آنجا آن حادثه رخ داد، مشاهده کردیم که در آنجا هم دوربینهای مدار بسته بود و هم فروشگاهای مجاور آن بلوار، دارای دوربین بودند. ما خواستیم که فیلمهای دوربین مداربسته را در اختیار ما قرار دهند که گفتند آن منطقه فاقد دوربین مداربسته است ولی مستندات ما چیز دیگری را نشان میداد و در پرونده نیز آمده بود که مردم در آن منطقه به قتل مرحوم کرمپور شهادت دادند که ما در گزارش هیچ اثری از شهادت مردم ندیدیم.»
او در پاسخ به این پرسش که آیا شما خودتان با شاهدان صحبتی داشتید، به دیدهبان ایران گفت: «خیر، با شاهدان صحبتی نداشتیم و تنها شاهدی که در پرونده وجود داشت، ماموران نیروی انتظامی و صدمهدیدگان بودند اما اینکه مردم شهادتی داده باشند، خیر، ما در پرونده ندیدیم و صحبتی هم نداشتیم که حتی در مرحله تحقیقات هم اصلا شاهدی نبود و در شعبه کیفری یک هم مردم به عنوان شاهد وجود نداشتند.»
پس از اجرای حکم اعدام محمد قبادلو، امیر رییسیان، دیگر وکیل مدافع او اعلام کرد ابلاغیه حکم اعدام قبادلو و رد درخواست اعاده دادرسی، چندین ساعت بعد از اعدام موکلش برای او ارسال شده است.
اجرای حکم اعدام محمد قبادلو واکنشهای بسیاری در داخل ایران و خارج از کشور به دنبال داشت و با خشم افکار عمومی همراه شد.
معصومه احمدی، مادر محمد قبادلو، روز پنجشنبه ۱۲ بهمن با انتشار مطلبی در اینستاگرام، از «محبتهای مردم ایران» تشکر کرد و نوشت: «در مقام شما چه میتوانم بگویم که اقیانوسی از لطف و حمایت را برایم به ارمغان آوردید. ما هرگز قادر به جبران الطاف شما نیستیم.»
خیزش سراسری ایرانیان علیه جمهوری اسلامی که از شهریور ماه ۱۴۰۱ در واکنش به کشته شدن مهسا ژینا امینی در بازداشت پلیس گشت ارشاد آغاز شد، سرکوب شدید شهروندان را از سوی حکومت به دنبال داشت.
جمهوری اسلامی تا کنون دستکم ۹ معترض از جمله محسن شکاری، مجیدرضا رهنورد، محمد حسینی، محمدمهدی کرمی، مجید کاظمی، سعید یعقوبی، صالح میرهاشمی، میلاد زهرهوند و محمد قبادلو را در ارتباط با خیزش اعدام کرده و دهها تن با اتهاماتی از جمله محاربه و افساد فی الارض در خطر اعدام هستند.