درخواست ۶۲ نماینده آمریکا از بایدن: صادرات نفت ایران با تحریمهای شدید متوقف شود
۶۲ عضو دموکرات و جمهوریخواه مجلس نمایندگان آمریکا در نامهای به جو بایدن از او خواستند در پی حمله حماس به اسرائیل و افزایش حملات گروههای نیابتی جمهوری اسلامی در منطقه، با اعمال تحریمهای نفتی شدید علیه جمهوری اسلامی، راه حیاتی حمایتش از گروههای تروریستی را ببندد.
این نامه که جوییشاینسایدر چهارشنبه ۱۱ بهمن آن را منتشر کرد، از دولت بایدن خواست فورا برای توقف تجارت غیرقانونی نفت ایران اقدام کند و نهادهایی که محصولات پتروشیمی ایران را منتقل میکنند، پالایشگاهها و بندرهای خارجی که آگاهانه اجازه ورود این محصولات را میدهند و موسسات مالی که این معاملات را ممکن میکنند، تحریم کند.
این نمایندگان با تاکید بر حمایت خود از تلاشهای نمایندگان دو حزب در هر دو صحن کنگره برای برخورد با گسترش صادرات نفت ایران گفتند: «این صادرات برای افزایش حمایت تهران از گروههای تروریستی که به دنبال نابودی اسرائیل هستند، یک دریچه حیاتی را ایجاد میکنند و باید متوقف شوند.»
این نامه به ابتکار جرد موسکوویتز، نماینده دموکرات، و مایک لالر، نماینده جمهوریخواه، تهیه شده و بیشتر امضاکنندگان آن جمهوریخواه هستند.
امضاکنندگان این نامه با ابراز نگرانی از اینکه دولت بایدن در جریان مذاکرات احیای برجام اعمال تحریمهای نفتی جمهوری اسلامی را کاهش داده تاکید کردند که این سیاست باید برعکس شود.
از سال ۲۰۲۱ تاکنون، ایران درآمد نفتی خود را ۸۰ میلیارد دلار بیشتر کرده است.
دادههای موجود نشان میدهد که صادرات نفت خام ایران در ماه سپتامبر حدود یکونیم میلیون بشکه در روز بود و به بالاترین حد خود در بیش از چهار سال گذشته رسید. بیش از ۸۰ درصد نفت صادراتی ایران به چین ارسال شده است.
منتقدان دولت بایدن میگویند همزمان با مذاکرات احیای برجام در سالهای ۲۰۲۱ و ۲۰۲۲، دولت آمریکا از اعمال سختگیرانه تحریمهای نفتی جمهوری اسلامی خودداری کرد. همین رویکرد این امکان را به جمهوری اسلامی داد تا با روشهای غیرقانونی صادرات نفت خود را به چین افزایش دهد، به طوری که صادرات نفت ایران در اواسط سال ۲۰۲۰ تا اواخر سال ۲۰۲۳ چهار برابر شد.
منتقدان بایدن میگویند این پول به وسیله سپاه پاسداران برای تامین مالی حماس، حزبالله و سایر گروههای شبه نظامی در منطقه استفاده شده است.
تقاضاهای نمایندگان کنگره برای تشدید تحریمهای جمهوری اسلامی در حالی رو به افزایش است که هفته گذشته یک منبع دیپلماتیک به ایراناینترنشنال گفت در پی تهدیدهای ناشی از جمهوری اسلامی و نیروهای نیابتیاش در ماههای اخیر در منطقه، آمریکا و برخی کشورهای غربی در حال بررسی افزایش تحریمها علیه حکومت ایران هستند.
این منبع آگاه گفت: تحریمهای جدید مورد نظر آمریکا و برخی کشورهای غربی علیه جمهوری اسلامی، ممکن است مشابه تحریمهایی باشد که پیش از امضای برجام در سال ۲۰۱۵، علیه حکومت ایران اعمال میشد.
در صورت اعمال تحریمهای جدید، ممکن است «مکانیسم ماشه» شورای امنیت فعال شود. با فعال شدن این مکانیسم، هر کدام از طرفهای حاضر در برجام میتوانند خواستار بازگشت آن دسته از تحریمهای سازمان ملل شوند که با اجرای برجام به حالت تعلیق درآمده بودند.