بودجه صدا و سیما بیش از ۳ برابر شد و به ۲۴ هزار میلیارد تومان رسید
نمایندگان مجلس شورای اسلامی بودجه سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی را برای سال ۱۴۰۳ نسبت به سال جاری بیش از سه برابر کردند و به ۲۴ هزار میلیارد تومان رساندند.
رسانهها در ایران روز شنبه هفتم بهمن از تصویب بودجه سال آینده صدا و سیمای جمهوری اسلامی در جریان بررسی بخش هزینهای لایحه بودجه سال ۱۴۰۳ کل کشور خبر دادند.
بر اساس بند الحاقی اول، دولت جمهوری اسلامی مکلف شد «اعتبارات سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران را معادل ۲۴۰ هزار میلیارد (۲۴۰.۰۰۰.۰۰۰.۰۰۰.۰۰۰) ریال در جداول بخش دوم بودجه ارائه کند».
بودجه این سازمان در سال ۱۴۰۲، کمتر از هشت هزار میلیارد تومان بود که اکنون سه برابر شده است.
پیش از این افزایش بودجه، پیمان جبلی، رییس سازمان صداوسیما که مستقیما منصوب رهبر جمهوری اسلامی است گفته بود: «بودجه سازمان کفاف هزینه تولید محتوای با کیفیت را برای این تعداد شبکه نمیدهد.»
جبلی از افزایش بودجه صدا و سیما خبر داده بود اما میزانی که او اعلام کرده بود کمتر از میزان افزایش کنونی است.
او آبان ماه امسال گفته بود: «با تصویب مجلس و در لایحه برنامه هفتم توسعه، سازمان برنامه و بودجه مکلف به افزایش ۴۳ درصدی سهم دولت در تامین بودجه سال ۱۴۰۲ سازمان صدا و سیما شده. همچنین دولت موظف است این افزایش را در سنوات بعد از سال ۱۴۰۳ نیز پایه افزایش سنواتی قرار دهد.»
رییس سازمان صدا و سیما سال گذشته گفته بود افزایش بودجه این سازمان در آن سال کمتر از ۱۰ درصد بوده و بعضی از افراد یا جریانات، «مغرضانه و عجولانه» درباره آن قضاوت میکنند.
اکنون افزایش چشمگیر بودجه صدا و سیما موجی از واکنشها را به دنبال داشته است.
داوود منظور، معاون ابراهیم رئیسی و رییس سازمان برنامه و بودجه گفت افزایش بودجه صدا و سیما و قوه قضاییه روی هم ۳۷ هزار میلیارد تومان بار مالی به دولت تحمیل کرده است.
منظور روز شنبه در مجلس گفت: «با تغییراتی که مجلس شورای اسلامی در لایحه بودجه اعمال کرده است بودجه صدا و سیما و قوه قضاییه نسبت به سال جاری ۵۸ درصد افزایش یافته است، در حالی که رشد بودجه سایر دستگاهها در سال آینده حدود ۱۲ درصد است.»
عبدالناصر همتی، رییس پیشین بانک مرکزی در حساب خود در شبکه ایکس نوشت: «مجلس بودجه صدا و سیما را با افزایش سه برابری به ۲۴ "همت" (هزار میلیارد تومان) رساند. وقتی فیلمهای سینماییای که وزیر ارشاد آقای رئیسی به آنها افتخار میکند(!) برای دیده شدن در کشور مجبور به پخش آگهی در شبکههای فارسیزبان خارج از کشورند، این حد بودجه برای چیست؟»
رییس پیشین بانک مرکزی ایران افزود در تبصرههای ۱۳ و ۱۵ لایحه بودجه «دهها همت به کسری بودجه اضافه شده است».
برخی نمایندگان مجلس از این افزایش بودجه حمایت کردند.
جبار کوچکینژاد، عضو کمیسیون تلفیق لایحه بودجه، با اشاره به افزایش سه برابری بودجه صدا و سیما، به «دیدهبان ایران» گفت: «افزایش بودجه سازمانهایی مانند صدا و سیما و برخی از نهادها بیشتر در حوزه زیرساخت است. افزون بر این ما در یک جنگ رسانهای قرار داریم و باید صدا و سیما را تقویت کنیم.»
او در پاسخ به اینکه آیا عملکرد صدا و سیما در مقایسه با میزان بودجهاش قابل قبول است یا نه گفت: «صدا و سیما به عنوان یک رسانه ملی در بسیج مردم نقش دارد. اکنون در بحث انتخابات صدا و سیما دارد تلاش میکند و به صورت فنی ورود پیدا کرده تا مشارکت مردم را بالا ببرد.»
به گفته کوچکینژاد، «در مقابل رسانههای بیگانه که مدام به تحریم انتخابات میپردازند»، ضروری است که صدا و سیما در این «جنگ رسانهای» مجهز باشد و به باور من «عملکرد خوبی هم داشته است».
سالهاست که عملکرد صدا و سیما به دلیل مدیریت حکومتی آن و صرف هزینههای کلان برای برنامههای کم مخاطب مورد انتقاد است.
طرح انتقادها به صدا و سیما به رسانههای حکومتی نیز گسترش یافته است.
چندی پیش خبرگزاری فارس، وابسته به سپاه پاسداران، در گزارشی درباره عملکرد صدا و سیما نوشت سریالهای تلویزیونی «خالهبازیهایی سرد و بیجاذبه هستند که ساختار همه آنها شبیه هم است».
روند افزایش سالانه بودجه صدا و سیمای جمهوری اسلامی از زمانی که پیمان جبلی مدیریت آن را بر عهده دارد، سیر صعودی پررنگی داشته است.
مرداد ۱۳۹۹، بر مبنای سندی که در اختیار ایراناینترنشنال قرار گرفته بود، معاون برونمرزی صدا و سیما خواهان تامین دستکم ۱۳ میلیارد تومان مازاد بر بودجه برای انعقاد قرارداد با ۵۰۰ نفر برای آن سال شده بود.
در این نامه تاکید شده بود فعالیت این ۵۰۰ نفر در میزان و کیفیت تولید و پخش بخش برونمرزی صدا و سیما از جمله برنامههای شبکههای پرس، هیسپان، العالم سوری، وبسایت فرانسه، هوسا و آیفیلم تاثیر دارد.
در سال جاری رسانههای ایران اذغان کردند صدا و سیما مرجعیت خود را در عرصه خبر در ایران از دست داده است.
پس از خروج آمریکا از برجام و افزایش مشکلات تامین ارز، رهبر جمهوری اسلامی چندین بار با برداشت از صندوق توسعه ملی برای کمک به صدا و سیما موافقت کرده است.