حمله ماموران امنیتی به تجمع محیط زیستی روستای قرهقشلاق و بازداشت دهها شهروند
شورای هماهنگی تشکلهای صنفی فرهنگیان ایران روز جمعه ۲۲ دی خبر داد نیروهای امنیتی دستکم ۷۰ نفر از اهالی روستای قرهقشلاق آذربایجان غربی، از جمله زنان و مردان مسن را بازداشت کردهاند.
کانال این تشکل صنفی با انتشار ویدیویی اعلام کرد این شهروندان با برگزاری تجمعی مسالمتآمیز، به تبعات زیستمحیطی احداث کارخانه نمک وابسته به سپاه پاسداران اعتراض کردند.
با دستور رییس اداره اطلاعات سلماس، ماموران امنیتی روز چهاشنبه ۲۰ دی به این روستا و منازل دهها شهروند حمله کردند.
شورای هماهنگی تشکلهای صنفی فرهنگیان به نقل از منابع آگاه نوشت که بازداشتشدگان زن از سوی مدیرکل اطلاعات منطقه مورد «هتاکی لفظی» قرار گرفته و تهدید به «خشونت جنسی» شدهاند.
پیش از این تصاویری در شبکههای اجتماعی منتشر شده بود که نشان میدادند تجمع اهالی قرهقشلاق در مخالفت با تاسیس کارخانه در اراضی این روستا با دخالت نیروهای امنیتی به خشونت کشیده شده است.
بر اساس گزارشها، نیروهای حکومتی روز چهارشنبه ۲۰ دی با «گاز اشکآور و باتون» به تجمعکنندگان حملهور شده بودند.
منابع محلی احتمال غیرقابل کشت شدن زمینهای کشاورزی، نابودی مراتع و باغات و از بین رفتن محیط زیست منطقه را از دلایل اصلی مخالفت اهالی با تاسیس کارخانه نمک در اراضی این روستا عنوان میکنند.
به گفته آنان، نفوذ پساب صنعتی به زمینها و منابع آبی اطراف کارخانه، این تبعات را به همراه خواهد داشت.
اعتراضات محیط زیستی در دیگر نقاط ایران نیز در جریان بوده است. پیش از این و در اوایل دی ماه، مردم و فعالان محیط زیست شهر اردکان در استان یزد تجمعهایی پی در پی را در اعتراض به ساخت فازهای جدید کارخانجات فولاد، کاشی و شیشه در این منطقه برگزار کردند.
دشت یزد-اردکان از شیرکوه آغاز میشود و ۸۰ درصد صنایع و جمعیت استان را در خود جای داده که باعث شده است شهروندان در طول سال هیچ روزی هوای سالم نداشته باشند.
شهروندان اردکان تاکید کردند احداث نیروگاه دوم سیکل ترکیبی، تکمیل زنجیره تولید فولاد از گندله تا ورقسازی، کوره دوم شیشهسازی، توسعه فولاد ذوب اردکان، چندین سنگشکن در جاده چکچک و توسعه صنایع فولادی و کاشی دیگر باعث نگرانیشان شده است.
در سالهای گذشته دهها تجمع مردمی درباره مسایل محیطزیستی شکل گرفته است که اعتراض به سیاستهای مخرب حکومت در تالاب هورالعظیم، دریاچه ارومیه و طرحهای انتقال آب در شماری از مناطق، برخی از آنها بوده است.
قرارگاه خاتم الانبیای سپاه پاسداران مجری اکثر طرحهای بزرگ به ویژه در زمینه انتقال آب در ایران است.
حکومت در مواجهه با بسیاری از این تجمعها، برخوردی خشونتبار داشته است.
در یک نمونه، آبان ۱۴۰۰ کشاورزان اصفهان در اقدامی بیسابقه به مدت دو هفته در بستر زایندهرود تحصن کردند اما این تحصن با یورش نیروهای امنیتی و آتش زدن چادرهای کشاورزان، به زور خاتمه داده شد.