اجرا نشدن اصل تفکیک جرایم و شرایط بحرانی ۵۲ زندانی در زندان عادلآباد شیراز
بر اساس اطلاعات رسیده به ایراناینترنشنال، ۵۲ زندانی سیاسی و عقیدتی محبوس در بند ۱۴ زندان عادلآباد شیراز در شرایط بحرانیِ بدون اجرا شدن اصل تفکیک جرایم به سر میبرند. وجود تفاوتهای فکری و گرایشهای مختلف عقیدتی میان زندانیان این بند باعث ایجاد تنش و درگیری میان آنان شده است.
در حال حاضر در چهار اتاق بند ۱۴ زندان عادلآباد شیراز، ۵۲ زندانی نگهداری میشوند.
از میان این زندانیان، ۲۱ نفر زندانی سیاسی شامل زندانیان معترض بازداشت شده در جریان اعتراضات، معلمان، شهروندان بهائی و دیگر زندانیان سیاسی در دو اتاق نگهداری میشوند.
در اتاق چهار این بند متهمان به همکاری با داعش با زندانیان سیاسی کنار هم هستند.
دیگر زندانیان عقیدتی که برخی از آنها اهل افغانستان، تاجیکستان، آذربایجان و ازبکستان هستند و به همکاری با داعش متهم شدهاند، در دو اتاق دیگر این بند نگهداری میشوند.
یک منبع نزدیک به خانوادههای این زندانیان به ایراناینترنشنال گفت: «وجود اختلافات عقیدتی و مذهبی در میان زندانیان این بند در سالهای گذشته باعث شده تا بارها بر سر مسایل مذهبی، عقیدتی و سیاسی از جمله مناسکی مثل نماز خواندن، میان آنها درگیری و تنش به وجود بیاید. چندی پیش طی درگیریای که میان زندانیان رخ داد، مهدی فتحی (معلم زندانی) از ناحیه دهان و بینی دچار آسیب جدی شد.»
این منبع آگاه با بیان اینکه مسوولان زندان از تضاد عقاید میان زندانیان در این بند به عنوان ابزاری در راستای اعمال فشار بر آنان استفاده میکنند، در ادامه گفت: «زندانیان سیاسی محبوس در این بند بارها طی تماسهای تلفنی با سازمان زندانها و دایره نظارت قوه قضاییه اعتراض خود را به شرایط موجود در زندان اعلام کردهاند و حتی مهدی فتحی به صورت رسمی شکایتی در این باره ثبت کرد. همه نامهنگاریهای زندانیان و تماسهای تلفنی آنان توسط مسوولان زندان ثبت و ضبط شده اما تا کنون به اعتراضات آنها رسیدگی و توجهی نشده است.»
به گفته این منبع مطلع، رییس حفاظت اطلاعات استان فارس و رییس حفاظت اطلاعات زندان عادلآباد شیراز در پاسخ به اعتراض زندانیان نسبت به بیتوجهی مسوولان به شرایط بحرانی آنان گفتهاند اولویتشان نگهداری از ۳۱ زندانی متهم به عضویت در داعش است: «در صورت اعتراض به نگهداری و ایجاد زد و خورد بین زندانیان، ما شما را مقصر میدانیم و به صورت تنبیهی به بندهای عمومی زندان منتقل میکنیم.»
به این ترتیب مسوولان زندان از این طریق زندانیان را تهدید و وادار به سکوت میکنند.
بنا بر اطلاعات رسیده به ایراناینترنشنال، یکی از زندانیان سیاسی محبوس در بند ۱۴ زندان عادلآباد شیراز، یک زندانی فرانسوی است که از آبان ۱۴۰۱ با اتهام جاسوسی و به صورت بلاتکلیف زندانی است.
محمد مسیحی، محمدعلی زحمتکش، اصغر نیکوکار، سجاد زارع، سیروس مولودی، حسین حسینپور و افشین رزمجویی از دیگر زندانیان و متهمان سیاسی محبوس در این بند هستند.
از میان این افراد، محمد مسیحی، از بازداشتشدگان خیزش انقلابی است که از شهریور ماه سال گذشته تا کنون به صورت موقت در این زندان در بازداشت به سر میبرد.
او پیش از این به دنبال بروز درگیری با زندانیان عقیدتی متهم به همکاری با داعش و صدمه دیدن از چند ناحیه در بدن، از بند سیاسی به بند ۱۱ این زندان منتقل شده است.
اصغر نیکوکار، نوازنده تار است که به دلیل نواختن موسقی بر مزار جانباختگان خیزش انقلابی ۱۴۰۱ بازداشت و با حکم شعبه اول دادگاه انقلاب شیراز با اتهامات «اجتماع و تبانی» و «تبلیغ علیه نظام» به شش سال حبس تعزیری محکوم شده است.
حسین حسینپور، شهروند اهل مهاباد که در جریان خیزش سراسری ۱۴۰۱ از ناحیه چشم آسیب دیده و طی بازداشت دچار عفونت چشم شده، زندانی دیگری است که در این بند به سر میبرد.
علاوه بر این افراد، شمار دیگری از زندانیان سیاسی به صورت تنبیهی به بندهای دیگر این زندان منتقل شدهاند.
متهمان دیگری همچون محمد داوری، زندانی سیاسی سابق که اخیرا با حکم دادگاه انقلاب شیراز به سه سال حبس قطعی و دو سال تبعید به کرمان محکوم شده، برای اجرای حکم تازه خود احضار شده است.
منبع نزدیک به خانواده این زندانیان به ایراناینترنشنال گفت: «بند سیاسی و امنیتی زندان عادلآباد شیراز ۴۰ تخت دارد. در حال حاضر در بندی با ظرفیت ۴۰ نفر، ۵۲ زندانی نگهداری میشوند و این موضوع باعث شده ۱۲ نفر در این بند، بدون تخت و به اصلاح کفخواب شوند.»
این منبع مطلع درباره شرایط بهداشتی این بند افزود: «در بند سیاسی چهار حمام وجود دارد که تنها یکی از آنها قابل استفاده است و از چهار دستشویی موجود، سه واحد آن قابل استفاده است.»
به گفته این منبع آگاه، زندانیان عقیدتی متهم به همکاری با داعش در ابتدا در بند امنیتی-۲ زندان عادلآباد شیراز نگهداری میشدند اما مدتی بعد که پروندههایشان تعیین تکلیف شد، به بند سیاسی منتقل شدند.
عدم رعایت اصل تفکیک جرایم و بروز درگیری میان زندانیان به دلیل مسایل سیاسی، عقیدتی و مذهبی، امری مسبوق به سابقه است و بارها در زندانهای مختلف جمهوری اسلامی باعث وارد شدن آسیب جدی و در مواردی قتل زندانیان شده است.
زندان عادلآباد شیراز (زندان مرکزی شیراز) در بلوار عدالت جنوبی در محله عادلآباد این شهر واقع شده. این زندان دارای بندها و ساختمانهای متعددی است که زندانیان با اتهامهای مختلف در آن نگهداری میشوند.