کشتیگیر ۸۶ کیلوگرم ایران بهدلیل حضور ۲ کشتیگیر اسرائیلی از مسابقات زاگرب کنار رفت
هادی وفاییپور، ملیپوش وزن ۸۶ کیلوگرم کشتی ایران در مسابقات کشتی زاگرب، اولین مرحله از رنکینگ اتحادیه جهانی کشتی در سال ۲۰۲۴، به دلیل حضور یوری کالاشنیکوف و متئو فاینسیلور، کشتیگیران اسرائیل در جدول، با بهانه نرسیدن به وزن، از دور مسابقات کنار رفت.
وفاییپور که در مسابقات انتخابی کشور به مقام نخست رسیده بود در حالی با این ترفند از مسابقات خارج شد و با شرر سوئیسی مسابقه نداد که در صورت پیروزی برابر او، در مرحله بعد حریف فاینسیلور میشد و در صورت شکست مقابل این حریف سوئیسی، در جدول شانس مجدد به حریف اسرائیلی دیگری برخورد میکرد.
چالش مبارزه با ورزشکاران اسرائیلی پس از روی کار آمدن جمهوری اسلامی در رشتههای مختلف وجود داشته که این موضوع در سالهای اخیر با اعتراض چهرههای شاخص ورزش ایران همراه بوده است.
تلاش مقامهای جمهوری اسلامی برای ممانعت از رو در رو شدن ورزشکاران ایرانی با ورزشکاران اسرائیلی حتی باعث استعفای رسول خادم، قهرمان کشتی المپیک، از ریاست فدراسیون کشتی و عضویت در هیات اجرایی کمیته ملی المپیک شد.
خادم در نامهای خطاب به علی خامنهای نوشت: «اگر سیاست ایران به رسمیت نشناختن اسرائیل و روبهرو نشدن با ورزشکاران آن است، پس پنهانی به حریف پیشین باختن و برای تهیه گواهی بیماری یا ضربخوردگی، به درمانگاهها و پزشکان در خارج از کشور مراجعه کردن چه معنایی دارد؟»
از «باید ببازی» تا اضافه وزن ناگهانی
فرار اجباری کشتیگیران ایرانی از رویارو شدن با کشتیگیران اسرائیلی در سالهای گذشته و در مسابقات مختلف، با روشهای گوناگون انجام شده است اما در اتفاقی مشابه با وفاییپور، امیرمحمد یزدانی در شهریور ۱۴۰۱ به بهانه اضافه وزن ۳۰۰ گرمی در مراسم وزنکشی، مسابقات کشتی آزاد قهرمانی جهان ۲۰۲۲ در بلگراد را از دست داد.
سال ۱۳۹۶ نیز علیرضا کریمی، آزادکار وزن ۸۶ کیلوگرم تیم ملی کشتی ایران، برای همگروه نشدن با حریف اسرائیلی به کشتیگیر روسیه باخت. او بخت نخست کسب مدال طلای جهان بود اما مربیاش در کنار تشک فریاد میزد: «علیرضا باید ببازی!»
چندی پیش محمدابراهیم امامی، رییس سابق کمیته داوران و سخنگوی فدراسیون کشتی، در پی گرفتن عکس یادگاری در کنار داور اسرائیلی، از سمت خود کنار گذاشته شد.
بعد از پیروزی انقلاب سال ۵۷، ورزشکاران ایرانی دیگر امکان رویارو شدن با حریفان اسرائیلی را پیدا نکردند.
پس از اینکه این مسابقه ندادنها با واکنشهای بینالمللی روبهرو شد، ورزشکاران ایرانی با بهانههایی همچون مصدومیت از رقابتها کناره گرفتند یا تن به باختهای عمدی پیش از روبهرو شدن با حریفان اسرائیلی دادند.
تبعات یکی از این باختهای عمدی محرومیت چهار ساله فدراسیون جودوی ایران پس از ماجرای باخت عمدی سعید ملایی بود.
ملایی، عضو تیم ملی جودوی ایران و قهرمان سابق جودوی جهان، سال ۲۰۱۹ اعلام کرد مسوولان جمهوری اسلامی از او خواستهاند مقابل حریفش شکست بخورد تا با ورزشکار اسرائیلی روبهرو نشود.
دو ماه پیش رهبر جمهوری اسلامی در آخرین دیدار با ورزشکاران (بازیهای آسیایی) به صراحت بر پرهیز از رقابت ورزشکاران ایرانی با ورزشکاران اسرائیلی تاکید کرد.
۱۹ مهر ۱۴۰۲، مبینا نعمتزاده، نفر سوم بازیهای آسیایی هانگژو با وجود حضور در ترکیب ایران در گرندپری تکواندو چین، به دلیل حضور دو ورزشکار اسرائیلی از حضور در این وزن از رقابتها انصراف داد.
غیر از تلاشها برای ممانعت از رویارویی ورزشکاران ایرانی با ورزشکاران اسرائیلی، مسابقه دادن ایرانیها و اسرائیلیها با واکنشهای تبیهی همراه است.
شهریور ۱۴۰۲ و در مسابقات وزنهبرداری قهرمانی پیشکسوتان جهان در لهستان، مصطفی رجایی لنگرودی، وزنهبردار پیشکسوت ایرانی، پس از کسب دو مدال نقره، همراه وزنهبردار اسرائیلی روی سکوی قهرمانی مسابقات رفت و عکس یادگاری گرفت.
این ماجرا با بیانیه تند فدراسیون وزنهبرداری و محرومیت مادامالعمر رجایی لنگرودی از حضور در تمام اماکن ورزشی همراه شد.
حمید صالحینیا، سرپرست تیم اعزامی را نیز از سمت خود برکنار کردند.