نگرانی‌ها از خودکشی‌های سریالی اعضای کادر درمان در سایه بی‌توجهی مسوولان

خودکشی سریالی اعضای کادر درمان در ایران به نگرانی‌ها درباره امنیت شغلی و سلامت روانی این قشر از جامعه دامن زده است. وب‌سایت خبری تجارت نیوز نوشت تنها در یک هفته سه مورد خودکشی در میان رزیدنت‌ها (دستیاران پزشکی) و «پزشکان طرحی» گزارش شده است.

یک دندان‌پزشک طرحی در میاندوآب آذربایجان غربی، یک رزیدنت روان‌پزشکی در بابل مازندران و یک رزیدنت چشم‌پزشکی در دزفول خوزستان از جمله افرادی بوده‌اند که خبر مرگ خودخواسته آن‌ها در روزهای اخیر به گوش رسیده است.

به گزارش تجارت نیوز، اکنون نامه‌ای از رزیدنت چشم‌پزشکی در میان جامعه پزشکی دست به دست می‌شود که نشان می‌دهد او پیش از این خواستار انصراف از تحصیل شده.

بابک شکارچی، معاون آموزشی و پژوهشی سازمان نظام پزشکی ایران، بزرگ‌ترین مشکل رزیدنت‌ها و پزشکان طرحی را «نداشتن امید به آینده» دانست.

شکارچی اضافه کرد: «گفته می‌شود کار رزیدنتی سخت شده است اما باید بدانیم که رزیدنتی هیچ زمان کار راحتی نبود ولی قبلا امید به آینده وجود داشت. امید به آینده لزوما جنبه اقتصادی ندارد. امید به آینده می‌تواند اقتصادی، اجتماعی و معنوی باشد.»

او مشکلات اقتصادی را از عوامل تشدید کننده ناامیدی رزیدنت‌ها و پزشکان طرحی معرفی کرد و گفت حقوق آن‌ها متناسب با وضعیت اقتصادی کنونی رشد پیدا نکرده است.

شکارچی شرایط سخت کاری پزشکان طرحی را یادآور شد و افزود آن‌ها به صورت تمام وقت در بیمارستان‌ها مشغول به کار هستند و بین هشت تا ۱۱ میلیون تومان حقوق دریافت می‌کنند.

به توصیه کارشناسان اگر با کسی یا کسانی روبه‌رو می‌شوید که از جمله‌ها و عبارت‌هایی نشان‌دهنده افسردگی یا تمایل به پایان زندگی استفاده می‌کنند، از آنان بخواهید با پزشک معتمد، نهادهایی که در این زمینه فعالیت می‌کنند یا فردی مورد اعتماد، درباره نگرانی‌هایشان صحبت کنند. اگر به خودکشی فکر می‌کنید در ایران با اورژانس اجتماعی با شماره تلفن ۱۲۳ تماس بگیرید.

تجارت نیوز مشکلات موجود بر سر راه فارغ‌التحصیلان پزشکی را به «هفت‌خوان رستم» تشبیه کرد و نوشت بسیاری از آن‌ها تمایلی به فعالیت در ایران ندارند و برای ادامه زندگی شخصی و حرفه‌ای خود مهاجرت را برمی‌گزینند.

رسانه‌ها پیش از این از موج فزاینده مهاجرت پزشکان و پرستاران در چند ماه اخیر در پی شرایط وخیم اقتصادی و سیاسی در ایران خبر داده بودند.

رضا لاری‌پور، سخنگوی سازمان نظام پزشکی، شهریور ماه سال جاری گفت میزان مهاجرت پزشکان و پرستاران نسبت به سال‌های قبل از کرونا افزایش تقریبا دو برابری داشته است.

حسین سلامی، فرمانده کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، روز ۲۱ آذر برخی گزارش‌های نگران‌کننده در مورد مهاجرت انبوه پزشکان و پرستاران را «جنگ روانی» و «تبلیغات منفی و دروغ» دانست.

وب‌سایت خبری جهان صنعت نیوز خودکشی اعضای کادر درمان در ایران را مسبوق به سابقه خواند و نوشت در بازه‌ای چند ماهه در سال ۱۴۰۱، ۱۳ مورد خودکشی موفق در میان رزیدنت‌های پزشکی ثبت شده است.

جهان صنعت این آمار را تکان‌دهنده و «ناکارآمدی و بی‌خیالی» مسوولان جمهوری اسلامی را در قبال این بحران، تعجب‌آور دانست.

در ادامه گزارش این رسانه به افسردگی بسیار شدید رزیدنت‌های پزشکی اشاره شده و آمده است: «در حالی این گزارش را می‌نویسیم که حداقل یکی از هر ۱۰ دستیار پزشکی ممکن است همین حالا اقدام به خودکشی کند و این فاجعه است.»

انجمن علمی روان‌پزشکان ایران به تازگی در نامه‌ای به ابراهیم رئیسی، رییس دولت جمهوری اسلامی، خواستار تشکیل کمیته‌ای برای بررسی خودکشی پزشکان و رزیدنت‌ها و اتخاذ تدابیری برای جلوگیری از وقوع مجدد آن شد.

این انجمن هشدار داد بی‌توجهی نسبت به این معضل می‌تواند زمینه را برای بروز یک «بحران فراگیرتر» فراهم کند.