ادامه تجمعات اعتراضی کارگران و بازنشستگان؛ یک کارگر تره‌بار خانی‌آباد خودکشی کرد

روز یکشنبه ۱۷ دی‌ماه بازنشستگان تامین اجتماعی و صنایع فولاد، کارکنان شرکت نفت فلات قاره، کارکنان شرکت نفت و گاز آغاجاری و کارگران فولاد هفت‌تپه در اعتراض به رسیدگی نشدن به خواسته‌هایشان تجمع کردند. یک کارگر میدان تره‌بار خانی‌آباد روز ۱۶ دی‌ماه به زندگی خود پایان داد.

تجمع مشترک کارگران فولاد هفت‌تپه و بازنشستگان تامین‌اجتماعی

روز یکشنبه بار دیگر جمعی از بازنشستگان تامین‌اجتماعی اهواز در اعتراض به وضعیت بد معیشتی و عدم تحقق خواسته‌هایشان مقابل ساختمان سازمان تامین اجتماعی اهواز دست به تجمع و راهپیمایی زدند.

«هم مجلس هم دولت، ظلم می‌کنن به ملت»، «تامین اجتماعی، از انحصار دولت، خارج باید گردد»، «دشمن ما همین‌جاست، دروغ می‌گن آمریکاست»، «رئیسی دروغ‌گو، حاصل وعده‌هات کو؟» و «حسین حسین شعارشون، دروغ و دزدی کارشون» برخی شعارهایی است که تجمع‌کنندگان در اهواز سر دادند.

در کرمانشاه نیز گروهی از بازنشستگان تامین اجتماعی و کشوری، مقابل سازمان تامین اجتماعی این شهر تجمع کردند.آنها در تجمع خود شعارهایی ازجمله «دولت سرمایه‌دار، علیه نیروی کار»، «چای دبش عالیه، حساب ما خالیه» و «معیشت و درمان بدتر از هر زمان» سر دادند.

در شوش، تجمع اعتراضی بازنشستگان تامین‌اجتماعی این شهر به صورت مشترک با تجمع کارگران فولاد هفت‌تپه برگزار شد.

شرکت‌کنندگان در این تجمع اعلام کردند که در راستای کسب مطالبات به حق، در اعتراض به تبعیض و نابرابری‌ها و در اعتراض به فقر و نامساعد بودن وضعیت معیشتی دست به تجمع زده‌اند.

آنها در تجمع خود سرود «زیر بار ستم، نمی‌کنیم زندگی، جان فدا می‌کنیم، در ره آزادگی، مرگ بر این بردگی، مرگ بر این بردگی» را هم‌خوانی کردند.

خبرگزاری ایلنا در گزارشی از تجمع بازنشستگان کرمانشاه و اهواز نوشت آنها «مهم‌ترین خواسته‌ خود را مستمری بالاتر از خط فقر می‌دانند و می‌گویند خط فقر بیش از ۲۵ میلیون تومان است اما حقوق ما ۹ میلیون.»

بازنشستگان در سال‌های گذشته تا امروز بارها در اعتراض به محقق نشدن مطالباتشان در شهرهای مختلف ایران تجمع و راهپیمایی کرده‌اند.

تجمع بازنشستگان فولاد در اصفهان، قائم‌شهر و اهواز

جمعی از بازنشستگان صنایع فولاد مازندران روز یکشنبه ۱۷ دی‌ماه در اعتراض به عدم رسیدگی به مطالباتشان مقابل ساختمان صندوق بازنشستگی فولاد قائم‌شهر تجمع کردند.

از اهواز، خبرگزاری ایلنا خبر داده که جمعی از بازنشستگان صنعت فولاد این شهر روز یکشنبه در اعتراض به وضعیت معیشتی خود تجمع کردند.

همزمان جمعی از بازنشستگان صنایع فولاد اصفهان مقابل ساختمان صندوق بازنشستگی فولاد این ‌شهر تجمع و راهپیمایی کردند.

ویدیوهای منتشرشده از این تجمع نشان می‌دهد تجمع‌کنندگان شعارهایی ازجمله «عدالتی ندیدیم، از بس دروغ شنیدیم»، «به مجلس رای نمی‌دیم، عدالتی ندیدیم» و «حسین حسین شعارشون، دروغ و دزدی کارشون» سر دادند.

تجمع کارکنان شرکت نفت فلات‌قاره و نفت و گاز آغاجاری

روز ۱۷ دی‌ماه کارکنان رسمی شرکت نفت شاغل در منطقه عملیاتی جزیره سیری متعلق به شرکت نفت فلات قاره ایران واقع در استان هرمزگان بار دیگر تجمع اعتراضی برگزار کردند.

آنها خواسته‌های خود را «حذف کامل سقف حقوق، حذف محدودیت حق سنوات بازنشستگی، عودت کسورات مازاد مالیات، اجرای کامل ماده ۱۰ با وجود ظرفیت‌های قانونی و اختیاراتی مانند افزایش درصد گرید و اپریزال و پرداخت بک‌پی ناشی از تاخیر در اجرای آن و عدم دست‌درازی به صندوق بازنشستگی کارکنان نفت» عنوان کردند.

کارکنان نفت فلات‌قاره پیش از این نیز بارها در اقداماتی مشابه دست به تجمعات اعتراضی زده بودند.

کارکنان رسمی وزارت نفت شاغل در شرکت بهره‌برداری نفت و گاز آغاجاری هم در اعتراض به عدم رسیدگی به خواسته‌هایشان روز یکشنبه بار دیگر تجمع و اعتصاب کردند.

حذف کامل سقف‌ حقوق، حذف محدودیت حق‌ سنوات بازنشستگی و عودت کسورات مازاد مالیات از جمله خواسته‌های این افراد است.

کارکنان رسمی وزارت نفت همچنین خواستار اجرای کامل ماده ۱۰ و پرداخت بک‌پی و عدم دست‌درازی به صندوق بازنشستگی کارکنان شدند.

کارکنان رسمی و پیمانکاری صنعت نفت ایران پیش از این نیز اعتصاب کرده و خواستار افزایش حقوق و دستمزد شده بودند.

گزارش‌ها از خودکشی کارگر تره‌بار خانی‌‌آباد و خودکشی‌ کارگران پتروشیمی چوار ایلام

خبرگزاری ایلنا در گزارشی نوشت که روز شنبه ۱۶ دی‌ماه یک کارگر کلاه‌سبز میدان تره‌بار خانی‌آباد اقدام به خودکشی کرد و به زندگی‌اش پایان داد.

بنا بر این گزارش، همکاران این کارگر هنوز از علت این اقدام اطلاعی ندارند و گفته‌اند پیکر او توسط مامورین کلانتری در نزدیکی محل کارش در خانی‌آباد کشف شده است.

کانال امتداد هم در گزارشی به خودکشی‌‌های ادامه‌دار کارگران پتروشیمی چوار ایلام پرداخته است.

در این گزارش با برادر یکی از کارگرانی که اقدام به خودکشی کردند گفت‌وگویی انجام شده که گفته برادر من و دیگر همکارانش به دلیل قطع همکاری شرکت پیمانکاری دست به این اقدام زدند.

او در این باره اضافه کرد: «برادر من به همراه بیش از ۱۰ نفر دیگر از نیروهای شرکت نوران صنایع بودند و شرکت عنوان کرده یا پایان قرارداد پیمانکار بوده و یا خودشان کار را تعطیل کردند. برادر من به همراه دیگر همکاران خود از نیروهای حراست شرکت بودند که به آن‌ها قول تداوم همکاری داده شد. بعد از مراجعه این نیروها به رییس حراست و رییس روابط عمومی، مدیرعامل در پاسخ گفته که ما نیازی به این نیروها نداریم.»

این منبع مطلع در ادامه به امتداد گفته پس از این پاسخ، سه نفر از نیروها اقدام به خودکشی می‌کنند که برادر او هم در بین آن‌ها بود در حال حاضر در منزل تحت مراقبت قرار دارد.

در سال‌های گذشته کارگران شرکت‌های مختلف در ایران در اعتراض به رسیدگی نشدن به خواسته‌هایشان بارها دست به تجمع اعتراضی زده‌اند.

سایت هرانا روز ششم دی‌‌‌ماه گزارش داد در سال ۲۰۲۳ میلادی تعویق یا عدم پرداخت حقوق کارگران برای دست‌کم ۹۴۳ ماه، دو هزار و ۸۹۱ اخراج یا تعدیل، سه هزار و ۴۰۹ مورد بیکاری، ۱۱۹ ماه فقدان بیمه کار برای یک میلیون و ۷۶۴ هزار و ۱۶ کارگر، پنج مورد تعطیلی کارخانه و دو هزار و ۶۲۱ کارگر بلاتکلیف در حوزه کار گزارش شده است.

در سال ۲۰۲۳ حداقل ۳۲۰ تجمع کارگری، یک مورد ممانعت از تجمع و ۱۱۱ اعتصاب کارگری به وقوع پیوست که بیشتر این تجمعات در ارتباط با مطالبات مزدی بودند.

عدم رسیدگی به مطالبات صنفی و معیشتی کارگران و برگزاری تجمع‌های اعتراضی در شرایطی است که برخی رسانه‌ها و تحلیل‌گران از حرکت صنایع مادر مانند فولاد و پتروشیمی به سمت رکود خبر می‌دهند.

تداوم نرخ کاهش سرمایه‌گذاری، توقف پروژه‌های سرمایه‌گذاری در حوزه‌های فولاد و پتروشیمی و ریزش کم‌سابقه و پیاپی شاخص بورس و «دوپینگ‌های مکرر» از منابع ملی صندوق توسعه ملی، از جمله نشانه‌های رکود مورد اشاره ناظران هستند.