آلودگی هوای کلانشهرهای ایران در هفته جاری و وضعیت بحرانی بنفش در پایتخت

بر اساس داده‌های هواشناسی، قرار است آلودگی شدید هوای کلانشهرهای ایران دست‌کم تا سه روز آینده ادامه داشته باشد. گزارش‌ها حاکی از آن است که بخش‌هایی از تهران در روز سه‌شنبه ۱۲ دی، وضعیت بحرانی «بنفش» را تجربه کرد.

مرکز ملی پیش‌بینی و مدیریت بحران مخاطرات وضع هوا، صبح روز سه‌شنبه بدون اشاره به جزییات، خبر داد که در سه روز آینده در شهرهای صنعتی انتظار افزایش غلظت آلاینده‌های جوی و کاهش کیفیت هوا می‌رود.

سازمان هواشناسی ایران روزهای هشتم و نهم دی درباره موج جدید آلودگی در شهرهای صنعتی به‌دلیل «پایداری و سکون هوا» هشدار داده و گفته بود روند کنونی دست‌کم تا روز یک‌شنبه ادامه پیدا می‌کند.

بر اساس این گزارش‌ها، ۹ شهر شامل تهران، کرج، اراک، یزد، تبریز، اصفهان، ارومیه، اهواز و سمنان در هفته جاری هوایی «ناسالم» را تجربه کردند.

در تهران وضعیت وخیم‌تر گزارش شده است به‌طوری‌ که شاخص منطقه باقر‌شهر در جنوب پایتخت روی عدد ۲۲۱ و کیفیت هوا در وضعیت «بنفش و بسیار ناسالم» قرار دارد.

شاخص آلودگی هوای در سایر نقاط تهران هم‌اکنون روی عدد ۱۵۱ و در وضعیت ناسالم است.

روز دوشنبه محمد اسماعیل توکلی، رییس مرکز اورژانس استان تهران از استقرار اتوبوس آمبولانس و کلینیک‌های سیار اورژانس در میدان‌های اصلی شهر خبر داده بود.

او از شهروندان خواسته بود از تردد غیر ضروری در سطح شهر پرهیز و در صورت احساس تنگی نفس، دو بینی، سر‌درد، سرگیجه و تهوع به عوامل اورژانس مراجعه کنند.

مهدی پیرهادی، رییس کمیسیون سلامت، محیط زیست و خدمات شهری در شورای شهر تهران روز دوشنبه تعداد جان‌باختگان ناشی از عوارض آلودگی هوای پایتخت را بیش از شش هزار تن اعلام کرد.

علاوه بر تهران، در تبریز و شهرهای اطراف آن هم مدارس تمامی مقاطع تحصیلی در روز سه‌شنبه به شکل غیرحضوری برگزار شد.

شهنام اشتری، مدیر‌کل حفاظت محیط زیست استان آذربایجان شرقی روز ۹ دی «مازوت‌سوزی نیروگاه تبریز» را تایید کرد و با اشاره به نقش این آلاینده در کاهش کیفیت هوای این کلانشهر گفت پایش‌های ایستگاه‌های سنجش کیفی، این موضوع را اثبات می‌کند.

اشتری مازوت‌سوزی را ناشی از «فرا رسیدن فصل سرما و استفاده روزافزون گاز در مصارف خانگی» دانست.

کمبود گاز طبیعی هر سال نیروگاه‌های حرارتی را وادار به استفاده از این سوخت پر خطر می‌کند.

در هفته‌های گذشته انتقادات شهروندان به مازوت‌سوزی نیروگاه‌ها و تاثیر آن بر آلودگی هوا بالا گرفته است اما برخی مقام‌های جمهوری اسلامی استفاده از این سوخت را رد می‌کنند.

مجید دبیریان، عضو شورای شهر مشهد، روز پنج دی به پایگاه خبری انتخاب گفت نیروگاه طوس در غرب مشهد با سوزاندن مازوت، عامل ۲۰ درصد از آلودگی هوای این شهر است.

علی سلاجقه، رییس سازمان محیط زیست کشور هفته گذشته سوزاندن مازوت را در پالایشگاه شازند اراک ناگزیر خواند و گفت وزارت نفت و وزارت نیرو در اقدام و اطلاعیه‌ای بر کمبود گاز به‌عنوان سوخت سالم تاکید کرده‌اند.

سوزانده شدن مازوت باعث تولید گوگرد می‌شود و آلودگی ناشی از دی‌اکسید گوگرد، عوارض پرشماری مانند تنگ شدن راه‌های تنفسی، آسم، اسپاسم برونش‌ها، سرفه شدید، سوزش چشم و مجاری تنفسی، کاهش کارایی تنفسی، کم شدن عمق تنفسی، تشدید عوارض قلبی و عروقی و تنفسی و تاثیرات روانی و گوارشی را به همراه دارد.

علاوه بر این عوارض، سالانه هزاران مرگ ناشی آلودگی هوا در ایران به صورت رسمی ثبت می‌شوند.

پیش از این مقام‌های وزارت بهداشت و سازمان حفاظت محیط زیست اعلام کرده بودند تعداد جان‌باختگان ناشی از آلودگی هوا در سال گذشته با ۳۰ درصد افزایش نسبت به سال قبل از آن به بیش از ۲۶ هزار تن رسیده است.

پیرهادی هشدار داد با ادامه روند فعلی، شمار جان‌باختگان ناشی از آلودگی هوا از تعداد کشته‌های ایران در جنگ با عراق پیشی خواهد گرفت.

روزنامه اعتماد به تازگی در گزارشی به نقل از دو تیم تحقیقاتی مستقل نوشت که «سوخت پر گوگرد» آلودگی هوای کلانشهرهای ایران را افزایش داده است.

بر اساس این گزارش‌ها نیروگاه‌ها نه فقط در فصل‌های سرد بلکه در تابستان هم مصرف سوخت سنگین داشته‌اند.

سوخت نفت کوره یا مازوت بین ۲/۵ تا ۳/۵ درصد و گازوییل هم بین نیم تا یک درصد گوگرد دارند.