رییس سازمان حفاظت محیط زیست: ادعای محو ابرها از فراز دریاچه ارومیه بررسی میشود
علی سلاجقه، رییس سازمان حفاظت محیط زیست ایران اعلام کرد این ادعا که ابرهای بارانزا بر فراز دریاچه ارومیه ناپدید میشوند باید مورد بررسی علمی قرار گیرد.
سلاجقه روز چهارشنبه ششم دی در حاشیه جلسه هیات دولت جمهوری اسلامی به خبرنگاران گفت: «برخی گمانهزنیها درباره رابطه تولید گاز متان و افزایش دما در منطقه و حذف جبهه هوای بارانی روی دریاچه ارومیه، نیازمند مطالعه و بررسی است.»
او افزود: «مرجع علمی تغییر اقلیم کشور و پژوهشکده محیط زیست را مکلف کردیم در یک بازه زمانی دو هفتهای با نشستی که با تمام دستگاهها میگذارند، مسایل مربوط به تغییر اقلیم و عواقب آن را بررسی کنند.»
خبرگزاری فارس، وابسته به سپاه پاسداران، روز پنجم دی نوشت اخیرا شایعاتی در شبکههای مجازی درباره «بازتابش گاز متان از روی دریاچه ارومیه و تاثیر آن بر روی ابرها» منتشر شده است.
بهزاد حصاری، استاد دانشگاه ارومیه و مدیر گروه محیط زیست پژوهشکده دریاچه ارومیه، مباحث مطرح شده در مورد ناپدید شدن ابرهای بارانزا را در حد یک فرضیه دانست و گفت تاکنون چنین موضوعی اثبات نشده است.
او با رد این شایعات افزود: «بحث تولید گاز متان در سطح زیاد در جنگلهای یخزده سیبری مطرح است که به خاطر تغییر اقلیم پس از ذوب و آزاد شدن این اراضی، گاز متان ذخیره شده آزاد میگردد. لذا این قضیه در مورد دریاچه ارومیه صادق نیست.»
روزنامه اعتماد ماه گذشته با انتشار آخرین تصاویر ماهوارهای از دریاچه ارومیه نوشت در یک سال اخیر، آب دریاچه ارومیه حدود ۸۰ درصد خشک شده و حالا فقط چهار درصد از سطح آب دریاچه به جا مانده که مساوی با مرگ قطعی ششمین دریاچه آب شور جهان و بزرگترین دریاچه داخلی ایران است.
طبق آخرین گزارش مرکز تحقیقات سنجش از دور دانشگاه صنعتی شریف با عنوان «آنالیز تراز سطح و حجم دریاچه ارومیه با استفاده از تصاویر ماهوارهای»، در ۲۵ سال اخیر و از سال ۱۳۷۷ تا کنون، ۹۷ درصد از سطح آب دریاچه ارومیه کاسته شده است.
سایت خبرآنلاین در مرداد ماه سال جاری با انتشار تصاویری از دریاچه ارومیه، از وضعیت بحرانی این دریاچه در سایه بیتوجهی مسوولان انتقاد کرد.
پیش از این علی علیزاده، رییس هیات مدیره کانون وکلای دادگستری استان آذربایجان غربی از اعلام جرم این کانون علیه «مسببان خشک شدن دریاچه ارومیه» خبر داده بود.
به گفته او، اتهامهای مطرح شده شامل «ترک فعل، سهلانگاری، تخریب منابع آبی، عدم تخصیص حقابه، برداشتهای غیرمجاز، حفر چاههای غیرمجاز، توسعه کشاورزی سنتی و اجرا نکردن طرحهای مدرن کشاورزی منطبق با تغییرات اقلیمی» است.
گزارشها حاکی از آن است که کارشناسان و متخصصان حوزه محیط زیست، دیگر امیدی به احیای دریاچه ارومیه ندارند.