خامنهای: هیچ محدودیتی برای حضور زنان در مشاغل مختلف در ایران وجود ندارد
علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی گفت مانعی بر سر راه حضور زنان در عرصههای مختلف در ایران وجود ندارد. تبعیض جنسیتی حاکم، محدودیتهای گسترده برای حضور زنان در ساختار قدرت جمهوری اسلامی و سرکوب شدید زنان در عرصه و فضای عمومی، ناقض سخنان خامنهای هستند.
رهبر جمهوری اسلامی روز چهارشنبه ششم دی اعلام کرد: «حضور زنان در مشاغل مختلف مدیریتی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی هیچ محدودیتی ندارد. ملاک شایستهسالاری است.»
ششم دی، روز آغاز کارزار «دختران خیابان انقلاب» است. تشکل انقلاب زنانه امروز در این باره نوشت: «شش سال از حرکت انقلابی ویدا موحد میگذرد که "انقلاب زن زندگی آزادی" علیه حجاب و کلیت حکومت آپارتاید جنسیتی به وقوع پیوسته و همچنان در داخل و خارج از کشور ادامه دارد.»
در ادامه این بیانیه آمده است: «ویدا موحد، ششم دی ۱۳۹۶ در تهران بالای سکویی رفت و حجاب، این سند بردگی زن را سر چوب زد، اعتراض خود را به حجاب اجباری و آپارتاید جنسیتی سیستماتیک نشان داد و حرکتی در بستر اعتراضات در هم پیوسته کارگران، معلمان، بازنشستگان، دانشجویان و اکثریت مردم ناراضی و جان به لب رسیده از فقر و فلاکت و گرانی و تورم و سرکوبها کرد که با کارزار "دختران خیابان انقلاب" ادامه یافت و به معنایی، تحول کیفی عمیقی در عرصه مبارزه علیه حجاب اجباری در جنبش نوین رهایی زن و جنبش سرنگونی به وجود آورد.»
خامنهای در سخنرانی خود در دیدار با گروهی از زنان حامی حکومت گفت: «در جایی مانند وزارت یا نمایندگی مجلس اگر بانوی مجرب و کارآمد بهتر و شایستهتری وجود دارد، از نظر اسلام هیچ محدودیتی برای تصدی او وجود ندارد.»
آمارهای موجود درباره مشارکت زنان در ساختار قدرت جمهوری اسلامی، سخنان خامنهای را نقض میکنند. شمار معدود نمایندگان زن در ادوار مختلف مجلس شورای اسلامی در مقابل مردان نماینده از جمله در مجلس یازدهم (۲۶۲ مرد و ۱۷ زن)، مصداقی در رد گفتههای رهبر جمهوری اسلامی است.
خبرگزاری فارس روز ششم دی این سوال را مطرح کرده است که: «چرا سهم زنان از کرسیهای مجلس ۱۲ درصد است؟»
این خبرگزاری امنیتی دلیل این امر را ثبتنام نکردن زنان برای نامزدی دانسته، بدون اینکه به دلایل این امر بپردازد: «در ۱۱ دوره مجلس شورای اسلامی، زنان سهم کمی از کرسیهای مجلس داشتند و همچنان ثبتنام در انتخابات دوره دوازدهم، تعداد زنان فقط ۱۴ درصد از کل ثبتنام کنندگان است که نسبت به جمعیت ۴۰ میلیونی این قشر بسیار کم است.»
به استثنای مرضیه وحید دستجردی، وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در کابینه دوم محمود احمدینژاد، از زمان پیروزی انقلاب سال ۵۷، هیچ زنی عهدهدار مسوولیت وزارت در دولتهای مختلف جمهوری اسلامی نبوده است.
شورای نگهبان تا کنون صلاحیت زنان را به عنوان نامزد انتخابات ریاست جمهوری تایید نکرده است. در زمینه مشاغلی مانند قضاوت نیز محدودیتهای گستردهای برای زنان در ساختار قضایی جمهوری اسلامی تعریف شده است.
همزمان سرکوب زنان در ایران که به دنبال خیزش انقلابی علیه جمهوری اسلامی از سال گذشته روندی تهاجمیتر به خود گرفته، بهویژه در ارتباط با حجاب اجباری شدت یافته است.
بر اساس تازهترین گزارشها، حجاببانها در متروی تهران کیف و تلفنهای همراه زنان را بازرسی میکنند. به گفته ماموران، این بازرسیها به دستور وزارت کشور و شهرداری تهران انجام میشود.
در هفتههای اخیر، انتقادات فراوانی در مورد فعالیت حجاببانها در اماکن عمومی و غیرقانونی بودن اقدامات خشونتآمیز این گروه مطرح شده است.
سایت خبری جماران در گزارشی نوشت ماموران حکومتی حجاببان در متروی تهران علاوه بر «تصویربرداری غیرمجاز» از مردم، گوشیها و کیفهای شخصی افراد را بدون ارائه مجوز کتبی بازرسی میکنند.
آرمیتا گراوند، نوجوان ۱۶ ساله، یکی از آخرین قربانیان حجاب اجباری در ایران بود. بر اساس برخی گزارشها و روایتها، او روز ۹ مهر ماه در ایستگاه متروی شهدای تهران به دلیل حمله یک زن چادری بیهوش شد، به کما رفت و روز ششم آبان پس از ۲۸ روز بستری بودن در بیمارستان نظامی فجر جان باخت.
۱۷۰ نفر از فعالان سیاسی، اجتماعی و فرهنگی روز پنجم دی در بیانیهای با اشاره به شیوه حکمرانی در جمهوری اسلامی و پیامدهای مخرب آن در حوزههای مختلف، از تمرکز حکومت بر مساله حجاب اجباری انتقاد کردند.
این افراد جمهوری اسلامی را مسوول مشکلات بزرگ اقتصادی در ایران از جمله تورم شدید، کاهش قدرت خرید مردم و گسترش فقر دانستند و توجه حاکمیت را به حجاب اجباری به عنوان «مساله اول کشور»، تکاندهنده و سوالبرانگیز توصیف کردند.
خامنهای روز چهارشنبه در ادامه سخنان خود رویکرد غرب را در مواجهه با مساله زنان مورد انتقاد قرار داد و گفت: «نظام فرهنگی و تمدنی غرب در این مسایل حاضر به مباحثه نیست ... علت هم این است که غرب هیچ منطقی ندارد.»
به گفته او، غرب با استفاده از «جنجال، هوچیبازی، هنر، سینما، زور و فضای مجازی» به دنبال تحمیل روایت خود از نقش زنان در جامعه است، روایتی که «در دو عامل سودجویی و لذتجویی خلاصه میشود».
خامنهای رویکرد اسلام به زنان را «یکی از نقاط قوت» این دین برشمرد و افزود: «اسلام منطق محکم و قوی و پشتوانه عقلانی در همه بخشهای مربوط به زن دارد.»
در روزهای گذشته هاشم آقاجری، زهرا رهنورد، ناصر زرافشان، نسرین ستوده، عالیه مطلبزاده، مصطفی ملکیان، فرهاد میثمی، لطفالله میثمی و صدیقه وسمقی با انتشار بیانیهای خواستار پایان دادن به «سیاستهای ستمگرانه» علیه زنان در حوزههای گوناگون فردی و اجتماعی شدند و ضمن حمایت از مطالبه حجاب اختیاری، پافشاری جمهوری اسلامی بر اعمال حجاب تحمیلی را محکوم کردند.