سازمان حقوق بشر ایران: سمیرا سبزیان، کودکهمسر متهم به قتل شوهر، اعدام شد
سازمان حقوق بشر ایران روز چهارشنبه ۲۹ آذر اعلام کرد حکم اعدام سمیرا سبزیان، کودک همسری که به اتهام «قتل عمد» همسر خود به قصاص نفس محکوم شده بود، در زندان قزلحصار کرج اجرا شده است. سمیرا سبزیان در ۱۵ سالگی ازدواج کرده و متهم بود در سال ۱۳۹۳ همسرش را به قتل رسانده است.
او حدود ۱۰ سال زیر حکم اعدام، زندانی بود.
پیش از اجرای این حکم افراد، نهادها و سازمانهای حقوق بشری هشدار داده بودند سبزیان ممکن است روز چهارشنبه ۲۹ آذر اعدام شود.
قرار بود این حکم اعدام ۲۲ آذر ماه به اجرا گذاشته شود که اجرای آن برای یک هفته به تعویق افتاد.
پیش از اجرای این حکم، بریتانیا از جمهوری اسلامی خواست تا آن را متوقف کند: «سمیرا قربانی ازدواج کودکان است. بریتانیا از قطعنامهای در سازمان ملل متحد حمایت کرده است که از ایران میخواهد به مجازات اعدام پایان دهد. ایران باید رفتار وحشتناک خود را با زنان و دختران متوقف کند.»
به دنبال اجرا شدن حکم اعدام سمیرا سبزیان، مژگان کشاورز، زندانی سیاسی سابق و فعال حقوق زنان در حساب کاربری خود در ایکس نوشت: «خداحافظ دوستم ... سمیرا ببخش من را ... تمام تلاشم را کردم، نشد ... یک قربانی دیگر اعدام شد! جمهوری اسلامی قاتل انسانیت است.»
محمود امیری مقدم، مدیر سازمان حقوق بشر ایران نیز پستی در ایکس منتشر کرد و نوشت: «سمیرا سالها قربانی آپارتاید جنسیتی، کودک-همسری و خشونت خانگی بود و امروز قربانی ماشین اعدام حکومت نا کارآمد و فاسدی شد که فقط با کشتن و ارعاب خود را زنده نگه داشته است.»
او در ادامه تاکید کرد که علی خامنهای و دیگر مسوولان جمهوری اسلامی باید در قبال این جنایت پاسخگو باشند.
به گفته امیری مقدم، سمیرا مثل دیگر قربانیان ماشین اعدام جزو ضعیفترین افراد جامعه بود که هیچ صدایی نداشت: «یک هفته کارزار برای نجاتش کافی نبود. باید برای نجات هزاران نفر دیگری که در صف قربانی شدن توسط ماشین اعدام و حفظ بقای نظام نشستهاند هر روز مبارزه کرد.»
امیری مقدم پیش از اجرای این حکم در شبکه اجتماعی ایکس نوشته بود در این مرحله، تنها واکنشهای شدید بینالمللی و کارزارهای مردمی میتوانند جان سمیرا سبزیان را نجات دهند.
او از همه دولتهایی که با جمهوری اسلامی روابط دیپلماتیک دارند خواسته بود «قبل از اینکه خیلی دیر شود» مصرانه خواستار توقف اعدام سمیرا شوند.
سازمان حقوق بشر ایران پیشتر از مردم، فعالان مدنی و جامعه جهانی خواسته بود با راهاندازی کارزارهای مخالفت با اعدام و نشان دادن واکنش سیاسی، برای نجات جان سمیرا سبزیان و دیگر زندانیان در انتظار اعدام تلاش کنند.
این سازمان تاکید کرده بود حکومت تلاش میکند با بازگرداندن زندانیان محکوم به اعدام از سلول انفرادی به بند عمومی، از حساسیتها در مورد اجرای حکم آنان بکاهد و سپس آن را به اجرا بگذارد.
امیری مقدم روز سهشنبه ۲۸ آذر، اعدام را «مجازاتی بیرحمانه و غیرانسانی» خوانده و نوشته بود هدف از کشتن سمیرا، صرفا ارعاب جامعه است و تسلیبخش خاطر اولیای دم نخواهد بود.
سمیرا سبزیان در ۱۵ سالگی ازدواج کرده و مادر دو فرزند ۱۱ و ۱۵ ساله بود.
او متهم بود در سال ۱۳۹۳ و زمانی که ۱۹ سال داشته، همراه خواهر ۱۴ سالهاش و یک فرد دیگر، اقدام به قتل شوهرش کرده است.
بر اساس گزارش سازمان حقوق بشر ایران، از روز ۱۸ تا ۲۵ آذر و طی یک هفته، دستکم ۳۱ تن در سراسر کشور اعدام شدهاند.
این سازمان هشدار داد در ایام تعطیلات کریسمس و آغاز سال نوی میلادی که بسیاری از نقاط دنیا در تعطیلات هستند، افراد بیشتری در ایران معرض خطر اعدام قرار بگیرند.
به گفته امیری مقدم، در این ایام بهخصوص افرادی که اعدامشان در حالت عادی میتواند واکنشهای بیشتری در بر داشته باشد، همچون زنان، کودک-مجرمان، معترضان و زندانیان سیاسی، در خطر بیشتری هستند.
در یک سال گذشته اعدام زندانیان در ایران افزایش چشمگیری داشته است.
سازمان حقوق بشر ایران روز ۹ آذر در گزارشی با اعلام اینکه شمار اعدامهای انجام شده به دست جمهوری اسلامی از ابتدای سال جاری میلادی به ۷۰۷ تن رسیده است، نوشت که این آمار در هشت سال اخیر بیسابقه بوده است.
آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد، در گزارش ماه آبان خود به مجمع عمومی این سازمان درباره نقض حقوق بشر در ایران، نسبت به سرعت و میزان رشد اجرای احکام اعدام هشدار داد.
به گفته گوترش، جمهوری اسلامی اعدامها را «با سرعتی نگرانکننده» انجام میدهد.
در آماری دیگر که خبرگزاری هرانا منتشر کرد، در بازه زمانی ۱۸ مهر ۱۴۰۱ تا ۱۶ مهر ۱۴۰۲، دستکم ۶۵۹ شهروند از جمله ۱۷ زن و یک کودک-مجرم اعدام شدند که این آمار در مقایسه با زمان مشابه در سال گذشته، حدود ۲۴ درصد افزایش داشته است.
از سوی دیگر، تعداد افراد اعدام شده در هفت ماه اول سال جاری میلادی در مقایسه با مدت مشابه در سال ۲۰۲۲، بالغ بر ۳۰درصد افزایش داشته است.