توافق کشورهای عضو اتحادیه اروپا برای تغییر سیاست‌های مهاجرتی و پناهندگی

کشورهای عضو اتحادیه و پارلمان اروپا پس از سه سال بحث و بررسی، بر سر تغییر سیاست‌های مهاجرتی این اتحادیه به توافق رسیدند. بر اساس این توافق، مقررات سخت‌گیرانه‌تری در برخورد با پناهجویان از کشورهای «نسبتا امن» به اجرا گذاشته خواهد شد.

مذاکرات برای نهایی کردن این توافق از ۲۷ آذر آغاز شد و روز چهارشنبه ۲۹ آذر به سرانجام رسید.

در این مذاکرات مواردی نظیر بازداشت پناهجویان، عملیات امداد و نجات، نظارت بر مرزها و کودکان بدون همراه به بحث گذاشته شد.

اعضای شورای اروپا به ریاست اسپانیا موافق اتخاذ تدابیر سخت‌گیرانه بودند تا به کشورهای عضو برای مقابله با موج فزاینده پناهجویان اختیار عمل کافی داده شود. پارلمان اروپا خواهان در نظر گرفتن اقداماتی برای احترام به حقوق اساسی افراد بود.

فرناندو گرانده-مارلاسکا، وزیر کشور اسپانیا، «مقابله با چالش مهاجرت» را خواست شهروندان اتحادیه اروپا خواند و گفت بر اساس توافق جدید، چارچوب قانونی مهاجرت و پناهندگی در این اتحادیه به طور کامل تغییر می‌کند.

این تغییرات شامل تسریع در روند بررسی پرونده مهاجران غیرقانونی، ایجاد مراکز بازداشت مرزی و اخراج مهاجران فاقد صلاحیت پناهندگی می‌شود.

این توافق قرار است میان فشار وارده بر کشورهایی مانند ایتالیا، اسپانیا و یونان که با بیشترین تعداد مهاجران غیرقانونی روبه‌رو هستند و مسوولیت سایر اعضای اتحادیه اروپا، تعادل برقرار کند.

شبکه خبری الجزیره گزارش داد ده‌ها گروه حقوق بشری با انتقاد از این توافق اعلام کردند قوانین جدید منجر به روی کار آمدن «سیستمی بی‌رحم» خواهد شد.

به گفته این گروه‌ها، توافق جدید اردوگاه‌هایی شبیه زندان در مرزهای اتحادیه اروپا به وجود می‌آورد.

سازمان عفو بین‌الملل اعلام کرد توافق جدید، قوانین پناهندگی اتحادیه اروپا را برای چند دهه به عقب برمی‌گرداند.

سواحل جنوبی ایتالیا با نزدیک‌ترین فاصله از سواحل شرقی دریای مدیترانه، مقصد شمار زیادی از مهاجران غیرقانونی در سال‌های گذشته بوده است.

مهر ماه سال جاری، صندوق کودکان سازمان ملل متحد (یونیسف)، با انتقاد از سیاست‌های مهاجرتی جامعه بین‌‎المللی در مدیترانه اعلام کرد این منطقه به گورستانی برای کودکان و آرزوهایشان تبدیل شده است.

آژانس پناهندگان سازمان ملل متحد در مهر ماه اعلام کرد حدود ۱۸۶ هزار مهاجر و پناهنده در سال جاری میلادی وارد جنوب اروپا شده‌اند. در همین مدت دو هزار و ۷۷۸ مورد مرگ پناهجویان ثبت شده است.