فیلم بی‌پایان در پی قوانین سانسور چین از جشنواره فیلم هاینان حذف شد

فیلم زیرزمینی «بی‌پایان»، ساخته نادر ساعی‌ور، در پی «اعمال فشار سیاسی و قوانین سانسور دولت چین» از جشنواره بین‌المللی فیلم هاینان کنار گذاشته شد. فیلمنامه این فیلم با همکاری جعفر پناهی نوشته شده است.

هالیوود ریپورتر به نقل از شرکت «آرت هود اینترتیمنت» که پخش جهانی فیلم بی‌پایان را بر عهده دارد، نوشت که این درام ایرانی روز ۱۹ نوامبر (۲۸ آبان) تاییدیه‌ای از جشنواره هاینان چین گرفت که نشان می‌داد به بخش رقابت اصلی این رویداد راه یافته است اما در هفته جاری،‌ این جشنواره با استناد به «فشار سیاسی و قوانین سانسور دولت چین» دعوتش را پس گرفت.

جشنواره هاینان با حمایت یکی از بزرگ‌ترین رسانه‌های دولتی چین و دولت محلی ایالت هاینان، زیر نظر اداره دولتی فیلم این کشور برگزار می‌شود.

شهرام مکری، فیلمساز ایرانی و سازنده فیلم «ماهی و گربه»، یکی از اعضای هیات داوران این دوره از جشنواره است.

سینمای گرفتار سانسور، از ایران تا چین

آرت هود به هالیوود ریپورتر گفت: «ما چالش‌های پیش‌ روی جشنواره‌ها را در رژیم‌های سرکوب‌گر می‌شناسیم و از کسانی که استانداردهای هنری بالایی را با وجود سانسور دولتی حفظ می‌کنند، تمجید می‌کنیم. با وجود این، از تصمیم مقامات ناامید و شوکه شده‌ایم.»

جشنواره هاینان درباره این اتفاق توضیحی ارائه نداده اما به نظر می‌رسد حذف فیلم به دلیل داستان آن باشد که به نقد مستقیم جمهوری اسلامی و نهادهای امنیتی پرداخته و برای فرار از سانسور در ایران، به شکل زیرزمینی و بدون مجوز ساخته شده است.

جعفر پناهی در نوشتن فیلمنامه بی‌پایان مشارکت داشته است. این فیلمساز تاکنون برنده جوایزی از مطرح‌ترین جشنواره‌های بین‌المللی چون کن، برلین و ونیز شده است.

پناهی با وجود محرومیت ۲۰ ساله‌اش از فیلمسازی به اتهام «تبلیغ علیه نظام» همچنان به ساخت فیلم ادامه داده است.

او عصر روز ۱۴ بهمن سال گذشته و در سومین روز از اعتصاب غذا در اعتراض به عدم رسیدگی به پرونده قضایی خود، با قرار وثیقه و به‌طور موقت از زندان آزاد شد.

پناهی از اوایل تابستان سال گذشته در زندان اوین در حبس بود.

نادر ساعی‌ور، کارگردان بی‌پایان، در ایمیلی به برگزارکنندگان جشنواره هاینان نوشت: «مشتاق بودم از شهر زیبای شما دیدن کنم و این فرصت را داشته باشم که فرهنگ بزرگ چین را بهتر بشناسم. با این حال ترجیح می‌دهم در جشنواره‌ای که پروتکل‌های سانسور را اجرا می‌کند، شرکت نکنم.»

ساعی‌ور تاکید کرد همین پروتکل‌های سانسور باعث شده ساخت و توزیع بسیاری از فیلم‌های بزرگ در ایران ممنوع باشد.

این کارگردان و فیلمنامه‌نویس یادآور شد این نوع نگاه به هنر در ایران باعث شده بسیاری از سینماگران و آزادی‌خواهان از جمله چند هنرمند زن روانه زندان شوند.

او در پایان نوشت: «عمیقا آرزو می‌کنم بتوانیم فیلم‌هایی را که برای بهبود عدالت و آزادی در جهان ساخته شده‌اند، در یک جشنواره آزاد در چین تماشا کنیم.»

بی‌پایان درباره شهروندی به نام «ایاز» است که ناخواسته درگیر یک پرونده امنیتی می‌شود و ماموران امنیتی جمهوری اسلامی تلاش می‌کنند او را با تهدید، درگیر روندی از اتفاقات برای رسیدن به اهدافشان کنند.