ادامه واکنش‌ها به پرونده فساد چای؛ رونمایی از ابعاد وسیع تخلفات انجام شده

واکنش‌های گسترده به پرونده فساد در واردات چای ادامه دارد. روزنامه‌ها در ایران در گزارش‌هایی به ابعاد وسیع این پرونده و تخلفات صورت گرفته در آن پرداخته‌اند. شرق روز یک‌شنبه ۱۹ آذر در گزارشی نوشت شرکت چای دبش تنها برای واردات و بسته‌بندی چای، حدود ۳/۴ میلیارد دلار دریافت کرده است.

بر اساس این گزارش، «رقم ریالی فساد رخ داده چیزی حدود ۱۴۰ هزار میلیارد تومان است که از نظر ریالی تاکنون در تاریخ اقتصاد ایران سابقه نداشته ‌است».

شرق تاکید کرد این مبلغ هنگفت می‌تواند حتی در کشورهای توسعه یافته مسیر اقتصاد را تغییر دهد.

این روزنامه در ادامه به مقایسه میزان اختلاس در پرونده فساد واردات چای در ایران با سرمایه‌گذاری‌های صورت گرفته در برخی پروژه‌های توسعه‌ای در سایر کشورها پرداخته است.

شرق نوشت برای تاسیس شرکت خودروسازی لوسید عربستان سعودی، احداث فرودگاه بین‌المللی پکن، به‌روز رسانی پیست اسکی توکیو و ساخت سالن سرپوشیده چند منظوره «UBS Arena» در نیویورک به ترتیب ۳/۲، ۳/۵، ۱/۴ و یک میلیارد دلار هزینه شده است.

مهدی پازوکی، اقتصاددان، مبلغ فساد چای دبش را «بسیار بزرگ و عجیب» خواند و تاکید کرد: «درحال حاضر با ۵۰ میلیون دلار می‌توان در کشورهای آفریقایی حکومت عوض کرد. اگر ایران تقاضای کل چای جهان را در یک سال تامین کند، باز هم به ۳/۴ میلیارد دلار نمی‌رسد.»

او با اشاره به تصمیم جمهوری اسلامی برای نپیوستن به اف‌ای‌تی‌اف، فساد صورت گرفته را نتیجه «عدم شفافیت در نظام» دانست و افزود با ۳/۴ میلیارد دلار می‌توان کل مدارس ایران را بازسازی و نوسازی کرد.

عباس عبدی، فعال سیاسی، روز ۱۵ آذر در یادداشتی در روزنامه اعتماد نوشت دست زدن به فسادی در این سطح قطعا با اطلاع مقام‌های عالی‌رتبه دولت جمهوری اسلامی بوده است.

روزنامه شرق پس از بررسی صورت‌های شرکت چای دبش اعلام کرد سود این شرکت در سال ۱۴۰۰ تنها ۱۰۰ میلیارد تومان بوده اما افزایش سرمایه چای دبش از محل آورده سهامداران آن در همان سال «ناگهان به حدود شش ‌هزار ‌و ۹۰۰ میلیارد تومان رسیده است‌».

این بدان معناست که اکبر رحیمی درآبادی و خانواده او، مالک و سهامداران شرکت چای دبش، در یک سال ۶۹ برابر سود سالانه این شرکت را کسب و در این شرکت سرمایه‌گذاری کرده‌اند.

ذبیح‌الله خداییان، رییس سازمان بازرسی کل کشور روز ۱۱ آذر خبر داد شرکتی که عمده واردات چای ایران را بر عهده دارد، از ابتدای سال ۱۳۹۸ تا پایان سال ۱۴۰۱ بیش از سه میلیارد دلار ارز برای واردات چای و ماشین‌آلات دریافت کرده و یک میلیارد و ۴۰۰ میلیون دلار آن را در بازار آزاد فروخته است.

روزنامه هم‌میهن با اشاره به این پرونده نوشت تخلفات رخ داده تنها به دریافت ارز خلاصه نمی‌شود و شرکت چای دبش در دو سال گذشته از بانک‌های جمهوری اسلامی هم بیش از دو هزار و ۹۳۶ میلیارد تومان تسهیلات دریافت کرده است.

هم‌میهن افزود به احتمال زیاد وام‌های اعطایی به شرکت چای دبش بیشتر از این مبلغ باشد زیرا در فهرست‌هایی که طی چند دوره از سوی بانک مرکزی منتشر شده، همه بانک‌های ایران اطلاعات مربوط به تسهیلات ارائه شده خود را اعلام نکرده‌اند.

ابراهیم رئیسی، رییس دولت جمهوری اسلامی روز دوشنبه ۲۰ آذر به صورت تلویحی مسوولیت برخورد با متخلفان در پرونده وارادت چای را به گردن قوه قضاییه انداخت.

او گفت که این پرونده در سال اول دولت او «کشف» شده و «حالا مردم منتظرند بعد از ۹ ماه اقدامی در این زمینه صورت بگیرد».