تشکلهای صنفی و دانشجویان بیانیههایی برای ۱۶ آذر، روز دانشجو صادر کردند
تشکلهای صنفی و دانشجویان با انتشار بیانیههایی همزمان با شانزدهم آذر، روز دانشجو، بر ادامه مبارزات دانشجویان تا رسیدن به خواستههای خود تاکید کردند. جمعی از فعالان دانشجویی دانشگاه تربیت مدرس، کانون صنفی معلمان و شورای بازنشستگان ایران نیز در همین زمینه بیانیههایی صادر کردند.
فعالان دانشجویی دانشگاه تربیت مدرس: خواب از چشمان مدیران امنیتی ربوده شده
جمعی از فعالان دانشجویی دانشگاه تربیت مدرس با انشار بیانیهای به مناسب ۱۶ آذر اعلام کردند امسال در شرایطی به استقبال روز دانشجو میروند که دانشگاه یکی از خفقانآلودترین روزهایش را در تاریخ ایران تجربه میکند.
آنها با اشاره به اینکه «وحشت از تکرار روزهای درخشان جنبش "زن، زندگی، آزادی" خواب را از چشمان مدیران امنیتی وزارت علوم و دانشگاهها ربوده»، تصویب آییننامههای انضباطیِ ضددانشگاهی، تعلیق و اخراج دانشجویان و اساتیدِ معترض و افزایش ادوات نظارت و سرکوب در دانشگاهها را «تلاشی از سوی نهادهای امنیتی برای آرام کردن درون ترسخورده و مضطرب خود» توصیف کردند.
امضاکنندگان این بیانیه ساختار حاکمیت را به ارگانی که فعالیت مغزی ندارد تشبیه کرده و گفتند: «بدنه رسمی دانشگاه امروز، مانند کلیت حکومت، همچون ارگانیسمی عمل میكند که مغزش از کار افتاده و سیستم عصبیاش مختل شده و ایدههایش کار نمیکند.»
این گروه از دانشجویان دانشگاه تربیتمدرس با اشاره به اینکه دانشجویان این دانشگاه در جنبش مهسا ژینا امینی، همراه با دیگر دانشگاههای کشور یکی از شکوهمندانهترین لحظات جنبش دانشجویی را رقم زدند، تاکید کردند که مدیریت دانشگاه این واقعیت را هضم نکرده و از همان آغاز جنبش، آرایشی تماما امنیتی و خصمانه علیه دانشجویان و استادان معترض اتخاذ کرده است.
در بخشی از این بیانیه از فرهاد دانشجو به عنوان مدیری امنیتی یاد شده که همراه با دیگر مسوولان دانشگاه مجموعه اقداماتی را که در بولتنهای نهادهای امنیتیـاطلاعاتی برای سرکوب اعتراضات مدنی توصیه شده، در دستور کار قرار دادند.
آنها سرکوبکنندگان دانشجویان را «شعبانبیمخهایی» نامیدند که روزی همدست کودتاچیان بودند و روزی دیگر شاعر و روشنفکر سلاخی کردند و امروز کتوشلوار پوشیده و لقب دکتر گرفتهاند و مدیر دانشگاهی شدهاند.
این گروه از فعالان دانشجویی در پایان بیانیه خود تاکید کردند دانشگاه را خانه خود میدانند و آن را به کسانی که اشغالگر نامیدهاند، واگذار نخواهند کرد.
این بیانیه با شعار زندهباد «زن، زندگی، آزادی» پایان یافته است.
کانون صنفی معلمان: «ما با شما حرفی نداریم جز یک کلمه: نه»
کانون صنفی معلمان ایران (تهران) در بیانیهای ضمن اعلام همبستگی با جنبش دانشجویی، به نهادهای امنیتی و حاکمیتی هشدار داد ادامه سرکوب دانشجویان و استادان دانشگاه برای حکومت دستاوردی نخواهد داشت و پاسخ دانشجویان همچون همیشه است که گفتهاند: «ما با شما حرفی نداریم جز یک کلمه: نه.»
اشاره آنها به اعتراض فارغالتحصیلان دانشگاه هنر است که در روز ۲۸ خرداد بیانیهای با جملهای اثرگذار منتشر کرده و خطاب به حکومت گفتند: «ما با شما هیچ حرفی نداریم الا یک کلمه: نه!»
این تشکل صنفی، دانشجویان را یکی از جریانهای اصلی پیش برنده جنبش «زن، زندگی، آزادی» در سال گذشته دانست و نوشت: «آنها با تجمعات اعتراضی و تحصن در دانشگاه همگام با سایر اقشار اجتماعی، سلطهجویی حکومت مستقر را به چالش کشیدند.»
آنها به تلاش برای سرکوب شدید دانشجویان با بازداشت گسترده فعالان دانشجویی در جریان جنبش ژینا مهسا امینی اشاره کرده و تاکید کردند که این سرکوب بعد از گذشت بیش از یک سال همچنان به شکلهای دیگر در درون دانشگاهها ادامه دارد.
در این بیانیه با استناد به آمار تشکلهای دانشجویی آمده است که در طول ماههای اخیر در ۱۵ دانشگاه کشور بیش از هزار دانشجو ممنوعالورود شدهاند و ۶۰۰ تن امکان ادامه تحصیل در سال جاری را از دست دادهاند.
این بیانیه اضافه کرده است: «علاوه بر دانشجویان، دهها نفر از استادان در دانشگاههای مختلف به بهانههای متفاوت اما در راستای انتقامجویی نهادهای امنیتی از همراهی آنان با دانشجویان در طول جنبش ژینا/مهسا، از ادامه تدریس در دانشگاه محروم شدهاند.»
امضاکنندگان این بیانیه با یادآوری اینکه سرکوب معلمان، زنان، کارگران و بازنشستگان در چهار دهه گذشته دستاوردی جز فروریزی مشروعیت برای حکومت نداشته، اعلام کردند بهعنوان جزیی از جنبش معلمان در کنار دانشجویان و جنبش دانشجویی خواهند بود و خواهان توقف سرکوب و لغو احکام تعلیق، تبعید و اخراج دانشجویان و لغو محرومیت استادان دانشگاه از تدریس هستند.
شورای بازنشستگان ایران: دانشجویان تاثیرگذاری خود را به پیش میبرند
شورای بازنشستگان ایران روز پنجشنبه ۱۶ آذر به مناسبت روز دانشجو بیانیهای با عنوان «فرزند کارگرانیم، کنارشان میمانیم» منتشر کرد.
این تشکل صنفی، برتری جمعیتی دختران دانشجو در ترکیب دانشگاهها و حضور فعالانه و جسورانه زنان در همه عرصههای معیشتی و اجتماعی را عامل بیشتر شدن شور و انگیزه مطالبهگری در جنبش دانشجویی دانست.
به باور امضاکنندگان این بیانیه، جنبش دانشجویی در انقلاب «زن،زندگی،آزادی» حضور تعیینکننده و روزهای درخشانی داشت و به همین سبب حکومت با سازماندهی گسترده، در راستای انتقامگیری و سرکوب جنبش دانشجویی تلاش کرد.
شورای بازنشستگان ایران، بازداشت و حبس دانشجویان، تصویب آییننامههای ضد دانشجویی، تعلیق و اخراج دانشجویان و استادان، محرومیت از حق تحصیل تعداد زیادی از دانشجویان با صدور احکام فلهای و ناعادلانه، افزایش ابزارهای نظارتی و کنترلی، انتصاب روسای امنیتی بیربط به دانش و دانشگاه، قدرتگیری بیش از پیش نیروهای حراست و مداخلههای بیسابقه این نهاد در امور دانشجویی را بخشی از پروژه سرکوب دانشجویان از سوی حکومت خواند.
این تشکل صنفی تاکید کرد چنین سیاستی نه تنها بازدارنده نیست بلکه خشم مردم را در شرایط سخت معیشتی کنونی دوچندان خواهد کرد.
شورای بازنشستگان به ادامه سرکوب و تلاش برای ایجاد جو خفقان در میان فعالان دانشجویی اشاره کرد و گفت: «مقاومت و مبارزه دانشجویان همپای سایر نیروهای اجتماعی معترض به شرایط موجود، بیوقفه ادامه دارد.»
در بخش پایانی این بیانیه تاکید شد که در شرایط و فضای کنونی جامعه ایران، دانشجویان تاثیرگذاری خود را با گره زدن مطالباتشان به زندگی اجتماعی و خواست عمومی مردم به پیش میبرند.
دیدهبان ایران: حجاببانان به دانشگاهها هم رسیدند
سایت دیدهبان ایران روز پنجشنبه ۱۶ آذر به مناسبت روز دانشجو گزارشی با عنوان «آنچه در این یک سال بر دانشجویان گذشت؛ از تشکیل پرونده به دلیل انتشار عکس در صفحه شخصی تا گشت حجاببانان در دانشگاه» منتشر کرد.
در این گزارش آمده است: «از ۱۶ آذر سال گذشته تا امسال، دانشجویان مصائب بسیاری را چشیدند و جای زخم احکام شدید قضایی اعم از تعلیق، اخراج و تبعید بر پیکر دانشجویان مانده است.»
به نوشته این سایت خبری، دانشجویانی که گرفتار احکام قضایی نشدند، با بدعتهای عجیب حراست همچون تشکیل پرونده به دلیل انتشار عکس در صفحه شخصی و گشت حجاببانان در دانشگاه دست و پنجه نرم میکنند.
یک دانشجوی دختر دانشگاه بهشتی درباره برخوردهای شدید حراست به دیدهبان ایران گفته است: «فشار از سوی دانشگاه برای رعایت حجاب به خصوص در دانشکده پزشکی بیشتر شده. در دانشکده پزشکی اگر مقنعه هم از سر بیفتد کارت دانشجویی را میگیرند.»
او اضافه کرده است: «حتی بابت عکسهای دانشجویان در اینستاگرام پرونده تشکیل دادهاند؛ در صورتی که صفحاتشان شخصی (بسته) بوده اما یک سری نفوذی بین دانشجویان وجود داشته که از عکس آنها در صفحه شخصیشان اسکرینشات گرفته و کار به کمیته انضباطی کشیده شده است.»
یک دانشجوی دختر دانشکده فنی دانشگاه تهران درباره برخورد حراست با دانشجویان به دلیل حجاب گفته است: «بدون حجاب نمیتوانیم از در حراست عبور کنیم. مانند گیت مترو باید کارت بزنیم تا بتوانیم وارد شویم. در فضای دانشگاه بسیاری از دانشجویان بدون حجاب هستند اما زنانی با پوشش چادر و یونیفرم در فضای دانشگاه حرکت میکنند و تذکر میدهند.»
او در پاسخ به این سوال دیدهبان ایران که آیا این نیروها با دانشجویان برخورد شدیدی داشتهاند گفته است: «میایستند تا حجابت را سرت کنی اما خارج از دانشگاه هم پلیسهای نیروی انتظامی هستند که بابت حجاب تذکر میدهند.»
در ادامه این گزارش، روایت یکی از دانشجویان پسر دانشگاه تهران نقل شده که گفته است: «دستکم هفتهای یک بار میبینم زنانی چادری در محوطه دانشگاه، دوربین را زیر چادر خود قایم کرده و از دانشجویان فیلم میگیرند؛ فرقی هم ندارد دانشجو پسر باشد یا دختر. در سطح دانشگاه تردد میکنند و برای حجاب تذکر میدهند.»
دیدهبان ایران با طرح این پرسش که گشت حجاببان در دانشگاه چه میکند، روایتی مشابه از دانشجویان دانشگاه تهران را به نقل از یکی از کانالهای تلگرامی دانشجویان نوشته است: «به سمت دانشکده حقوق میرفتیم که خانمی چادری که ماسک بر صورتش داشت، جلویمان ظاهر شد و گفت مانتو من کوتاه است و فردا آن را نپوشم.»
پیش از این و در روز ۱۵ آذر، فعالان دانشجویی، تشکلها و نهادهای دانشگاههای مختلف، در آستانه روز دانشجو بیانیهای مشترک منتشر کردند.
نویسندگان این بیانیه، روز ۱۶ آذر را نماد ایستادگی و مبارزات دانشجویان برابر هر گونه دیکتاتوری خواندند و گفتند امسال برای دومین بار این روز به نام جنبش «زن، زندگی، آزادی» آغشته است.