انتشار ویرایش نهایی بودجه ۱۴۰۳؛ انتقادها از دولت رئیسی ادامه دارد
رسانهها در ایران گزارش دادند ویرایش نهایی بودجه سال ۱۴۰۳ منتشر شده است. همزمان انتقادها از دولت ابراهیم رئیسی بابت بودجه سال آینده و مسایلی نظیر افزایش مالیاتها و کسری بودجه ادامه دارد.
روزنامه دنیای اقتصاد روز چهارشنبه ۱۵ آذر در گزارشی نوشت تعدادی از نمایندگان درآمدهای مالیاتی ذکر شده در بودجه ۱۴۰۳ را «دور از واقعیت» میدانند و معتقدند امکان تحقق آن با توجه به میزان درآمد مردم ایران وجود ندارد.
جبار کوچکینژاد، نماینده مجلس شورای اسلامی گفت دولت رئیسی وابستگی به نفت را ۹ درصد کاهش داده و این کسری را با درآمدهای مالیاتی جبران کرده است.
به گفته این نماینده مجلس، با توجه به مناقشه حماس و اسرائیل و احتمال تشدید تحریمهای نفتی جمهوری اسلامی، دولت مجبور به ارائه بودجهای انقباضی و تکیه بر مالیات برای جبران کاهش فروش نفت است.
کوچکینژاد تاکید کرد به فرض تحقق ۱۰۰ درصدی درآمدهای مالیاتی، این رقم حتی قادر به تامین بودجه جاری کشور نیست.
دولت در لایحه بودجه سال آینده، میزان مالیات دریافتی را به دو برابر درآمد نفتی رسانده است.
رسانههای داخلی نوشتند دولت رئیسی قصد دارد با سختگیریهای مالیاتی و وارد آوردن فشار بیشتر بر مردم و واحدهای اقتصادی، کسری بودجه خود را جبران کند.
رییس دولت جمهوری اسلامی روز ۱۴ آذر برای تحویل بودجه سال آینده به مجلس رفت.
رئیسی در سخنان روز گذشته خود گفت که در بودجه ۱۴۰۳ تلاش شده است درآمدها و هزینهها واقعی دیده شوند تا بدین ترتیب کسری بودجه وجود نداشته باشد.
کارشناسان معتقدند با توجه به روند موجود، کسری بودجه در سال آینده قطعی است و همین امر به افزایش تورم دامن خواهد زد.
رئیسی در بخش دیگری از سخنانش در مجلس اعلام کرد آمار بیکاری کاهش پیدا کرده و در برخی استانها کار هست اما کارگر نیست.
غلامرضا نوری قزلجه، نماینده مجلس، با انتقاد از نطق رئیسی گفت: «شرایط در جامعه با عدد و رقمهایی که رئیسی از جامعه داشت همخوانی ندارد. احساس میکردیم درباره کشور دیگری گزارش میدهند.»
او با اشاره به افزایش مالیاتها در بودجه ۱۴۰۳، آن را باری بر دوش مردم دانست و گفت: «در این شرایط تورمی و رکود با چه توجیهی قرار است ۵۰ درصد بر مالیاتها افزوده شود؟ قرار است این پول به قشر حقوقبگیر تزریق شود؟ در حقیقت تورم ۵۰ درصد میشود اما حقوق آنها ۱۸ درصد و در بهترین حالت برای بازنشستگان ۲۰ درصد افزایش مییابد. در حقیقت هیچ تناسبی بین این موضوعات وجود ندارد.»
روزنامه هممیهن نیز نطق رئیسی درباره لایحه بودجه را تکراری، غیردقیق، متناقض و همراه با آمارهای غلط دانست.
این روزنامه به استفاده رییس دولت جمهوری اسلامی از گزارههای شرطی مانند «اگر در افزایش سرمایهگذاری و بهرهوری کنترلی صورت نگیرد، ممکن است شاهد تداوم رشد نباشیم» اشاره کرد و نوشت اظهارنظر درباره بودجه باید «با قاطعیت و بر اساس برنامه» باشد.
مهدی پازوکی، اقتصاددان نیز در گفتوگو با روزنامه تعادل از بودجه ۱۴۰۳ انتقاد کرد و افزایش مالیاتها را موجب «تشدید رکود و نهایتا کاهش تولید ملی و کاهش رشد اقتصادی» دانست.