تفهیم اتهامات جدید به توماج صالحی که به زندان دستگرد اصفهان منتقل شده است

مسعود ستایشی،‌ سخنگوی قوه قضاییه، سه‌شنبه ۱۴ آذر از تفهیم اتهامات جدید به توماج صالحی خبر داد. این رپر معترض، ۱۲ آذر و چند روز پس از نگهداری در مکانی نامعلوم، به زندان دستگرد اصفهان منتقل شد. به گفته وکیل صالحی، قرار وثیقه او در پرونده قبلی به بازداشت موقت تبدیل و تشدید شده است.

ستایشی روز سه‌شنبه گفت چون توماج صالحی بعد از آزادی «نکاتی را گفته است»، دادسرا این فرد را احضار و اتهامات جدید را به او تفهیم کرد.

به گفته سخنگوی قوه قضاییه، به دلیل اظهارات توماج صالحی، دادسرا برای او «قرار قانونی وثیقه نسبت به اتهامات جدید» صادر کرد. همچنین بر اساس پرونده باز قبلی، «آن قرار تشدید شد».

ستایشی افزود: «انتظارمان این است کسانی که مورد رافت قرار می‌گیرند دوباره مرتکب جرم نشوند. او اکنون با قرار بازداشت موقت در زندان است و پس از رسیدگی به پرونده که با سرعت انجام می‌شود آن را اطلاع‌رسانی می‌کنیم.»

تفهیم اتهامات جدید به صالحی به دلیل صحبت‌های اخیر او در ویدیویی است که در آن گفت دست و پای شکسته و «بد جوش‌ خورده‌اش» در زندان، نیاز به جراحی دارند.

این رپر معترض در نخستین ویدیو پس از آزادی‌اش از زندان گفت: «طی مدت طولانی من را شکنجه کردند، به سرم و صورتم ضربه زدند و دست و پای من را شکستند.»

اظهارنظر وکیل توماج صالحی درباره قرار تامین و بازداشت موقت

امیر رئیسیان،‌ وکیل توماج صالحی روز ۱۳ آذر درباره بازداشت دوباره موکلش گفت: «عجیب است اقدام اخیر توماج (صحبت‌هایش در ویدیوی منتشر شده) در یک پرونده تفهیم اتهام شده ولی بدون قرار تامین بوده و اتهامات هم نشر اکاذیب و تبلیغ علیه نظام اعلام شده است.»

به گفته او، همین امر در پرونده دیگرش که مربوط به ۱۴۰۱ بود موجب تشدید قرار تامین و صدور قرار بازداشت شده است.»

این وکیل دادگستری با طرح این پرسش که «با چه مجوزی دوباره قرار بازداشت صادر شده؟» نوشت: «عجیب‌تر این است که قرار بازداشت موقت در پرونده سال ۱۴۰۱ صادر شده بود و تا ۲۸ آبان امسال ادامه داشت ولی به علت الزام قانونی، ادامه آن‌ بیش از یک سال ممنوع بود و پس از یک سال و ۲۰ روز بازداشت، توماج با قرار وثیقه آزاد شد.»

وکیل توماج صالحی صدور قرار بازداشت موقت جدید موکلش را در تاریخ ۱۲ آذر از طرف شعبه اول دادگاه انقلاب، عجیب خواند و گفت: «حتی اگر قانونی باشد مشخص نیست بر اساس چه مجوزی از ۹ آذر تا ۱۲ آذر توماج بازداشت بوده است؟»

رئیسیان در ادامه با بیان اینکه پرونده برای رسیدگی به اعتراض به قرار بازداشت موقت به دادگاه تجدید‌نظر استان اصفهان ارسال شده، گفت: «کذب نبودن حرف توماج در مورد طرح شکایت محرز است اما اینکه اعلام "طرح شکایت در مرجع قضایی" از نظر مرجع قضایی تبلیغ علیه نظام محسوب می‌شود یا خیر بحث دیگری‌ست که باید ببینیم.»

ماموران لباس شخصی توماج صالحی، خواننده رپ معترض را روز پنج‌شنبه ۹ آذر در خیابانی واقع در شهر بابل بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل کردند.

ساعاتی پس از بازداشت او، میزان، خبرگزاری قوه‌قضاییه دلیل این اقدام را «نشر اکاذیب و تشویش اذهان عمومی» از سوی این رپر اعلام کرد.

میزان اعلام کرد او و وکیلش تاکنون هیچ شکایتی از ضابط یا قضات پرونده ثبت نکرده‌اند و صحبت‌های توماج در ویدیوی پس از آزادی‌اش کذب است.

وکیل توماج صالحی در واکنش به این خبر در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «شکایت از اداره‌کل اطلاعات استان اصفهان به عنوان ضابط پرونده ثبت شده و در شعبه ١۴ بازپرسی دادسرای کارکنان دولت در حال رسیدگی است. پس توماج کذبی نگفته است

رئیسیان روز ۱۷ آبان در گفت‌وگو با روزنامه شرق گفته بود توماج صالحی به دلیل شکستگی پا، شکایتش را در دادسرای «کارکنان دولت» ثبت کرده است.

صالحی در حالی آبان‌ سال گذشته و در میانه خیزش انقلابی بازداشت شد که با پیام‌هایش در شبکه‌های اجتماعی از اعتراضات مردمی حمایت قاطع کرد.

این خواننده معترض پیش‌تر و در شهریور ۱۴۰۰ نیز بعد از خواندن آهنگ «‌سوراخ موش بخر» در اصفهان بازداشت و پس از مدتی آزاد شده بود.

او روز ۹ مهر در تماسی تلفنی از زندان دستگرد اصفهان گفت که بعد از شش ماه اعلام درد دندانش به مسوولان زندان و «هفته‌ها بی‌خوابی و تب و لرز از درد»، در نهایت دندانش را با «سیم ماسک و نمک همراه با درد بی‌اندازه» عصب‌کشی کرده است و تنها سه روز پس از این ماجرا، مسوولان پزشکی برای پر کردن آن دندان مراجعه کرده‌اند.

صالحی همچنین شرحی از حدود یک سال بازداشت خود ارائه کرد و گفت در دوران بازجویی‌های «۱۲ ساعته» در سلول‌هایی نگهداری می‌شده که چراغ آن‌ها به‌صورت شبانه‌روزی روشن بوده است.

او در این بازجویی‌ها به گفته خودش هر بار «به صدور حکم اعدام» تهدید و سپس به سلول انفرادی «هشت متری‌اش» بازگردانده می‌شده است.

اواسط تیر امسال، این رپر به شش سال و سه ماه حبس به اتهام «افساد فی الارض»، محکوم شد.

او در آثار خود به موضوعاتی چون فساد در جمهوری اسلامی، اعتصابات کارگری، اعدام‌ و زندانی کردن مخالفان پرداخته است.